Local

Foto | Campanie de infornare a polițiștilor vrânceni cu privire la riscurile asociate plecărilor voluntare din familie și centrele de protecție

Ziarul de Vrancea
21 dec 2021 733 vizualizări

Modul în care se defășoară efectiv campanai în județul Vrancea este făcut public prin intermediul buletinului de presă nr 552 din 20 decembrie 2021 editat de compartimentul de relații publice al IPJ Vrancea.Citiți în continuare conținutul integral al comunicatului de presă menționat.

Sărbătorile se petrec în familie. Tu știi unde este copilul tău?

În perioada 20 decembrie 2021 – 07 ianuarie 2022, la nivel național se derulează campania de prevenire a disparițiilor de minori ”Sărbătorile se petrec în familie. Tu știi unde este copilul tău?”.

Disparițiile de minori sunt un subiect care generează o emoție puternică în rândul comunității, de mare impact, atenția fiind concentrată în jurul ipostazelor victimale în care se pot regăsi minorii.

Plecările sunt în legătură strânsă cu sfera emoțională: neînțelegeri cu părinții, interdicții, nevoia de a atrage atenția, respectiv relațiile amoroase.

La nivelul Poliției Române se desfășoară activități cu scopul de creștere a gradului de conștientizare cu privire la riscurile asociate plecărilor voluntare din familie și centrele de protecție.

Prin campaniile și activitățile desfășurate, polițiștii urmăresc responsabilizarea părinților/tutorilor legali asupra obligației de a ocroti minorii sub toate aspectele.

Luni, 20 decembrie a.c., Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea a lansat această campanie printr-o activitate de informare a minorilor și adulților prezenți la Târgul de Crăciun, în Orășelul copiilor și zona patinoarului din municipiul Focșani.

Copiii și părinții întâlniți au primit de la polițiști pliante cu sfaturi pentru a fi în siguranță în perioada sărbătorilor de iarnă, la colindat și informații despre utilizarea materialelor pirotehnice.

Polițiștii vrânceni recomandă părinților: 

Supravegheați-vă în permanență copiii și cunoașteți anturajul acestora, preocupările, locurile pe care le frecventează;

Fixați-le minorilor un traseu pentru colindat, un orar în care le permiteți să plece și pentru siguranța lor, însoțiți-i la urat;

Îmbrăcați copiii cu haine deschise la culoare atunci când se deplasează după înserat și respectați mereu regulile de circulație pentru a fi un bun exemplu pe viitor;

Mențineți o bună comunicare cu minorii pentru a afla din timp problemele cu care se confruntă, nevoile și temerile lor;

Dacă vedeți un minor pe stradă neînsoțit, stingher, întrebați-l dacă are nevoie de ajutor. Rețineți semnalmentele lui și în cazul unei alerte de dispariție de minori, transmiteți autorităților informațiile deținute;

În cazul în care copilul dispare sau fuge de acasă sunați imediat la 112 sau informați cea mai apropiată unitate de poliţie.

Polițiștii recomandă copiilor:

Atunci când doriți să plecați la colindat, mergeți în grup, de preferat însoțiți de un adult, evitând casele necunoscuților sau traseele prea lungi care nu sunt intens circulate sau bine iluminate;

Refuzați alcoolul;

Nu vă jucați cu materiale pirotehnice (petarde). Multe dintre obiectele pirotehnice mici pot fi considerate foarte periculoase și vă pot răni sau chiar lăsa invalizi. Astfel de accidente au loc din păcate în fiecare an, în special pe perioada sărbătorilor de iarnă.

Aveți grijă la autovehicule, respectați regulile de circulație și deplasați-vă doar pe trotuare;

Nu discutați cu străinii și nu consumați dulciuri sau sucuri oferite de aceștia;

Nu vă urcați în mașinile necunoscuților și nu îi însoțiți pe stradă, indiferent de motivul invocat de ei;

Nu plecați de acasă fără acordul părinților/adulților din familia voastră. Anunțați-i unde, cu cine și până când stați;

Reacționați calm în cazul în care sunteți provocați de alți colindători și nu răspundeți cu violență la agresivitatea acestora. Dacă vă simțiți în pericol, cereți ajutorul adulților din familie sau, la nevoie, chiar de pe stradă și sunați la 112.

Numai prin implicare, responsabilitate, netolerare și atitudine, putem ajuta un copil!

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.