Local

Cămătarul neprins, dezvoltator cinstit! După ce au lăsat o familie fără locuință, vor să construiască un bloc în cartierul Sud din Focșani

Ionel Sclavone
27 feb 2020 11301 vizualizări

Două persoane acuzate de cămătărie, după ce au lăsat o familie fără casă, în contul unei datorii, intenționează să construiască un bloc de locuințe în cartierul Sud din Focșani. Cei doi, Corina și Cătălin Valeriu Ușurelu au inițiat procedurile pentru obținerea avizelor și acordurilor din partea Primăriei Focșani pentru construcție bloc de locuințe cu patru etaje, spațiu comercial și parcări.

Corina și Cătălin Valeriu Ușu­re­lu au căpătat notorietate, în urmă cu câțiva ani, când i-au lăsat fără locuință pe soții Costicăși Iuliana Tutoveanu din Focșani, care au avut naivitatea să gireze cu propria casă un împrumut făcut de un controversat afacerist, Gheorghe Gârboiu. Povestea a început undeva în 2008 și s-a încheiat după aproape 8 ani, timp în care familia Tutoveanu a încercat, fără succes, să-și recupereze casa în instanță.

Deznodământul fatal pentru so­ții Tutoveanu a fost posibil cu lar­gul concurs al autorităților statului, a Parchetului și a poliției județene, care au alocat prea puțin timp ve­rificării acuzațiilor de evaziune fiscalăși spălare de bani formulate împotriva celor doi Ușurelu.

Mai exact, oamenii legii nu s-au prea omorât să stabilească dacă cei doi erau loviți de un noroc porcesc, așa cum susțineau, și câștigau sume foarte mari la jocurile de noroc sau se îndeletniceau cu acordarea împrumuturilor cu camătă cum se vorbea prin oraș.

Au garantat pentru cine nu trebuia

În 2012, opinia publică din Foc­șani era zguduită de cazul unei fa­milii, Tutoveanu, care urma să-și piardă casa din cauză că girase un împrumut făcut de o cunoștință, Gheorghe Gârboiu, un controversat afacerist, la cămătari. În 2008, Gheorghe Gârboiu i-a convins pe cei doi să gireze cu propria casă un împrumut 120.000 de euro pe care l-a făcut la soții Corina și Cătălin Ușu­relu. Oamenii au acceptat de bună credințăși, câțiva ani mai târziu, în 2016, s-au trezit cu executorul ju­de­cătoresc la ușă.

În acest interval, familia Tuto­veanu și-a căutat dreptatea în Jus­tiție, însă fără succes. Dosarele penale pe care le-a deschis împo­tri­va soților Ușurelu, în care a solicitat să se verifice dacă sursele finan­- ciare din care a fost acordat împrumutul sunt legale, au fost tergiversate și, în cele din urmă, clasate, iar procesele civile s-au încheiat în defavoarea lor.

 Chiar dacă la dosar au fost depuse probe conform cărora aface­ristul Gârboiu a achitat o mare par­te din banii datorați, în jur de 80.000 de euro, conform unor do­cu­mente aflate la dosar, casa le-a fost executată pentru întreaga sumă.

Familia Ușurelu a făcut un profit de 60.000 de euro

În anul 2011, familia Tutoveanu a primit o somație de executare si­lită pentru imobil, însă n-au acțio­nat împotriva ei, fiind asigurați de cei doi soți Ușurelu, așa cum au sus­ținut ulterior, că este doar o formalitate menită să pună presiune pe Gârboiu să-și achite datoriile. Ulterior, s-a dovedit că au fost duși de nas.

Imobilul, situat undeva în zona centrală a municipiului, a fost eva­luat la aproape 180.000 de euro, cu 60.000 de euro mai mult decât va­loarea datoriei. Vânzarea s-a făcut prin licitație, de către executorul judecătoresc, după a doua strigare, pentru o sumă mult mai mică care acoperea valoarea datoriei. Și ce să vezi, cei care au achiziționat-o au fost chiar soții Ușurelu, care au fă­cut un profit de 60.000 de euro.

Cazul a fost închis definitiv în 2016, după ce soții Tutoveanu au pierdut toate procesele pe care le-au deschis în instanță. De atunci nimeni nu s-a mai gândit la ei, la cum și-au continuat viața, iar povestea a fost îngropată.

Evacuați din casa pe care au construit-o, soții Tutoveanu s-au mutat cu chirie într-o căsuță veche de 100 de ani în Vâlcele, la periferia orașului. Cei doi noi proprietari au vândut imobilul mai departe, cumpărătorul fiind un om de afa­ceri local.

Cătălin Ușurelu aruncă totul în spatele lui Gârboiu

După patru ani, Cătălin Ușurelu a prezentat propria variantă cu pri­vire la ceea ce s-a întâmplat în ca­zul Tutoveanu. Potrivit spuselor sale, casa a vândut-o în pierdere, prețul la care s-au perfectat actele fiind de 78.000 de euro. Cătălin Ușurelu spune că simte compasiune pentru cele două victime, dar nu a avut cum să le ajute deoarece au garantat în favoarea lui  Gheorghe Gârboiu fără să ia în calcul eventualele consecințe.

„Au fost victimele lui Gârboiu, nu ale mele. Eu nici măcar nu i-am cunoscut până când nu ne-am întâlnit la notariat să perfectăm actele de împrumut. Ne-am judecat timp de cinci ani și am câștigat peste tot. Dacă ar fi avut probe că mi-au dat o parte din bani, nu cred că judecătorii nu ar fi ținut cont. Nu au existat asemenea probe la dosar, doar declarații. Îmi pare rău pentru ei, dar a trebuit să-mi recuperez împrumutul”, a spus Cătălin Ușurelu.

Potrivit afirmațiilor sale, la un moment dat, pe parcursul procesului s-a oferit să le cumpere soților Tutoveanu un apartament cu două camere, pe care să-l pună la dispo­zi­ție, însă aceștia nu au acceptat.

„I-am înțeles, a fost agoniseala lor de o viață dar nu sunt victimele mele. Mi-au făcut plângeri peste tot, la Parchet, la Oficiul pentru Spălarea Banilor, însă peste tot am avut câștig de cauză”, a mai spus Cătălin Ușurelu.

În ce privește blocul pe care in­ten­ționează să-l construiască în car­ti­erul Sud, el spune că deocamdată a suspendat demersurile și nu știe dacă le va relua. „Era o problemă acolo în legătură cu accesul. Din câte știu străzile sunt amenajate pe fonduri europene și nu se puteau executa alte lucrări decât după cinci ani. Eu aveam nevoie să mi se asigure o cale de acces. Voi decide în această primăvară dacă voi mai construi sau nu. Am și opțiu­nea de a vinde terenul unui inves­titor din Buzău, iar din ce am au­zit, ar fi interesatăși Primăria să cumpere terenul ca să amenajeze un parc. Este doar o infor­ma­ție, nu am primit nicio ofertă oficială”, a mai spus Cătălin Ușurelu. (Ionel Sclavone)

Citiți și:Familia “ţepuită” de “afaceristul” Gîrboiu a rămas pe drumuri;

.O familie din Focşani şi-a pierdut casa la cămătari;

Adjudecare întoarsă de instanţă într-o “ţeapă” marca Gîrboiu


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.