Local

Foto | 110 ani de la prima alimentare publică cu apă a orașului Odobești

Florin Marian Dîrdală
9 aug 2023 2284 vizualizări

De acest lucru s-a ocupat inginerul hidrolog B. Giulini, directorul lucrărilor tehnice ale capitalei ( o stradă din București îi poartă numele, nu însă și de la Odobești ).Iată pe scurt cum  s-a desfășurat această investiție, după cum rezultă din documentele pastrate la  Arhivele  Naționale.

Locuitorii din Odobești foloseau în trecut apa din fântânile săpate prin târg, dar lucrul acesta nu era tocmai mulțumitor pentru localnici.Calitatea slabă a apei și puținătatea ei, mai ales în timpul verilor călduroase, i-au determinat pe cei din Consiliul local să caute cu migală, încă din anul 1911, o soluție la această problemă spinoasă. Au chemat tocmai de la București un iscusit inginer al timpului, pe B. Giulini, pentru ca acesta să le facă rost, cu ingeniozitate și experiență, de cea mai bună apă din împrejurimile orașului. Acesta a verificat alte studii mai vechi și a stabilit că pe sectorul Odobeștiului nu se puteau face foraje adecvate. Așa că inginerul Giulini s-a uitat către râul Milcov, înspre localitatea Arva, de unde un alt inginer local luase câteva probe geologice, întocmise un raport amănunțit și concluzionase că ar putea fi făcute foraje acolo.

Giulini a desființat acest plan în totalitate.Și a procedat la o noua investigație pe teren, de data aceasta în zona comunei de azi Bolotesti, în punctul Burca.Cercetările întreprinse pe versantul estic al Măgurei, cât mai în sus spre nord, au condus la identificarea zonei dorite pentru obținerea apei necesare orașului Odobești, fiind subliniată, în raport, îndeosebi calitatea izvoarelor ce se propunea a fi captate.A rezultat că apa era absolut potabilă, cu o duritate medie, cu aspect limpede, gust plăcut, iar temperatura izvoarelor constantă, indiferent dacă atmosfera înregistra oscilații climatice de la -8 la 24 grade.Astfel a fost aleasă regiunea izvoarelor pentru Odobești, anume poienile Giurgea, Baloși, Lacului, Casa Bătrânei și Valea Ioanovici.

Fotografie din arhiva Muzeului Vrancea de la „Solemnitatea inaugurării lucrărilor pentru alimentarea cu apă a Orașului Odobești și punerea pietrei fundamentale la rezervor, efectuată la 12 mai 1913”

Lucrarea, o data proiectată, s-a procedat și la efectuarea ei în teren, acest lucru încheindu-se în 1913, în urmă cu o sută zece ani.

60 de ani mai târziu Primăria orașului Odobești a decis să îmbunătățească și să modifice traseul conductei de aducțiune deoarece a stabilit într-un memoriu justificativ din 1971 următoarele:”În orașul Odobești și comuna subordonata Unirea sunt 7672 locuitori. În afară de locuitorii stabili mai există un număr de cca 900 de elevi și în viitorul apropiat cca. 300 de muncitori pentru fabrica de produse ceramice, ce vin din afara orașului precum și un număr de cca. 3000 de muncitori sezonieri angajați pe timpul lucrărilor la întreprinderile agricole din zona.Sunt (tot în anul 1971 )1548 de apartamente, exista un spital cu 150 de paturi, un hotel cu 27 de paturi și o baie publică cu o capacitate de 750 de băi pe zi, o creșă și o grădiniță cu 95 +210 locuri, o Școala elementară cu 840 de locuri, un Liceu cu 270 de locuri, un Cămin cultural cu 600 de locuri, o întreprindere de mecanizare a agriculturii, o întreprindere agricolă de stat, o stațiune experimentală, o întreprindere vin alcool, un centru de legume-fructe, o bază IRTA  și una de transporturi și exploatare forestieră, toate având nevoie de cantități însemnate de apă pentru buna lor funcționare”. Asa că debitul instalațiilor vechi de alimentare cu apă era total insuficient, asigurându -se circa 25 % din necesar.Iar apa era distribuită în oraș periodic și cu program de cca 2-3 ore zi. Prin urmare  s-a intervenit pe vechea conductă de la anul 1913, mărindu-se capacitatea ei și forându-se noi puțuri în zona Burca.

În vremuri mai recente investițiile în sistemul public de alimentare cu apă au continuat, dar informațiile respective se păstrează fie la beneficiar, fie la titularul de investiție. Însă ceea ce contează cu adevărat îl reprezintă faptul că această utilitate importantă este în prezent distribuită în mod satisfăcător, fiind la dispoziția întregului oras Odobești, care a înglobat și fosta comuna Pățești, denumită din 1965, cartier Unirea, apoi sat Unirea.

Florin Marian Dîrdală, documentarist la Serviciul Județean Vrancea al Arhivelor Naționale

Florin Marian Dîrdală este colaborator al Ziarului de Vrancea

Citiți și:Inedit | Inaugurarea lucrărilor din 1913 pentru alimentarea cu apă a Orașului Odobești, în arhiva Muzeului Vrancei


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.