Local

Crângul Petreşti, redat circuitului public după un an şi jumătate de amânări

Alexandra TĂTARU
30 iun 2017 5685 vizualizări

După amânări succesive, proiectul de amenajare a ariei naturale de interes local Crângul Petreşti a fost finalizat. Şeful Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, a inaugurat joi seară acest obiectiv aşteptat de multă lume, în prezenţa unei asistenţe numeroase, formată în special din biciclişti, dar şi oameni veniţi să vadă noua transformare a zonei de agrement.

Anterior, Marian Oprişan a susţinut în Centrul de Informare Ştiinţifică creat în interiorul crângului o conferinţă de presă în care a prezentat ce s-a întâmplat în acest proiect, dar în care s-a plâns şi de piedicile puse de adversarii săi politici de-a lungul timpului, amintindu-l aici şi pe fostul prim-ministru Adrian Năstase, dar şi pe fostul preşedinte Traian Băsescu. “În ciuda tuturor scandalurilor de presă,  a lucrurilor neadevărate care s-au sus despre terenurile aparţinând familiei mele în proximitatea Crângului Petreşti, ştiţi despre procesul de 10 ani în care am fost târât de DNA doar pentru faptul că am avut păreri divergente în privinţa inundaţiilor cu fostul preşedinte Traian Băsescu şi toate celelalte piedici care mi s-au pus, începând cu Adrian Năstase, guvernele Boc, iată că au trebuit 15 ani şi în ciuda tuturor vicisitudinilor vremurilor, cu tenacitate aş spune eu,  şi cu curaj, am reuşit să finalizăm lucrările la Crângul Petreşti, arie protejată”, a spus Marian Oprişan.

„Noi nu puteam ca într-o pădure să intervenim de o manieră brutală”

Potrivit conducerii judeţului, lucrările de amenajare a parcului de agrement Crângul Petrești au costat peste 21 de milioane de lei. Cu aceşti bani, cea mai mare parte de la bugetul judeţului, în condiţiile în care s-a pierdut finanţarea europeană, s-au creat 5,8 kilometri de piste de biciclete, trotuare pe traseul Focşani-Crângul Petreşti, reţele de canalizare pentru apele pluviale, alei interioare în pădure, spaţii pentru promenadă, spaţii de odihnă şi foişoare de observaţie a faunei în Crângul Petreşti. Totodată, s-a realizat un sistem de supraveghere video, reţele de iluminat public pe toate traseele de promenadă iar  infrastructura nou creată a fost dotată cu mobilier urban, respectiv bănci, coşuri de gunoi, precum şi o generoasă parcare de maşini. De altfel, accesul maşinilor în Crângul Petreşti va fi interzis. “Noi nu puteam ca într-o pădure, aşa cum este Crângul Petreşti, să intervenim de o manieră brutală. Ceea ce am vrut noi să facem a fost să scoatem natura în evidenţă şi în acelaşi timp să oferim cetăţenilor municipiului Focşani şi judeţului Vrancea un loc de recreere, un loc de promenadă”, a menţionat şeful Consiliului Judeţean Vrancea. Acesta spune că nu a abandonat ideea amenajării în Crângul Petreşti a unui spaţiu de distracţie, dar numai după ce, printr-o hotărâre de guvern, va reuşi să obţină celelalte 60 de hectare de pădure din zonă. Se intenţionează realizarea unui parc tematic, cu tiroliene şi alte instalaţii pentru agrement.

Spațiile complexului ”Căprioara” se pretează pentru copiii cu dizabilităţi.

În ceea ce priveşte complexul de clădiri „Căprioara”, aflat într-o stare avansată de degradare, Marian Oprişan a spus că în următoarea etapă se vizează reabilitarea lor, insistând pe faptul că aceste spaţii se pretează pentru copiii cu dizabilităţi. “ În ce ansamblul de clădiri pentru care trebuia să fac puşcărie în opinia opozanţilor şi adversarilor mei politici, vreau să vă spun că avem un program serios pe fonduri europene în cadrul programului de reabilitare termică, iar aici, în Crângul Petreşti, vreau să vă spun cu toată dragostea, pentru că eu iubesc foarte mult copiii, va fi unul dintre cele mai moderne centre de formare şi de grijă faţă de copiii cu dizabilităţi. Acest corp de clădiri se pretează perfect pentru o asemenea operaţiune şi sunt circa 2500 de copii la nivelul judeţului Vrancea aşa că o să realizăm acest deziderat foarte important”, a mai spus Oprişan. Printre oficialităţile prezente la evenimentul de joi seara s-au regăsit primarul Focşaniului, Cristi Misăilă, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ionel Cel Mare, primarul comunei Vînători, Ionel Lupu, consilieri judeţeni PSD. Aceştia au asistat şi la spectacolul oferit de copii și Ansamblul folcloric ”Țara Vrancei” în amfiteatrul în aer liber amenajat în spatele Centrului de Informare Ştiinţifică.

Câteva aspecte de remediat

Desigur, mai sunt multe de făcut în Crângul Petrești, dar și multe de schimbat la nivelul educației civice. Spre exemplu, ar mai trebui puse indicatoare spre toalete, ar mai trebui curățată vegetația uscată, ar mai trebui trasate câteva marcaje direcționale în parcare sau chiar pe pistele de bicicletă. Foarte important ni s-ar părea amplasarea și de scrumiere, cel puțin lângă coșurile de gunoi sau în spațiile de odihnă. Aspecte de detaliu pe care le-am constatat și suntem convinși că se vor remedia. Focșănenii sau cetățenii aflați în tranzit nu trebuie să uite că există camere de luat vederi amplasate peste tot, precum și un centru de monitorizare video. Însă, dincolo de aspectul monitorizării, conștiința fiecăruia trebuie să primeze și cei aflați în acest spațiu să respecte regulile. Nu mai aruncați gunoaiele la întâmplare și nu vă mai plimbați cu bicicletele în afara pistei speciale. Este doar o recomandare de bun simț! Carosabilul este și pentru ceilalți!!! (A.TĂTARU)

Video preluat de pe Facebook contul Diana Păduraru- Coban

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.