Local

Foto | Cum au marcat polițiștii din IPJ Vrancea, Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței Împotriva Femeilor

Ziarul de Vrancea
28 nov 2022 842 vizualizări

Prin intermediul buletinului de presă nr 346 din 25 noiembrie 2022 sunt oferite amănunte în legătură cu modul în care polițiștii de prevenire din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea au marcat Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței Împotriva Femeilor.

 

În fiecare an, pe 25 noiembrie, la nivel mondial, este marcată Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței Împotriva Femeilor.

Anul acesta, polițiștii de prevenire din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea au marcat această zi, fiind alături de femei, mai exact, alături de angajatele unei fabrici de confecții din județ,  trăgând un semnal de alarmă și de conștientizare asupra efectelor violenței, care, uneori pot escalada, având urmări dintre cele mai grave.

Activități prin care polițiștii au vrut să tragă un semnal de alarmă au fost desfășurate joi seara și în Focșani Mall, pentru a le oferi femeilor sfaturi și informaţii utile cu privire la violenţă domestică.

Cu această ocazie au fost realizate fotografii cu mesajul STOP, mesaj ce este adresat tuturor formelor de violență.

Violența domestică nu se referă doar la violența dintre soți sau foști soți, ci și la violența între actuali sau foști parteneri.

Reamintim că, începând cu 1 octombrie 2022, Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică este funcțional în județul Vrancea, municipiul București și județele Iași și Mureș pentru monitorizarea prin intermediul dispozitivelor de supraveghere electronică, în urma aplicării măsurilor în cazul emiterii ordinului de protecție provizoriu, ordinului de protecție și ordinului european de protecție.

Aplicația Bright Sky RO oferă asistență și sprijin specializat victimelor violenței domestice, persoanelor aflate într-o relație abuzivă sau celor care sunt îngrijorate pentru o astfel de persoană.

Bright Sky Ro este disponibilă, gratuit, în App Store și Google Play Store în limbile română, engleză și maghiară.

Victima află, concret, care sunt pașii pe care trebuie să îi urmeze, atunci când decide să iasă dintr-o relație abuzivă. Mai mult de atât, victima găsește aici sprijin direct la autorități și servicii de asistență. Aplicația poate fi ștearsă și reinstalată, ori de câte ori este nevoie, fără să se piardă nicio informație.

În primele 10 luni ale anului în curs, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea au intervenit la aproximativ 2278 de cazuri de violență în familie, fiind emise 262 ordine de protecție provizorii, 109 în mediul urban și  153 în mediul rural.

Ordinul de protecție provizoriu poate fi emis direct de polițist, având un caracter executoriu, fără termen și fără somație și o valabilitate de cinci zile. În această perioadă, victima poate solicita instanței de judecată emiterea unui ordin de protecție care poate avea o durată de până la șase luni.

În cadrul celor 964 de infracțiuni constatate în sfera violenței domestice, s-au înregistrat 1.024 de victime, dintre care, 667 sunt victime feminine majore, iar 145 victime feminine minore.

Totodată, în aceeași perioadă prin emiterea ordinelor de protecție provizorii au fost dispuse 407 măsuri de protecție, constând fie în evacuarea temporară a agresorului din locuința comună, fie în reintegrarea victimei în locuința comună, fie obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime față de victimă sau membrii familiei, inclusiv 5 privind obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supravheghere.

Cum putem ajuta o persoană cunoscută care este victima unei forme de violență domestică?

Poți ajuta ascultând cu răbdare. Nu judeca și spune-i că îi ești alături și că îți dorești ca aceasta să aibă suficientă încredere în tine încât să îți spună ce i se întâmplă.

RECUNOAȘTE – Primul pas este recunoașterea problemei și identificarea semnalelor de alarmă ale abuzului. Semnele pe care ar trebui să le cauți sunt schimbările bruște în comportament sau semnale ce țin de prezența la serviciu.

RĂSPUNDE - Crede întotdeauna un angajat care îți spune că este victima violenței domestice și nu îi cere „să dovedească” acest lucru. Asigură-l în permanență că organizația înțelege modul în care abuzul îi poate afecta activitatea la locul de muncă și că poate beneficia de asistență.

OFERĂ ASISTENȚĂ – Oferă-i datele de contact ale celui mai apropiat serviciu de asistență care poate fi găsit. Oferă-i susținere vizavi de orice schimbare necesară la locul de muncă, inclusiv în modificarea numărului de telefon, dacă primește apeluri de hărțuire în timpul programului. Atunci când victima are un ordin de protecție, comunică acest lucru angajaților și oferă-le și semnalmentele autorului, pentru a putea suna la poliție dacă îl văd în apropierea victimei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.