Local

Direcția Silvică a prezentat situația tăierilor de păduri la Colegiul Prefectural

Mihai Boicu
26 oct 2017 1129 vizualizări

Pentru pădurile fără pază s-a trecut la identificarea acestora pentru asigurarea serviciilor silvice

La ședința Colegiului Prefectural care a avut loc joi a fost discutată situația pădurilor din Vrancea și a pazei acestora, precum și a tăierilor ilegale care s-au făcut din pădurile administrate de Direcția Silvică Vrancea și din pădurile aflate în proprietate privată. Pe raza ocoalelor silvice din Dumitrești, Focșani, Panciu și Soveja s-au tăiat ilegal în primele nouă luni ale anului, 265 m.c. de lemn din pădurile statului, din care 136 m.c. justificați prin contravenții și infracțiuni, iar 129 metri cubi imputați personalului silvic. Din pădurile private s-au tăiat ilegal 224 m.c. de lemn, din care 149 m.c. imputați prin contravenții și infracțiuni și 75 m.c. imputați personalului silvic. Față de aceeași perioadă a anului 2016 volumul total de lemn tăiat ilegal a scăzut cu 349 m.c., numărul infracțiunilor a scăzut cu opt, iar cel al contravențiilor pentru tăieri ilegale a scăzut cu 71. Directorul Direcției Silvice Vrancea, Lucian Zamfir, a spus că o problemă deosebită cu care se confruntă instituția este faptul că sunt multe suprafețe care aparțin unor persoane fizice, care nu se află în paza ocoalelor silvice. Aceste suprafețe se află în special pe raza localităților Păunești, Vârteșcoiu, Mera, Cârligele, Răcoasa, Câmpuri, Homocea etc. ”Deși conform legislației în vigoare, paza acestor suprafețe se asigură gratuit, proprietarii nu solicită preluarea în pază. Urmează ca în perioada următoare împreună cu reprezentanții Gărzii Forestiere să trecem la identificarea acestor proprietari și la încheierea de contracte, iar acolo unde aceștia nu pot fi identificați să se procedeze conform prevederea Legii 46/2008, modificată, art. 16, alin. 10. Asigurarea serviciilor de către ocolul silvic nominalizat se face prin act de constatare încheiat între reprezentantul ocolului silvic nominalizat și reprezentantul structurii teritoriale de specialitate a autorității publice centrale care răspunde de silvicultură, după realizarea controlului de fond/evaluarea de către ocolul silvic, în condițiile legii, a eventualelor pagube aduse fondului forestier”, se arată în materialul prezentat la ședința Colegiului Prefectural. La nivelul Gărzii Forestiere Focșani, potrivit datelor prezentate la aceeași ședință, la sfârșitul lunii septembrie, suprafața de fond forestier proprietate privată aparținând persoanelor fizice și juridice pentru care nu sunt asigurate servicii silvice este de 51.300 ha, din care pe raza județului sunt 12.900 ha. ”Pentru această suprafață, se apreciază faptul că asigurarea serviciilor silvice cu structura silvică nominalizată se va finaliza cu controale de fond până la sfârșitul anului 2018, iar valoarea estimată a deconturilor justificative ce se vor întocmi de Garda Forestieră Focșani pentru suprafețe fond forestier proprietate privată a persoanelor fizice și juridice din raza județului Vrancea va fi de circa 930.000 lei”, a informat Garda Forestieră. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.