Local

Concluziile analizei activității Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea pe anul 2018 | La ce indicator este pe primul loc în ţară

Ziarul de Vrancea
8 feb 2019 2397 vizualizări

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, Victoria Bîrsan, a prezentat raportul conținând analiza activității desfășurată de procurorii din circumscripția Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea și unitățile subrodonate, în anul 2018

O primă remarcă este aceea că în urma analizei privind activitatea pe anul trecut, efectuată de reprezentanţii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justitie, a rezultat că procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea se situează pe primul loc pe ţară la trimiteri în judecată, cu 548 cauze.

Conform precizărilor cuprinse în raportul cu analiza activității desfășurate de procurorii din circumscripția Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea și unitățile subrodonate, în anul 2018, procurorii vrânceni au avut de soluţionat un număr semnificativ mai mare de dosare, respectiv 20.188 de cauze, cu 1596 cauze mai multe faţă de anul 2017.

Cele mai multe dosare au fost de soluţionat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Focşani, 11.020, unitate urmată de Parchetul de pe lâgă Tribunalul Vrancea cu 4.962 de cauze. De asemeneam, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Panciu, procurorii au avut de soluţionat în anul 2018 1.623 de cauze, iar la Parchetul de pe lângă Judecătoria Adjud au fost 2.583 cauze. Conform raportului de bilanţ, anul trecut, la toate unităţile de parchet de pe raza judeţului numărul dosarelor de soluţionat a crescut. Din totalul cauzelor de soluţionat cu autori cunoscuţi, au fost soluţionate 8.358 de dosare, mai multe faţă de anul precedent.

Concret, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea s-au soluţionat 3.005 cauze cu autori cunoscuţi, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Focşani 3.557 cauze, la Panciu 617, iar la Adjud 1.179 de cauze. Prin rechizitoriu s-au soluţionat 890 de dosare, cele mai multe dintre acestea, respectiv 513, fiind soluţionate de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, unitate urmată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Focşani, cu 233. Şi numărul inculpaţilor trimişi în judecată a crescut cu 346 în anul 2018, în total fiind vorba de 1.154 de inculpaţi.

În raport se menționează:Rata criminalităţii pe raza întregului judeţ a fost în anul 2018 de 311 inculpaţi la suta de mii de locuitori, faţă de 217 inculpaţi în anul 2017, aici fiind incluse şi acordurile de recunoaştere a vinovăţiei. În stare de arest preventiv au fost trimişi în judecată 85 de inculpaţi în anul precedent, din care 15 la urmărire penală proprie şi 70 de inculpaţi la supravegherea cercetărilor”.

Au fost şi cauze soluţionate prin renunţare la urmărire penală, respectiv 1.713, dar şi cauze în care s-a dispus clasarea, respectiv 5.708. De asemenea, din totalul cauzelor de soluţionat au fost declinate şi conexate 3.952 de dosare.

Numărul inculpaţilor minori în cazul cărora s-a dispus trimiterea în judecată a fost, în anul 2018,de 125, mai mulți cu 43 faţă de anul 2017. 8 dintre aceştia au fost trimişi în judecată în stare de arest preventiv.

Între precizările cuprinse în raport se mai regăsește și aceea că la sfârșitul anului 2018 numărul cauzelor nesoluţionate a fost de 5.688, iar cu autori neidentificati au rămas nesoluţionate 2.190 de cauze, nici una dintre acestea la urmărire penală contra vieţii.

Concluziile raportului prezentat de prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, Victoria Bîrsan

Conform concluziiilor analizei activității pe 2018 a  Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie rezultă că la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea, media de dosare soluţionate pe procuror a fost de 551, iar media de trimiteri în judecată pe procuror de 61. La parchetul de pe lângă Judecătoria Focşani, media de dosare soluţionate pe procuror a fost de 1571, la Panciu de 1683, iar la Adjud media a fost de 861 de dosare.

Referitor la schema de procurori cu care s-a funcționat în perioada supusă analizei,raportul meționat prezentat de  prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, Victoria Bîrsan subliniază:

În cursul anului 2018, unităţile de parchet din judeţul Vrancea au funcţionat cu o schemă redusă de procurori, în raport cu volumul mare de activitate. Pentru a asigura un anumit echilibru în ceea ce priveşte volumul de activitate, Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea a preluat pentru soluţionare de la unităţile locale, un număr însemnat de dosare: 3.221 din care, 2.610 de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Focşani, 524 de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Panciu şi 87 de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Adjud. Fluctuaţiile de personal au făcut însă ca, în mare parte a anului 2018, unităţile de parchet din judeţul Vrancea să lucreze cu un număr mai mic de procurori, fiind necesară adaptarea la noile situaţii ivite şi nominalizarea unor procurori pentru desfăşurarea unor activităţi speciale”

Ca o concluzie a raportului pe anul 2018, se evidenţiază faptul că rezultatele obţinute de Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea şi unităţile subordonate sunt, în general, bune. Mai ales dacă se au în vedere condiţiile reale în care s-a lucrat, cu un număr insuficient de de procurori, dar și faptul că numărul dosarelor de soluţionat a crescut. Spre exemplu, a crescut şi numărul dosarelor soluţionate, şi numărul celor soluţionate prin rechizitoriu, dar şi prin renunţare la urmărire penală. A crescut semnificativ şi numărul inculpaţilor trimişi în judecată prin rechizitoriu, inclusiv al inculpaţilor trimişi în judecată pentru infracţiuni contra siguranţei de drumurile publice.

De precizat că în anul 2018 a crescut inclusiv valoarea măsurilor asiguratorii instituite în cauzele penale finalizate prin trimiterea în judecată a persoanelor cercetate penal, de la 238.698 lei în anul 2017, la 3.006.979 lei în anul 2018, dar şi valoarea măsurilor asiguratorii în cauzele aflate în curs de soluţionare de la 1.427.106 lei la 10.509.551 lei. Din cauza lipsei de personal la unităţile locale din circumscripţie, anul trecut au fost preluate 3.221 de dosare de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea de la parchetele locale pentru a fi soluţionate.

Precizările Prim-procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, Victoria Bîrsan privitoare la  vulnerabilităţi şi propunerile pentru derularea activității în 2019

Pe schemă avem 32 de posturi de procurori şi sunt ocupate 22 dintre acestea. Din cele 10 posturi vacante, trei sunt cu funcţii de conducere. Două dintre posturile vacante sunt la Parchetul de pe lângă Judecătoria Focşani, două la Parchetul de pe lângă Judecătoria Panciu şi trei la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea. Referitor la funcţiile de conducere, acestea sunt la Parchetul de pe lângă Tribunal şi este vorba despre funcţia de şef secţie judiciară, iar celelalte două la Panciu şi Adjud, fiind vorba de prim-procuror. Mai sunt vacante trei posturi de specialist antifraudă la Parchetul Judeţean pentru că le-au încetat detaşările celor trei specialişti  antifraudă. Acesta este un punct nevralgic pentru că ne afectează activitatea pe infracţiuni economice. De asemenea, în perioada februarie-martie procurorii stagiari susţin examenul de capacitate. Noi avem un procuror stagiar şi există posibilitatea ca acesta să nu mai vină la noi. Dacă va opta pentru o altă variantă, vom rămâne fără încă un procuror,

Citiți în documentul atașatANALIZA activităţii desfăşurată de procurorii din circumscripţia Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea şi unităţile din subordine în anul 2018


Fisiere atasate

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.