Local

Clădirea fostului Tribunal Județean Vrancea va intra în reabilitare cu fonduri europene

Alexandra TĂTARU
29 sep 2017 2742 vizualizări

La Consiliul Județean Vrancea a avut loc o conferință de presă prin care s-a anunțat că s-a semnat contractul de finanțare a proiectului ”Consolidare, restaurare și punere în valoare Muzeul Vrancei – Clădirea Tribunalului Județean”.

 

Durata de implementare a proiectului este de 47 luni de la data semnării contractului de finanţare, respectiv până la data de 04 august 2021. Valoarea totală a contractului de finanţare este de 21.401.705,70 lei. Clădirea fostului Tribunal Vrancea este construită în anul 1909 în stilul românesc creat de Școala de Arhitectură a arhitectului focșănean Ion Mincu.

Contractul de finanțare, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014 – 2020, în cadrul Axei prioritare 5 ”Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”, Prioritatea de investiții 5.1 ”Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural”, a fost semnat pe 4 septembrie de către președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, în calitate de reprezentant al beneficiarului, pe de o parte și Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administrației Publice și Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management pentru POR 2014 - 2020, prin Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Est, în calitate de Organism Intermediar. Valoarea totală a contractului de finanţare este de 21.401.705,70 lei, din care valoarea totală eligibilă – 21.394.933,41 lei, valoarea cofinanțării eligibile a Beneficiarului : 427.898,67 lei (2%), valoarea neeligibilă inclusiv TVA – 6.772,29 lei.

 

Imobilul se va transforma în Secție a Muzeului Vrancei

 

Potrivit comunicatului de presă, obiectivul general al proiectului constă în consolidarea, restaurarea și punerea în valoare a monumentului istoric Tribunalul Județean Vrancea, în vederea valorificării patrimoniului cultural local și a identității culturale prin transformarea acestui imobil în Muzeul Vrancei – Clădirea Tribunalului Județean și redarea acestuia către publicul vizitator. Managerul de proiect, Sorin Florea, a specificat că proiectul își propune consolidarea, restaurarea și punerea în valoare a monumentului istoric Tribunalul Județean Vrancea, dotarea corespunzătoare a monumentului consolidat și restaurat în vederea transformării acestuia în Muzeul Vrancei – Clădirea Tribunalului Județean, includerea patrimoniului consolidat și restaurat în circuitul turistic, digitizarea proiectului ca urmare a punerii în valoare a monumentului istoric consolidat și reabilitat, promovarea proiectului și a monumentului istoric consolidat și reabilitat. În urma implementării proiectului se mai dorește ”impulsionarea dezvoltării locale prin conservarea, protejarea și valorificarea patrimoniului cultural și a identității culturale, prin atingerea unor rezultate pe termen mediu și lung, printre care creșterea numărului de turiști prin valorificarea potenţialului turistic cultural-istoric local şi regional pe piaţa turistică naţională şi internaţională, creșterea importanței turismului și a culturii, ca factori care stimulează dezvoltarea economică în regiune și crearea de noi locuri de muncă, respectând principiile dezvoltării durabile și ale protecției mediului, prin schimbarea destinației inițiale a monumentului în cea de muzeu, în care se vor desfășura și activități culturale și educaționale de tipul activităților educative non-formale; creşterea atractivităţii municipiului Focșani, din punct de vedere turistic și valorificarea resurselor culturale ale municipiului în scop turistic, prin restaurarea și conservarea moștenirii culturale a regiunii, păstrarea şi conservarea în bune condiţii a patrimoniului cultural local şi naţional”, se mai arată în comunicat. După finalizarea proiectului, potențialii vizitatori care vor beneficia de serviciile oferite de Muzeul Vrancei - Clădirea Tribunalului Județean vor avea acces la expoziții itinerante găzduite, publicații și suveniruri cu specific, să viziteze muzeul și să participe la activități culturale și educaționale. Durata de implementare a proiectului este de 47 luni de la data semnării contractului de finanţare, respectiv până la data de 04 august 2021. Proiectul se dorește a fi un exemplu de bună practică pentru celelalte instituții din regiune și din țară. (A.T.)

Citiți în documentul atașat ,integral Comunicatul Consiliului Județean Vrancea din  29.09.2017 referitor la  Casa Tatovici si Tribunal Muzeul Vrancei


Fisiere atasate

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.