Local

(Update) Directorul general al CN Romarm SA propus pentru arest preventiv, împreună cu fiul fostului selecţioner Victor Piţurcă, este focșănean

Ziarul de Vrancea
5 feb 2023 4930 vizualizări

Știre actualizată, marți 31 ianuarie 2023, ora 16:18, comunicatul de presă făcut public, marți 31 ianuarie 2023 de către biroul de informații și relații publice al Parchetului pe pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) :DNA a anunțat printr-un comunicat de presă reținerea pentru 24 de ore a unui om de afaceri, pentru infracțiunea de cumpărare de influență.Surse judiciare invocate de presa centrală au declarat că este vorba despre Alexandru Pițurcă, iar ordonanța de reținere în cazul acestuia va fi valabilă până miercuri la ora 14:30.Dosarul cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile va fi trimis marți Tribunalului București.Și în cazul șefului Romarm procurorii au propus arestarea preventivă, dosarul urmând să fie trimis Tribunalului tot marți, conform surselor citate. Între timp, șeful Romarm este în libertate, fără nicio măsură instituită împotriva sa.Marți, 31 ianuarie 2023  Victor Pițurcăfostul selecţioner al echipei naţionale de fotbal a României a fost audiat de două ori la DNA, alături de fiul său, Alexandru Pițurcă. La expirarea ordonanței de reținere, DNA a decis ca Victor Pițurcă să fie pus sub control judiciar.

Citiți și comunicatul de presă făcut public, marți 30 ianuarie 2023 de către biroul de informații și relații publice al Parchetului pe pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)  

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 108/VIII/3 din 30 ianuarie 2023, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție –Secția de combatere a corupției au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 31ianuarie 2023, a unui inculpat, om de afaceri, în sarcina căruia s-a reținut comitereainfracțiuniide cumpărare de influență.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe din care rezultă următoarea stare de fapt:

Pe fondul pandemiei generate de virusul COVID – 19, în perioada 19.03.2020 - 10.04.2020, omul de afaceri ar fi acceptat, în mod direct, condițiile impuse de inculpatul Țuțu Gabriel (descrise în comunicatul anterior) în schimbul cărora acesta din urmă ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra unor funcționari din cadrul M.Ap.N. și că îi va determina pe aceștia să încredințeze direct și fără proceduri publice contracte de furnizare produse de protecție împotriva coronavirusului asocierii din care făcea parte și societatea administrată de inculpat.

De asemenea, inculpatul Țuțu Gabriel ar mai fi promis că îi va determina pe aceeași funcționari să efectueze recepția produselor respective, chiar dacă acestea erau neconforme și să achite la timp facturile emise în acest sens.

Așa cum am precizat și anterior, în contextul menționat mai sus,inculpatulȚuțu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar, suma de 50.000 lei, reprezentând prețul traficului de influență.

Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Dosarul cauzei privind pe inculpatul față de care a fost dispusă măsura preventivă a rețineriiși pe inculpatul Țuțu Gabriel va fi înaintat Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

Biroul de Informare și Relații Publice

Știrea inițială, luni 30 ianuarie 2023:Gabriel Țuțu, directorul general al CN Romarm SA reținut luni, 30 ianuarie 2023, de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) împreună cu fostul selecţioner al echipei naţionale de fotbal Victor Piţurcăîntr-un dosar privind achiziţia de produse medicale în pandemie este focșănean. Informația conform căreia Gabriel Țuțu este originar din Focșani apare menționată pe contul acestuia de facebook și este făcută public și într-un comentariu al jurnalistului vrâncean Sebastian Oancea pe contul acestuia de facebook  

 

Avem cu ce ne "mândri" din nou . Pentru cine nu știe, Gabriel Țuțu, reținut azi( n.r. luni 30 ianuarie 2023) de DNA, este focșănean, în prezent director general al Romarm, fost șef centru la UM 01512 Sibiu (Academia Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” din Sibiu), angajat al UM 01470 Focșani, acționar și administrator în trei firme: AL FAYOUM BUSINESS SRL în care este asociat cu David Cristina Roxana (angajată pe filiera PNL la Camera Deputaților și la Secretariatul General al Guvernului); INFOPRIMUS GLOBAL SECURITY SRL și INFOPRIMUS Research SRL. Țuțu a lucrat în trecut și la IPJ Galați, Securent SA (firma celebrului Bittner), SRI, Ministerul Comunicațiilor, Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, Loteria Română și Autoritatea de Administrare a Activelor Statului. DNA ne bagă valorile în pușcărie, alooo!”-Sebastian Oancea

Citiți și comunicatul de presă făcut public,luni 30 ianuarie 2023 de către biroul de informații și relații publice al Parchetului pe pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)  

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție –Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 30 ianuarie 2023, a suspecților:

ȚUȚU GABRIEL, director general al CN Romarm SA, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:

- abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

- trafic de influență în formă continuată,

-fals intelectual,

Persoană fizică, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunii de cumpărare de influență.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

1.Pe fondul pandemiei generate de virusul COVID – 19, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, suspectul Țuțu Gabriel, în calitatea menționată mai sus,cu încălcarea dispozițiilor legale, ar fiîncheiat cu o asociere de firme din care făcea parte și o societate controlată de cealaltă persoană cercetată în prezenta cauză, în condiții dezavantajoase pentru compania pe care o conducea,două contracte de achiziție publică (ce vizau cumpărarea a șapte utilaje neconforme de producere a măștilor de protecție).

Prin demersurile menționate mai sus, CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor menționate mai sus, valoarea materiei prime și ulterior contravaloarea unor piese și servicii conexe (în afara contractului).

 2.Într-un context asemănător, în perioada 19.03.2020 - 10.04.2020,suspectul Țuțu Gabriel ar fi pretins, printre altele, de la reprezentanții societăților implicate în achizițiile de mai sus introducerea într-un circuit comercial de livrare măști de protecție neconforme către Ministerul Apărării Naționale (MApN) a unui prieten de-al său, fără ca acesta să desfășoare activități comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecțieși efectuarea unor plăți către acesta, (40% din cota de profit rezultată) sub aparența unui contract de consultanță.

În schimbul acestor „servicii” suspectul Țuțu Gabriel ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra funcționarilor din cadrul M.Ap.N. și că îi va determina pe aceștia să încredințeze direct și fără proceduri publice  contractele de furnizare dar și să efectueze recepția fără problemă a produselor respective și să achite la timp facturile emise în acest sens.

În contextul menționat mai sus, suspectul Țuțu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei.

Celor doi suspecți li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

Biroul de Informare și Relații Publice

Citiți și:Comunicat de presă ROMARM:”Conducerea administrativă a CN ROMARM SA a luat act de situația domnului Gabriel Țuțu, director general al companiei, prezentată în mass-media și în comunicatul Direcției Naționale Anticorupție, din data de 30.01.2023. În acest sens, conducerea administrativă își rezervă dreptul de a nu comenta faptele care fac obiectul unei anchete penale în desfășurare, dar în funcție de evoluția evenimentelor se vor lua deciziile care se impun.Până la clarificarea situației de fapt, conducerea executivă a companiei va fi asigurată de către directorul economic.”-CONSILIUL DE ADMINISTRAȚIE al CN ROMARM SA

Cine este Gabriel Țuțu 

Gabriel Țutu, a fost numit în funcția de director general al Romarm, compania de armament deținută de statul român, în luna decembrie a anului 2019.

Fost agent de poliție ajuns șef în SRI

Potrivit CV-ului său, Gabriel Țuțu a absolvit Școala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr“ în 1996 și până în anul 1998 a lucrat ca agent de poliție în Galați. Din acel an urmează cursurile Facultății de Drept a Universității Danubius din același oraș, iar din 2001, ultimul an de studii, preia conducerea pazei la combinatul siderurgic Arcelor Mittal Steel Galați, ca angajat al firmei SC Securent SA, din București.

Între 2002 și 2004 Gabriel Țuțu a urmat un program de master la Academia Națională de Informații Mihai Viteazul, Academia SRI, iar din anul 2003 până în 2011, a lucrat în cadrul Serviciului Român de Informații, unde a ajuns să conducă departamentul de combatere a amenințărilor cibernetice la adresa securității naționale.

În perioada în care a fost șef de departament în cadrul SRI, între 2008 și 2009, Gabriel Țuțu a urmat cursuri post-universitare la Institutul Diplomatic Român în domeniul relațiilor internaționale. Mai mult, în timpul ultimului an în cadrul SRI, Gabriel Țuțu a urmat cursuri și la Colegiul Național de Apărare, dizertația sa fiind despre criza economică și riscurile financiare la adresa securității naționale. Tot în 2011 Gabriel Țuțu a urmat un curs cu privire la amenințările cibernetice și răspunsul autorităților în aceste cazuri.

Deși în CV-ul său Gabriel Țuțu a susținut că a părăsit SRI-ul în anul 2011, pe profilul de LinkedIn acesta susține că a activat în cadrul serviciului secret timp de zece ani. Potrivit CV-ului său, din 2011 până în 2012, Gabriel Țuțu  a ajuns șeful unui departament din Ministerul Comunicațiilor, unde susține că a lucrat la crearea infrastructurii de internet din România. Gabriel Țuțu  a trecut apoi pe la Ministerul Dezvoltării Regionale și al Turismului, unde a ocupat funcția de auditor național pentru evaluarea proiectelor europene.

Apoi, între iulie 2012 și iunie 2013, după ce a părăsit Ministerul Comunicațiilor Gabriel Țuțu  a ajuns consilier al directorului Loteriei Române, iar din iunie 2013 până în luna noiembrie a aceluiași an a fost numit director adjunct în cadrul unei autorități pentru recuperarea bunurilor statului.

Între anii 2015 și 2019 Gabriel Țuțu a părăsit administrația publică și a intrat pe piața liberă unde a condus o firmă de consultanță în domeniul securității pe care a lăsat-o la finalul anului 2019, cu pierderi de 373.527 de lei la o cifră de afaceri de 417.459 lei.În decembrie 2019 Gabriel Țuțu a fost numit director general al Romarm, principala companie a statului din industria de apărare.

Un manager extrem de motivat și proactiv, cu o experiență solidă în domeniul sistemelor de securitate și siguranță a informației. Nivelul ridicat de integritate și sprijinul oferit echipei definesc un comportament de leader cu rezultate dovedite în poziția de manager”., așa începe descrierea lui Gabriel Țuțu de pe site-ul Rumarm. E directorul celui mai important producător şi exportator de produse militare din România, sub tutela Ministerului Economiei.

ROMARM și măștile, o controversă de acum doi ani

În octombrie 2020, Libertatea a scris că ROMARM a produs 3,7 milioane de măști și a vândut doar 60.000 dintre ele. Utilajul adus pentru fabricarea măștilor a costat 1.000.000 euro. Gabriel Țuțu spunea că restul sunt pe stoc.

„Investiția strategică la fabrica Romarm din Dâmbovița pentru producția de măști s-ar fi transformat astfel într-o minciună guvernamentală”, scria și RISE Project în decembrie 2020, citând surse din interior.

Text informații:gsp.ro

Citiți și:INVESTIGAȚIE Gabriel Țuțu, directorul ROMARM reținut de DNA, făcuse o escrocherie și avea interzis să vândă polițe de asigurări, dar a fost numit să conducă 15 fabrici strategice de armament


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.