Local

De interes pentru șoferii vrânceni. Modificări la Codul rutier privind permisele auto

Ionel Sclavone
16 aug 2023 1818 vizualizări

Codul rutier a fost modificat, iar în aceste zile au intrat în vigoare noile reglementări care schimbă o serie de proceduri legate de permisele de conducere. Astfel, una dintre măsurile propuse permite șoferilor care dețin permise eliberate în alte state să nu mai fie obligați să urmeze cursurile unei școli de șoferi acreditate în România. O altă modificare vizează recuperarea carnetelor de conducere de către șoferii testați pentru consum de droguri la volan.

Vrâncenii care dețin permise de conducere eliberate de autoritățile din alte state le vor putea preschimba în România fără să mai fie nevoiți să urmeze cursurile unei școli de șoferi acreditate aici, așa cum prevede legea actuală.

Noua procedură este prevăzută în Ordonanța de Guvern 29/2023, prin care MAI a propus modificarea Codului Rutier. Actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial și se aplică începând cu ziua de 12 august.

Conform noilor reglementări deținătorii de permise de conducere emise de alte țări nu vor mai fi obligați să urmeze cursurile unei școli de șoferi și să susțină examenul pentru obținerea unui nou permis. Ei vor putea susține direct probele de examinare teoretică și practică, în condițiile în care au deja experiență în conducerea unui autovehicul. Singura obligație prevăzută este ca la dosarul de concurs să atașeze și o dovadă medicală din care să reiasă că sunt apți pentru susținerea examenui auto.

Tot în acest context, noile modificări extinde procedura de înmatriculare provizorie a unui vehicul. Actul normativ permite și ersoanelor care nu au reședință sau domiciliu în România să înmatriculeze provizoriu un vehicul, dacă scopul este acela de a fi înmatriculat în altă țară. În prezent, această operațiune este permisă exclusiv persoanelor care au reședința sau domiciliul în România.

Restituirea permisului reținut pentru consum de droguri

O altă modificare adusă Codului Rutier, care a intrat în vigoare din 12 august, vizează procedura de restituire a permisului de conducere în condițiile în care a fost reținut după testarea preliminară pentru consum de droguri la volan.

După noile reguli, recuperarea permisului se poate face imediat, dacă rezultatele testării inițiale au fost infirmate de analiza probelor biologice. Legea anterioară prevedea că permisul de conducere reținut poate fi restituit doar în baza soluției de clasare dispuse în faza urmăririi penale.

Mai exact este clarificată procedura de restituire a permisului în situația în care rezultatele analizei mostrelor biologice, recoltate în instituțiile medico-legale autorizate, stabilesc absența substanțelor psihoactive din organism.

Conform actului de reglementare, se modifică, la articolul 113 alineatul (1), iar după litera f) se introduce o nouă literă, lit. g) cu următorul conținut:

g) în baza rezultatului analizei mostrelor biologice realizate în instituțiile medico-legale autorizate prin care s-a stabilit absența în organism a substanțelor psihoactive”.

Practic se reglementează situația – întâlnită în realitate - în care, după analiza mostrelor biologice, la un laborator autorizat, rezultă absența din organism a substanțelor psihoactive. Aceasta după ce testarea cu aparatul drugtest a semnalat prezența unor astfel de substanțe.

Legea modificat stabilea că, în astfel de situații, permisul de conducere reținut poate fi restituit în baza soluţiei de clasare, dispuse de procuror, în faza urmăririi penale, în condițiile legii.

Noua reglementare are în vedere faptul că durata urmăririi penale diferă de la o unitate de parchet la alta. În aceste condiții, șoferul căruia i s-a reținut permisul trebuie să aștepte, emiterea soluției de clasare care poate veni mai târziu, în funcție de timpul în care procurorul finalizează cercetarea. Astfel, deși conducătorul auto nu este vinovat, nu-și poate conduce mașina deoarece dreptul de a șofa este suspendat.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.