Local

Cei mai mari consumatori de electricitate dintr-o gospodărie. Recomandări pentru vrâncenii care vor să economisească energia

Ionel Sclavone
12 sep 2022 4206 vizualizări

În condițiile în care a fost redus plafonul lunar de consum la energie electrică pentru care se compensează facturile, vrâncenii, ca și toți ceilalți români, se gândesc la soluții de economisire. Conform noilor reglementări, plafonul lunar de consum până la care se compensează facturile a fost redus de la 300 de kiloWatt oră la 255 de kiloWatt oră. Măsura este în concordanță cu recomandările Uniunii Europene conform cărora consumul de energie electrică ar trebui să scadă cu 15%.

În cazul clienților casnici care se vor încadra în plafonul de consum de 255 de kw pe lună prețul plafonat va fi de 0,8 lei per kW. Cei care se vor încadra într-un cosum de până la 100 kW vor avea un preț plafonat la 0,68 per kW.

Reducerea propusă, de 45 kiloWatt pe lună, reprezintă consumul unei mașini de spălat rufe în 20 de ore de funcționare. Practic, vorbim despre eliminarea mașinii de spălat din gospodărie, ceea ce este foarte dificil, ca să nu spunem imposibil de realizat. Însă, în fiecare locuință există diferite echipamente electrocasnice a căror funcționare poate fi redusă, astfel încât să ajungem la o economie de 45 kiloWatt pe lună.

Astfel, cel mai mare consumator dintr-o locuință este cuptorul cu microunde care are un consum mediu de 3,4 kWh, ceea ce înseamnă aproximativ 34 kW pe lună. În cazul unei mașini de spălat, consumul mediu este de 2 kW pe oră, iar per total, la o utilizare de 20 de spălări la un program normal rezultă un consum lunar de 40 kW.

Frigiderul este un alt aparat electrocasnic care consumă multă energie într-o gospodărie. Acesta are un consum de 30 kW pe lună, care poate crește în funcție de cât este de plin sau de câte ori este deschis pe zi.

La fel. aparatul de aer condiționat folosit la nivel standard are un consum mediu pe oră de 3,4 kW. Dacă aparatul de aer condiționat funcționează 10 ore pe lună, consumul ajunge la 34 de kW. Pe timpul iernii, consumul crește mai mult, dacă aerul condiționat este folosit pe funcția de încălzire.

În concluzie, cei mai mari consumatori electrocasnici sunt frigiderul cu un consum de 30 kW/ lună, aerul condiționat cu 34 kW/ lună, cuptorul cu microunde cu 34 kW/ lună și mașina de spălat cu 40 kW/ lună

Recomandări pentru reducerea consumului de energie

Ca să reduceți consumul de energie lunar cu până la 10% este recomandat să scoateți din priză încărcătoarele și aparatele electrocasnice atunci când nu le folosiți. Până la 30 la sută din consumul total de energie este dat de corpurile de iluminat. Drept urmare pentru a economisi energia înlocuiți becurile clasice cu cele de tip LED. Chiar dacă sunt mai scumpe, acestea consumă de până la cinci ori mai puțin.

De asemenea, este logic să le folosiți cât mai puțin și să le stingeți de fiecare dată când părăsiți o încăpere.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.