Local

Atenție, vrânceni! Engie pregătește o scumpire a gazelor pentru această categorie de consumatori

Ionel Sclavone
19 mai 2021 4868 vizualizări
Foto:arhiva ZdV .Credit foto:Ziare Botosani
Foto:arhiva ZdV .Credit foto:Ziare Botosani

Engie intenționează să scumpească gazele naturale destinate celor care nu au optat pentru un tip de ofertă de pe piața liberalizată. Scumpirea va fi de 25%. Dacă nu doresc să plătească un preț mai mare,  consumatorii mai au la dispoziție câteva săptămâni pentru a face ceva.

Prețul gazelor naturale, pentru vrâncenii care nu au ales o nouă ofertă din piața liberalizată, se va scumpi. Furnizorul ENGIE – fost GDF Suez anunță o majorare substanțială a prețului la gazele naturale furnizate populației, cu 25%, începând de la 1 iulie. Este vorba despre acei clienți care nu au optat pentru un nou contract după liberalizarea prețurilor.

Engie a început să trimită clienților săi înștiințări cu noile oferte de prețuri, în condițiile în care vechile contracte expiră la jumătatea acestui an. Astfel, conform acestora, cine nu-și schimbă contractul sau nu optează pentru un alt furnizor, va trebui să plătească mai mult, începând cu lua iulie. Puțin context și de ce este important

Noile oferte vin în contextul în care, la data de 1 iulie 2020 piața gazelor naturale pentru populația casnică a fost liberalizată, iar prețurile reglementate au dispărut. Astfel, consumatorii, inclusiv cei din Vrancea, au avut la dispoziție 12 luni ca să-și aleagă un nou tip de abonament sau să-și schimbe furnizorul cu altul care practică prețuri conform cu interesele lor. Cele 12 luni expiră la finalul lunii viitoare, pe 30 iunie.

Avertisment din partea Engie

Cum doar 28% dintre clienții casnici de gaze au semnat un contract concurențial, potrivit datelor statistice centralizate la nivelul ANRE în luna martie, înseamnă că majoritatea clienților primesc gaze de la vechiul furnizor – în cele mai multe cazuri ENGIE - la prețul stabilit acum un an.

Contractul, ca și prețul va expira, însă pe 30 iunie, iar consumatorii vor trebui să opteze pentru un nou contract.

Or, Engie a început să transmită informări în care le transmite clienților săi casnici că la finalul perioadei contractuale au la dispoziție trei variante. Fie aleg un alt furnizor de gaze naturale cu o nouă ofertă care se pliază pe interesele lor, fie aleg o altă ofertă concurențială de la Engie, fie acceptă oferta Engie cu prețul propus, cu 25% mai mare.

Trebuie spus că, în orice situație, consumatorilor nu li se va opri furnizarea de gaze.

Ce au de făcut cei care nu vor să plătească mai mult

Cu alte cuvinte, cei care nu au făcut nimic și nu au optat pentru o ofertă de pe piața liberalizată vor primi până pe 30 iunie gaz la prețul de 123,9 de lei/MWh cu toata tarifele de rețea incluse, deci preț final fără TVA. Ulterior acestei date, de la 1 iulie, Engie  îi va taxa conform unui alt tip de ofertă, Gas Start, la un preț de 155,24 lei, fără TVA, cu 25% mai mare decât cel de acum.

Aceștia pot să accepte această ofertă și să plătească, în continuare, facturile pentru gazul furnizat, la 155 de lei/MWh fără TVA.

O altă opțiune ar fi să aleagă o altă ofertă din portofoliul Engie. Pentru cei care nu doresc să cumpere de la Engie decât gaze naturale nu au prea multe opțiuni la dispoziție. Una dintre acestea ar fi Engie Gas 4U, care vine cu aproximativ acelasi preț, dar cu un discount de 20% la prețul gazului (partea din factură fără tarife de distribuție și transport) pentru șase luni, pentru un contract pe un an.

A treia opțiune pentru un consumator este să aleagă o ofertă din partea unui alt furnizor de gaze naturale. Pentru aceasta, consumatorii casnici, inclusiv vrâncenii, pot opta la comparatorul de prețuri al ANRE. Aceasta în funcție de ofertele existente în zonele în care locuiesc.

Prețul gazelor este pe trend crescător

Trebuie spus că actualele oferte de prețuri vin în contextul scumpirii gazelor naturale pe platformele de tranzacționare. Astfel, dacă anul trecut – în contextul liberalizării – prețurile erau în scădere dat fiind iarna blândă, iar gazul se vindea cu 8 euro/MWh, în prezent lucrurile s-au schimbat. Prețul gazelor naturale a crescut destul de mult, iar în aprilie 2021 gazul s-a tranzacționat cu 14 euro/MWh.

Conform cotațiilor de pe Central European Gas Hub (CEGH), hub-ul de la Viena la care se raportează și piața românească, cotația prețului pentru luna iunie este de 27 de euro, iar pentru al treilea trimestru al anului este de 26 de euro. Pentru ultimul trimestru, când se tranzacționează gazele aferente perioadei de iarnă cotația este de 27 de euro. În lei este vorba de peste 130 de lei, la care se adaugă tarifele de transport (și de rezervare de capacitate) și distribuție.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.