Local

CJ Vrancea „activitate complet blocată” până după 22.02.2024 | Și susține că între Oprișan și Cel Mare „nu există nicio bătălie”

Ziarul de Vrancea
22 feb 2024 9282 vizualizări

Deși a anunțat prin intermediul a două comunicate de presă respectiv luni 19 februarie și marți 20 februarie 2024, că are „activitatea complet blocată în acest moment” (n.r. din proprie inițiativă, fără să-i solicite nimeni să facă publice asemenea informații), în mod surprinzător Biroul de Presă al Consiliului Județean Vrancea în loc să fie preocupat de problemele pe care precizează singur că le are, se declară deranjat de titlurile articolelor din Ziarul de Vrancea. Concret după apariția în cotidianul nostru a articolului Au început luptele pentru putere în CJ Vrancea după decesul lui Cătălin Toma. Cine-i va lua locul, Ionel Cel Mare sau Marian Oprișan? în care se face referire la informațiile transmise de Biroul de Presă al Consiliului Județean Vrancea prin intermediul comunicatului de presă de luni, 19 februarie 2024, menționatul birou transmite marți 20 februarie 2024 comunicatul de presă al cărui conținut îl puteți citi integral în continuare. În cuprinsul acestuia pe precizează.Contrar speculațiilor apărute în mass-media, nu există nicio bătălie între cei doi actuali vicepreședinți ai Consiliului Județean pentru a prelua atribuțiile ce revin Președintelui Consiliului Județean Vrancea. De altfel, ședința de îndată a autorității deliberative va fi convocată după data de 22 februarie.” Și totuși, conform surselor Ziarului de Vrancea cei doi vicepreședinți ai Consiliului Județean Vrancea se luptă, (n.r. politic bineînțeles) pentru a prelua atribuțiile de președinte al menționatului for. De altfel, dacă atribuțiile de președinte al Consiliului Județean Vrancea ar fi obținute în prima ședință care va fi convocată, fără luptă politică, de către unul dintre vicepreședinți, respectiv Ionel Cel Mare sau Marian Oprișan, alternativa ar putea fi că s-a utlizat „blatul politic.” Și abia atunci, considerăm noi cei de la Ziarul de Vrancea, c-ar fi probleme! Iar ca o dovadă concretă că Ziarul de Vrancea are dreptate când spune că Ionel Cel Mare sau Marian Oprișan sunt deja în plină luptă politică pentru preluarea atribuțiilor de președinte al Consiliului Județean, stă și următoarea întâmplare din viața reală. PSD și-a validat deja în instanț[ judecătorească membrul supleant (n.r. fostul primar al Municipiului Adjud, Constantin Armencea) care-i va lua locul în CJ Vrancea, consilierului județean demisionat, Cătălin Ghețu. Legal la prima întrunire a Consiliului Județean Vrancea acesta (n.r. Constantin Armencea) va depune jurământul. lar grupul PSD din forul menționat revine la numărul 15 consilieri județeni cu drept de vot, față de 14 câți avea după demisia lui Cătălin Ghețu.

 „Activitatea Consiliului Județean Vrancea, complet blocată în acest moment

Administrația județeană aduce la cunoștința opiniei publice faptul că în acest moment atribuțiile de ordonator principal de credite nu pot fi exercitate de nicio persoană din cadrul Consiliului Județean. Pe cale de consecință, există un blocaj total la nivelul instituției și al subordonatelor, neputând fi procesate și semnate documente extrem de importante care vizează proiecte, avize, autorizații etc. 

Din acest motiv, Consiliul Județean Vrancea a anunțat încă de aseară faptul că se impune întrunirea de urgență a autorității deliberative cu respectarea art. 192 alin. (1), art. 133 alin. (2) lit. (b) si art. 134 alin. (1) lit (b) din OUG nr. 57/2024.

Fără întrunirea de urgență a Consiliului Județean, pentru intrarea în normalitate, nu se poate asigura funcționarea administrației județene și a instituțiilor subordonate, cu efecte negative asupra proiectelor de investiții, dar și cu efecte nedorite pentru persoanele fizice și juridice care sunt în așteptarea unor documente din partea CJ Vrancea. 

Cei 30 de consilieri județeni aflați în funcție în acest moment trebuie să facă în următoarea perioadă ceea ce este legal și firesc și anume să deblocheze activitatea instituției.

În condițiile în care a fost deja emis Ordinul Prefectului nr. 90/19.02.2024 privind încetarea de drept a mandatului președintelui CJ Vrancea, urmează derularea pașilor prevăzuți de Codul administrativ în acest sens.

Contrar speculațiilor apărute în mass-media, nu există nicio bătălie între cei doi actuali vicepreședinți ai Consiliului Județean pentru a prelua atribuțiile ce revin Președintelui Consiliului Județean Vrancea. De altfel, ședința de îndată a autorității deliberative va fi convocată după data de 22 februarie.

Ulterior, atribuțiile vor fi exercitate de drept de unul dintre vicepreședinți, desemnat potrivit dispozițiilor art. 192 (1) din OUG 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare.

Acest lucru este legal, firesc și reprezintă normalitatea în materie de administrație publică, inițiativa de a se întruni într-o ședință de îndată și de a face o alegere aparținând exclusiv consilierilor județeni.

Concret, Consiliul Județean se poate întruni în ședință de îndată dacă aceasta va fi convocată de minimum o treime din consilierii județeni în funcție.

Mai facem precizarea că OUG 57/2019 prevede la art. 192 (1) că <<În caz de vacanță a funcției de președinte al consiliului județean, de suspendare a mandatului președintelui consiliului județean, precum și în situațiile de imposibilitate de exercitare a mandatului, atribuțiile acestuia sunt exercitate de drept de unul dintre vicepreședinți, desemnat de consiliul județean, prin vot secret, cu majoritate absolută, cu respectarea drepturilor și obligațiilor corespunzătoare funcției de președinte al consiliului județean>>”.-Biroul de Presă al Consiliului Județean Vrancea

Citiți și conținutul integral al comunicatului de presă transmis de Biroul de Presă al Consiliului Județean Vrancea, luni 19 februarie 2024

 „A fost emis Ordinul Prefectului privind încetarea de drept a mandatului președintelui CJ Vrancea

Astăzi, 19 februarie, a fost emis Ordinul Prefectului nr. 90/19.02.2024 privind constatarea încetării de drept a mandatului președintelui Consiliului Județean Vrancea, ca urmare a decesului.

Atribuțiile ce revin Președintelui Consiliului Județean Vrancea vor fi exercitate de drept de unul dintre vicepreședinți, desemnat potrivit dispozițiilor art. 192 (1) din OUG 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare.

În acest moment, atribuțiile de ordonator principal de credite nu pot fi exercitate de nicio persoană din cadrul Consiliului Județean. Drept urmare, în vederea asigurării funcționării Consiliului Județean Vrancea și a instituțiilor subordonate se impune întrunirea de urgență a autorității deliberative cu respectarea art. 192 alin. (1), art. 133 alin. (2) lit. (b) si art. 134 alin. (1) lit (b) din OUG nr. 57/2024. 

Concret, Consiliul Județean se poate întruni în ședință de îndată dacă aceasta va fi convocată de minimum o treime din consilierii județeni în funcție. În acest moment, numărul consilierilor județeni în funcție este de 30.”-Biroul de Presă al Consiliului Județean Vrancea, 19 februarie 2024

Citiți și:Au început luptele pentru putere în CJ Vrancea după decesul lui Cătălin Toma. Cine-i va lua locul, Ionel Cel Mare sau Marian Oprișan?


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.