Local

Ce spune Prefectura Vrancea despre scandalul transferului pacienților confirmați cu coronavirus din spitalele Adjud și Focșani

Ziarul de Vrancea
11 mai 2020 2499 vizualizări

Reamintim că vineri, 8 mai 2020, măsura transferului unor pacienți de la spitalul județean Focșani și spitalul municipal Adjud, despre care se afirma atunci că prezenta forme ușoare de coronavirus sau erau asimptomatici, a generat nemulțumiri atât în rândul pacienților care urmau să fie transferați, cât și-n cel al cadrelor medicale care-i îngrijeau.

Nemulțumiri și proteste în legătură cu măsura respectivă s-au manifestat vineri atât la spitalele din Adjud și Focșani, cât și-n spitalele de la Râmnicu Sărat și Brăila, unde pacienții infectați cu COVID-19 din spitalele Adjud și Focșani, ar fi trebuit să ajungă. Luând cunoștință despre acest cotext tensionat, Prefectura Vrancea a anunțat tot vineri, printr-o informare de presă, că a decis ca pacienții de la spitalele din Adjud și Focșani să nu mai fie transferați către spitalele respective, fiind redirecționați acolo viitorii pacienți care se vor încadra la categoria menționată. Cu toate acestea,16 pacienți de la spitalul municipal Adjud au ajuns vineri la spitalul municipal Râmnicu Sărat. Despre situația acestor pacienți citiți amănunte accesând titlul alăturat Pacienți externați de la Rm Sărat al subcapitolului unui articol publicat pe acest subiect luni, 11 mai 2020 în Ziarul de Vrancea.

Tot astăzi, Prefectura Vrancea revine cu precizări pe subiectul scandalului transferului pacienților confirmați cu coronavirus din spitalele Adjud și Focșani. Redăm în continuare textul integral al acestor precizări. 

”În urma unor declarații și articole tendențioase, din care lipsesc în mod voit cele mai mici urme ale adevărului, Instituția Prefectului Județului Vrancea aduce în atenția cetățenilor următoarele precizări, deoarece bunele intenții legate de găsirea unor soluții pentru decongestionarea spitalelor aglomerate au fost tranformate în acuze nefondate, cu scop politic. 

Nu prefectul (cum scrie un ziar) și nici vreun partid politic (cum spune un sindicalist proaspăt întors din concediu și cu gânduri de mărire politică) n-au semnat ordinul prin care s-a dispus transferul pacienților din Adjud și Focșani la Brăila, respectiv Rm. Sărat. A fost o decizie a Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenției, așa cum s-a văzut din documentul ce a circulat în presă și mediul online, document adresat spitalelor, nu Instituției Prefectului, dar care este ignorat de către cei care vor să obțină capital politic de pe urma epidemiei de COVID-19 ( n.r citiți adresa la finalul textului prezentelor precizăril). Instituția Prefectului a notificat forurile superioare despre situația numărului mare de pacienți internați și despre numărul mic de paturi disponibile (situație rezultată și din raportările făcute de spitale), unele fiind chiar improprii, la Spitalul Județean de Urgență Sf Pantelimon Focșani fiind prinsă în situația cu paturile destinate pacienților COVID-19 și zece fotolii. Într-adevăr, prefectura a văzut ca soluție de avarie transferul la o unitate medicală din apropiere, fără a lua în calcul montarea unor saloane modulare costisitoare sau transformarea în saloane a unor clădiri improprii. Unitățile către care urmau să se facă transferul și numărul pacienților au fost hotărâte de către DSU, departament care deține toate datele necesare. Lista pacienților a fost întocmită de către medicii infecționiști din secție, cei care întocmesc fișele lor de observație. Din declarațiile date în presă rezultă că cei care au protestat împotriva transferului în altă unitate spitalicească, nu ar fi avut nimic împotrivă dacă erau duși într-un hotel, o variantă fezabilă în cazul în care ar fi existat sprijin din partea autorităților locale. În plus, Instituția Prefectului nu întocmește liste ale pacienților, nu stabilește care este starea de sănătate a lor, nu prescrie tratamente și nu pune parafa sau semnătura la internare sau externare. Dacă fostul manager nu s-a luptat pentru drepturile angajaților, Instituția Prefectului Județului Vrancea a solicitat Departamentului pentru Situații de Urgență, domnului Secretar de Stat Raed Arafat, să dispună cu celeritate desemnarea Secției de boli infecțioase a Spitalului Județean de Urgență „Sf Pantelimon” Focșani ca unitate suport COVID-19, deoarece personalul medical a fost direct implicat în lupta de combatere a pandemiei. Considerăm că măcar în al 12-lea ceas filosofia tuturor celor implicați în combaterea acestei epidemii să fie îndreptată către beneficiul tuturor cetățenilor, nu axată pe păstrarea unor funcții și privilegii.”-purtătorul de cuvânt al Instituției Prefectului Județul Vrancea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.