Local

Vinovați moral pentru crima comisă în stil mafiot, în apropiere Slobozia Ciorăști, există?

Ziarul de Vrancea
28 feb 2019 8373 vizualizări

Iată că informații de ultimă oră aflate de redactorii Ziarului de Vrancea dovedesc că doi din cei trei indivizi suspecți de comiterea crimei prin împușcare din seara zilei de 22 februarie 2019, aproape de intrarea în Slobozia Ciorăști, au mai trecut prin pușcărie.

Grație însă politicii din ultima perioadă a guvernanților României de a fi blânzi și înțelegători cu infractorii și de a-i lăsa pe membrii onești ai societății să se descurce cum pot în privința siguranței publice, aceștia (infractorii) au fost nu doar eliberați mai devreme, ci li s-a dat de înțeles că țara noastră e pe cale să se transforme într-un fel de rai al infractorilor! Vă reamintim că imediat după aflarea informațiilor privind omorârea prin împușcare a patronului caselor de schimb valutar din Focșani, titlul articolului apărut în Ziarul de Vrancea a fost Blândețea legilor pro-infractori zguduie Vrancea! Posibilă crimă prin împușcare la câțiva kilometri de Focșani. Informațiile de mai jos dovedesc nu doar că titlul a avut deplină acoperire în cruda realitate pe care o trăim. Dar ne îndreptățesc să mai punem o întrebare: vinovați moral pentru crima comisă în seara zilei de 22 februarie 2019,  aproape de intrarea în Slobozia Ciorăști, există?  

Despre adjudeanul Gheorghe Vasile Văscăuțanu, zis ”Gigi Englezu”, din Adjud, Ziarul de Vrancea a scris încă de marți, 26 februarie 2019, că a fost liberat anul trecut din închisoare, în baza legii recursului compensatoriu, lege promovată de ministrul Justiției, Tudorel Toader. Condamnat pentru trafic și consum de droguri, el a ieșit din pușcărie cu 14 luni mai devreme.

Văscăuțanu: condamnat pentru trafic de droguri, eliberat condiționat, acuzat de crimă

Gheorghe Vasile Văscăuțanu, zis Gigi Englezu, de 32 de ani, din Adjud, a fost eliberat de mai bine de jumătate de an din închisoare, unde ispășea o condamnare de doi ani și opt luni pentru trafic și consum de droguri. Văscăuțanu a fost eliberat condiționat cu 14 luni mai devreme de termenul stabilit de instanță, în baza Legii recursului compensatoriu, lege promovată de ministrul Justiţiei Tudorel Toader

„În baza art.100 Cod Pemal, admite ca întemeiată cererea de liberare condiţionată, formulată de petentul condamnat Văscăuțanu Gheorghe Vasile, dispune liberarea condiţionată a condamnatului din executarea restului din pedeapsa de 2 ani şi 8 luni închisoare aplicată prin sentinţa penală nr. 434/2017 a Tribunalului Galati. Conform art. 104 Cod penal, atrage atenţia condamnatului asupra consecinţelor nerespectării condiţiilor liberării condiţionate, pentru pedeapsa rămasă neexecutată“, se arată în motivarea Judecătoriei Focșani care a dispus eliberarea condiționată.

Bogdan Ionuț Sprînciană a ieșit din închisoare în  anul 2016 condiționat, după o condamnare primită în anul 2015, pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor

Înaintea acestei pedepse privative de libertate, Bogdan Ionuț Sprînciană, care locuiește în comuna Urechești, județul Bacău, primise o condamnare de un an cu suspendare, în anul 2010. Atunci, el a amenințat cu pistolul un bărbat, în plină stradă, într-un conflict pornit de la o datorie.

“În noaptea de 25/26.04.2009, inculpatul Sprînciană Bogdan Ionuţ s-a deplasat la discoteca organizată de S.C. DISCO BOLL S.R.L. ……… unde a avut o scurtă discuţie, la intrare, cu numiţii …….. şi …… care asigurau ordinea publică, spunându-le să nu intervină după ce va intra în acel loc, deoarece se va produce un scandal public. În această împrejurare, la scurt timp după discuţia purtată, din discotecă a ieşit partea vătămată ……. însoţit de inculpat, care s-au deplasat către autoturismul acestuia din urmă, parcat în apropiere. Odată cei doi ajunşi lângă autoturism, inculpatul a deschis brusc portiera şi a luat din interior un pistol asemănător celui marca “Walter”, fără serie, de calibrul 8 mm  pe care l-a armat şi apoi l-a îndreptat în direcţia capului părţii vătămate, ameninţând-o cu moartea. În condiţiile arătate, una din cele două persoane care asigurau ordinea publică a încercat să-l imobilizeze pe inculpat, apucând cu mâna stângă de ţeavă pistolului, dar operaţiunea nu a reuşit, pentru că au intervenit mai multe persoane necunoscute în sprijinul lui … De la faţa locului a fost ridicat un cartuş de calibrul 8 mm, care a sărit din încărcătorul pistolului în timp ce acesta a fost armat, aspect nebăgat în seamă de autorul agresiunii. După intervenţia oamenilor de ordine şi a celorlalţi necunoscuţi, inculpatul a plecat de la locul faptei la volanul autoturismului proprietate personală, ameninţându-l în continuare pe vătămat că va reveni în scurt timp pentru a-l împuşca, promisiune parţial îndeplinită, întrucât a revenit în apropiere, dar a rămas în autoturism, fără a mai întreprinde alte acte”, se arată în motivarea care a dus la prima condamnare, în 2010, de un an de închisoare cu suspendare.

Curios este că atunci, în 2010, instanța i-a returnat lui Bogdan Ionuț Sprînciană un pistol cu gloanțe oarbe – Bruni model 92, calibrul 8 mm K-9 mm PAK. Drept dovadă că Bogdan Ionuț Sprînciană a înțeles altfel clemența acordată de politica penală a statului român stă în faptul că doar câțiva ani mai târziu, respectivul individ a fost condamnat de magistrații Judecătoriei Suceava la 1 an și 4 luni cu executare, tot pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Și de această dată, statul l-a eliberat condiționat din pușcărie, pe motiv de bună purtare.

“Cu privire la implicarea condamnatului în activitățile socio-educative organizate în cadrul penitenciarului, avocatul solicită a se observa atât din referatul și din înscrisurile depuse la dosar, că a fost o persoană corectă și permanent a dat dovadă de reintegrare socială, iar în acest referat se arată că provine dintr-o familie organizată, aspect ce rezultă din eforturile părinților care s-au interesat în permanență de situația condamnatului în penitenciar, de modul în care execută pedeapsa, toate aceste eforturi ale tatălui său care-i va asigura acestei persoane condamnate un loc de muncă după liberare, toate aceste aspecte sunt în măsură a conduce la admiterea propunerii. Mai arată avocatul faptul că persoana privată de libertate a înțeles că regimul penitenciar nu este o poveste, și-a dat seama de toate implicațiile negative care au avut loc asupra lui dar mai ales asupra părinților acestuia, care nu au făcut altceva în tot acest timp decât să-l aștepte să execute pedeapsa și să se întoarcă în familie”, se arată în motivarea judecătorilor care l-au liberat condiționat în anul 2016.

După cea de-a doua lăsare în libertate pentru ”bună purtare”, vine, iată, cazul crimei de la Slobozia Ciorăști, în care Bogdan Ionuț Sprînciană este acuzat de omor calificat, tentativă la infracțiunea de tâlhărie calificată, nerespectarea regimului armelor și munițiilor, punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat.

În concluzie, ceea ce redactorii Ziarului de Vrancea doar bănuiau în primele momente după aflarea îngrozitoarei crime comise vineri este, din păcate, confirmat de cruda realitate. În sensul că unul dintre factorii favorizanți ai înfiorătoarei fapte îl constituie, aproape fără dubii, politica tot mai blândă de sancționare, similară cu încurajarea, a infractorilor și infracțiunilor. Acesta este practicată de luni bune de zile cu o vizibilă consecvență, de către actualii guvernanți ai României.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.