Local

Cum a devenit erou martir al Revoluției din decembrie 1989 vrânceanul Fifere P Ionel din satul Neculele, comuna Vintileasca

Ziarul de Vrancea
26 dec 2023 4228 vizualizări

Amănunte despre întâmplările care-au făcut din vrânceanul Fifere P Ionel, din satul Neculele, comuna Vintileasca, erou martir al Revoluției din decembrie 1989, apar în lucrarea profesorului Sorin Pantelimon, „Comuna Vintileasca, Studiu monografic”, Editura Rafet, 2020. 

Fifere Ionel, Erou Martir al Revoluției Române din decembrie 1989.

Printre victimele înregistrate între 22 și 27 decembrie 1989, se află și Fifere P Ionel. născut la 29 octombrie 1955, în satul Neculele, comuna Vintileasca, jud. Vrancea. În decembrie 1989, Fifere P Ionel era șofer la Cooperativa Metal-Lemn-Chimie, din municipiul Râmnicu Sărat, jud. Buzău. A fost prima victimă a Revoluției din acest oraș, fiind împușcat în torace, înainte de a fi ocupată clădirea Sfatului Popular de către mulțimea adunată în 22 decembrie 1989, în timp ce stătea de vorbă cu câțiva colegi, în fața locului de muncă, pe strada 8 martie. A fost transportat și internat la Spitalul Orășenesc Râmnicu Sărat, unde a decedat în data de 23 decembrie 1989, ora 08:55, datorită unor: „plăgi împușcate ale regiunii deltidiene și toracice stâng, cu leziuni de organe interne și stare de comă ireversibilă”. Prin Decretul nr. 1379 din 12 decembrie 2006, se atribuie titlul de Erou-Martir al Revoluţiei Române din Decembrie 1989, lui Fifere Ionel, fiul lui Petrea și Sanda.

Utilizarea forței împotriva poporului român în decembrie 1989 a zguduit în mod dureros întreaga societate română în fibra ei cea mai profundă, iar identificarea autorilor reali ai acestor crime rămâne o problemă chinuitoare nerezolvată pentru victime, pentru familiile acestora și pentru toți cetățenii români.

Sacrificiul protestatarilor pașnici din decembrie 1989 a deschis calea tranziției României către democrație, statul de drept și instituirea unei economii de piață, precum și către integrarea sa ulterioară în Alianța Nord-Atlantică și în Uniunea Europeană.

Perioada de tranziție care a urmat, a însemnat din punct de vedere politic, trecerea de la un regim totalitar (comunist) la un regim democratic (liberal). Din punct de vedere economic tranziția a fost trecerea de la economia planificată centralizat (socialistă), la economia liberă, de piață (capitalistă), bazată pe libera inițiativă și concurență.

Bibliografie:

Sorin Pantelimon, Comuna Vintileasca, Studiu monografic, Editura Rafet, 2020

Text informații + foto:Pantelimon Sorin

Articol republicat în Ziarul de Vrancea

Prima publicare-decembrie 2020

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.