Local

Fosta stradă din Focșani a anarhistului Panait Moșoiu - strada Albinei

Florin Marian Dîrdală
10 mai 2021 3474 vizualizări

Despre străzile importante ale orașului Focșani s-a scris consistent în ultima vreme: Strada Mare, Calea Cuza Vodă, B-dul Gării, strada Republicii, strada Ștefan cel Mare, etc. au fost pe rând mai mult sau mai puțin documentate, dar în linii mari am aflat cam ce a fost cu ele de-a lungul istoriei noastre locale. Acestea au fost străzi vechi, cu trecut frumos, cu familii importante ce au locuit de-a lungul lor, unii dintre membrii lor ajungând să dispună legi pentru țară, la București, în Parlamentele de odinioară și în Guvernele vechi.

Pentru azi, haideți să ne oprim asupra unei străzi minuscule din urbea noastră despre care probabil nu s-a întrebat nimeni ce este cu ea și dacă s-a întrebat, nu a mers mai departe cu cercetările pentru ca să obțină o mică, dar interesantă fișă istorică. Este vorba despre strada Albinei din partea de vest a Focșaniului, localizată în cartierul nostru vechi Tăbăcari. 

De la ce i s-a spus Albinei, probabil că și un copil poate deduce și anume de la îndeletnicirea pe care o practicau, în trecut, cei mai mulți dintre riveranii ei.  Spunem în trecut, pentru că azi, cu așa ceva nu se mai ocupă nimeni de pe această arteră stradală, deoarece, în primul rând, nimeni nu mai are voie să facă așa ceva, în acest spațiu, destul de aglomerat cu case și proprietăți.

Albinăritul la Focșani, dacă se mai practică, cu siguranță se desfășoară prin zonele de la periferie, poate în partea de nord sau prin cartierul Laminoru ori în alte puncte din marginea orașului spre Golești ori Suraia.

Așa că actuala stradă Albinei poartă cu mândrie acest nume, în amintirea trecutului, nu pentru ca ar mai avea de-a face cu o așa ocupație. Dar nu doar despre asta este vorba.

După ce regimul comunist s-a instalat temeinic în România sau mai bine zis după abdicarea regelui nostru Mihai I, o măsură vizibilă luată de către autoritățile din toată țara a fost aceea de a schimba denumirile a numeroase străzi și bulevarde, care nu mai corespundeau ideologic cu eroii și viziunile orânduirii comuniste. La Focșani, atunci, a fost un adevărat dezmăț de modificări în titulatura stradală locală. Au apărut niște nume de te lua groaza, dacă te trezeai dimineața, cu noua tăbliță, la colțul străzii. Nume precum Kosmodemionskaia, Mao Tse Dun, Turgheniev, Maiacovski, Jdanov, Miciurin, Kusnețov, Gorki, Vâșinski etc., pe care abia puteau să le pronunțe vechii focșăneni, darămite să le mai și scrie.   

Ei bine, strada Albinei nu a scăpat nici ea, de acest iureș oficial și a primit un nume ceva mai românesc, dar agreat de regimul cel nou - Panait M(u)oșoiu. Cine a fost acest Mușoiu(Moșoiu). Ne ajutăm în acest demers de diverse surse de documentare care, pe scurt, consemnează despre acesta ca a fost singurul anarhist de pe Pământ care nu s-a ascuns o singură zi, singurul instigator contra legii a cărui adresă o cunoșteau poliția, jandarmii și Siguranța statului.

S-a născut la Roman, în 1864, în familia unui sergent și a ajuns cu studiile, chiar și neterminate, până la Bruxelles, învățând, la perfecție și vreo trei limbi străine. Revelația vietii sale a fost contactul cu ideile lui Marx și cu congresele Internaționalei socialiste, fredonând probabil și în somn versurile - „Hai cu toții la lupta cea mare Rob cu rob să ne unim!”. În țară a ținut discursuri, a criticat cu asprime pe toți exploatatorii și capitaliștii acelor vremuri, dar nu a efectuat nici o acțiune ilegală contra ordinii de stat, așa că autoritătile l-au lăsat să-și depene în liniște ideile, mulțumiți că dinamita respectivă era sub control. Iar Panait Moșoiu le întorcea cumva serviciile, anunțându-i unde și când urma să vorbească maselor. Acasă se zbătea să supraviețuiască, traducând cărți, lucru ce a demonstrat că nu a primit sau nu a vrut să primească bani de la organizațiile internaționale și grupările politice dornice de atentate și genocid. S-a sfârșit în anul 1944, iar patru ani mai târziu a fost răsplătit, cel puțin la noi la Focșani, cu numele unei străzi, chiar dacă nu foarte importantă.

După anul 1964, statul nostru s-a sucit. Nu a mai agreat nici acele figuri care în deceniul 50 erau la vogă, așa că orașul nostru s-a trezit din nou cu zeci de tăblițe conținând denumiri recente de străzi aruncate la coș și cu alte indicatoare montate, cu alte nume, dintre care multe s-au păstrat și azi. Strada Panait Moșoiu a rezistat atunci, dar în anul 1980 a dispărut de parcă nici n-ar fi existat vreodată! Artera respectivă s-a întors la vechiul său nume, acela de Albinei, de la care nu s a mai abătut niciodată până în prezent, deși nu se știe ce va urma în viitor.

Ca detalii tehnice, cu siguranță, strada s-a păstrat, cum era în trecut, cam la fel și azi. Din ea se face legătura cu curtea din spatele bisericii Jelaboi, iar în colțul ei, dinspre strada Cotești, pe locul unde a fost în trecut o veche clădire boierească, s-a ridicat un azil de noapte ce nu mai are azi această funcție, fiind distribuit pentru alte interese locale. Alte detalii despre respectiva zonă nu-și au locul aici, poate doar că în ultima perioadă a fost asfaltată și dotată cu trotuare corespunzătoare. În rest, este o stradă liniștită, așa cum se dorește a fi orice colț din Focșaniul nostru. 

Florin Marian Dîrdală, cercetător la Serviciul Județean Vrancea al Arhivelor Naționale

Florin Marian Dîrdală este colaborator al Ziarului de Vrancea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.