Local

În atenția salariaților din Vrancea: Concediul pentru îngrijirea copilului bolnav se va acorda până când acesta împlinește 12 ani

Ionel Sclavone
19 iul 2023 1855 vizualizări
În prezent, angajații pot beneficia de concediu pentru îngrijirea copilului bolnav doar dacă vârsta acestuia nu depășește șapte ani. O nouă reglementare urmează să intre în vigoare în următoarea perioadă. Sursă foto: pixabay.com
În prezent, angajații pot beneficia de concediu pentru îngrijirea copilului bolnav doar dacă vârsta acestuia nu depășește șapte ani. O nouă reglementare urmează să intre în vigoare în următoarea perioadă. Sursă foto: pixabay.com

Salariații vrânceni care au copii cu vârste de până la 12 ani vor putea să intre în concediu plătit, pentru a-i îngriji, dacă se îmbolnăvesc. În acest sens a fost adoptată o nouă reglementare ce urmează să intre în vigoare în următoarea perioadă. În prezent, angajații pot beneficia de concediu pentru îngrijirea copilului bolnav doar dacă vârsta nu depășește șapte ani.

Noile reglementări urmează să fie publicate în Monitorul Oficial, înainte să intre în vigoare. Acestea prevăd extinderea vârstei, copilulului până la care un lucrător poate beneficia de concediu pentru îngrijire, în caz de îmbolnăvire. Regula va fi valabilă pentru toți copiii cu vârste de până la 12 ani

În prezent, actele normative ce reglementează acordarea concediilor și a indemnizațiilor de asigurăr sociale de sănătate prevăd că un salariat, care are un stagiu de cotizare pentru asigurări sociale de minim șase luni în ultimele 12 luni, poate solicita concediu medical și indemnizația pentru îngrijirea copilului bolnav.

Conform viitoarei reglementări ce urmează să intre în vigoare, concediul și indemnizația se acordă până la vârsta de 12 a copilului sau până la vârsta de 18 ani pentru copilul cu handicap, în cazul afecțiunilor intercurente. Iar în cazul copilului cu afecțiuni grave, dreptul la concediu se acordă până ce acesta împlinește 18 ani.

Inițiatorii reglementării au arătat că un copil bolnav cu vârsta de peste șapte ani nu poate fi lăsat acasă pentru a se îngriji singur sau pentru a-și administra medicația. Vârsta minimă de la care un copil poate fi lăsat singur acasă, și în acel caz doar pentru câteva ore, este de 12 ani, conform psihologilor. Astfel, noua prevedere pornește de la această opinie, general acceptată, a specialiștilor

„Scopul principal al modificării legislative este asigurarea cadrului legal pentru părinți de a-și îngriji în mod corespunzător copiii bolnavi în vârstă de până la 12 ani, fără a fi nevoie să recurgă la alte tipuri de concedii”, susțin autorii actului de reglementare.

Concediul medical pentru îngrijirea copilului bolnav se acordă acelui salariat care a cotizat la sistemul public de sănătate timp de minimum șase luni în ultimele 12 luni. Concediul pentru îngrijirea copilului bolnav se acordă, de principiu, pentru 45 de zile calendaristice pe an. În anumite situații, această prioadă poate fi prelungită

Pe perioada în care beneficiază de acest drept, lucrătorul primește o îndemnizație brută lunară de 85% din media veniturilor brute lunare încasate din perioada de stagiu. Indemnizația se plătește de la bugetul statului, integral, dar se poate acorda doar unuia dintre părinți, nu ambilor.

Concediu medical pentru îngrijirea bolnavilor de cancer

În acest context, trebuie spus că începând de anul trecut, a fost introdus concediul medical pentru îngrijirea bolnavilor de cancer. Concediul medical pentru îngrijirea bolnavilor de cancer poate avea o durată maximă de 45 de zile calendaristice pe an, pentru un pacient.

La fel ca și în cazul precedent pentru a beneficia, este nevoie ca salariatul solicitant să fie înregistrat cu un stagiu de cotizare la asigurările sociale de șase luni în ultimele 12 luni anterioare. Indemnizația brută lunară aferentă acestui tip de concediu este de 85% din media veniturilor brute lunare din ultimele șase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare. Suma este suportată de la bugetul de stat, în totalitate.

„Beneficiază de concediu și indemnizație pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice în vârstă de peste 18 ani asiguratul care, cu acordul pacientului, îl însoțește pe acesta la intervenții chirurgicale și tratamente prescrise de medicul specialist. Pacientul cu afecțiuni oncologice își poate exprima acordul (...) numai pentru o singură persoană la fiecare intervenție chirurgicală, respectiv tratament”, este explicat în actul normativ.

În plus, sariatul și pacientul pe care-l îngrijește au dreptul anual la cel puțin o ședință de evaluare psihologică clinică și la cel puțin cinci ședințe de consiliere psihologică clinică, plătite de stat, din luna februarie 2023.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.