Local

Astăzi despre Sfântul Teodosie de la Brazi - un sfânt născut pe meleaguri vrâncene

Ziarul de Vrancea
21 sep 2019 1735 vizualizări

  Sfantul Teodosie s-a nascut in Vrancea, in prima jumatate a secolului al XVII-lea. El este prăznuit pe 22 septembrie

Datorita vietuirii sale, a fost numnit secretar la cancelaria Manastirii Bogdana, iar mai tarziu, staret al acestei manastiri. In anul 1670 a fost ales episcop al Romanului, iar in anul 1674 a fost inscaunat mitropolit al Moldovei. Trebuie sa mentionam ca in 1674, Mitropolitul Dosoftei, impreuna cu domnitorul Stefan Petriceicu, se retrag in Polonia din cauza turcilor si tatarilor. Dumitrascu Cantacuzino este numit de turci conducatorul Moldovei. Acesta, pentru a fi pe placul turcilor, platea bir din impozitele mari ale moldovenilor si din banii manastirilor. Pentru ca mitropolitul Teodosie ii cere domnitorului sa puna capat asupririlor, Dumitrascu Cantacuzino l-a inlaturat din scaunul metropolitan si l-a trimis sub paza la Manastirea „Sfantul Sava” din Iasi. Este eliberat de Mitropolitul Dosoftei, revenit in scaunul mitropolitan, care ii propune sa se retarga in partile Tarii de Jos. Astfel, Teodosie reconstruieste Schitul Brazi si ridica o noua biserica si chili in jurul acesteia.

In anul 1688 este rapit din Focasani si dus in Tara Romaneasca, unde timp de zece saptamani va indura multe suferinte si chinuri. Revine in tinutul Vrancei, pregatind cele necesare pentru ridicarea a trei schituri. Insa, in 1694 tatarii navalesc din nou in Moldova si ajung pana la Manastirea Brazi. Mitropolitul Teodosie refuza sa predea tatarilor averea manastirii Brazi si din acest motiv este supus la multe chinuri si primeste cununa muceniciei pe 22 septembrie. Sfintele sale moaste au fost descoperite in 1842.

Sfantul Antipa de la Calapodesti, pe atunci frate la Manastirea Brazi, marturiseste despre aceasta minunata aflare a sfintelor moaste: „Inainte ca arhimandritul Dimitrie sa fie staret al Manastirii Brazi din Moldova, el a trait viata pustniceasca aspra intr-o padure mare, unde din intamplare a gasit ingropat un vas mare plin cu bani de aur. In vas a gasit o insemnare, in care se spunea ca acesti bani sunt de la Mitropolitul Teodosie, care i-a ascuns acolo, prevazandu-si sfarsitul sau mucenicesc din mana turcilor. In insemnare se mai spuneau si acestea: «Cine va gasi acesti bani este indatorat sa zideasca din ei o manastire si trei schituri» si «la terminarea de zidit a celui din urma al treilea schit va afla si moastele mele»”. Dupa ce Dimitrie finalizeaza constructia celui de-al treilea schit, sapand in curte mormantul sau, a aflat sicriul cu moastele Sfantului Teodosie. Capul era asezat alaturi, cu fata in jos, pe o caramida. Sfintele sale moaste erau intregi si raspandeau un miros foarte placut. In anul 2003, Biserica Ortodoxa Romana a hotarat ca Sfantul Teodosie de la Brazi sa fie canonizat. Moastele sale sunt prezente in Manastirea Brazi, din orasul vrancean Panciu, iar particele din sfintele sale moaste se afla si in biserica Aparatorii Patriei I din Bucuresti.

Iulian Predescu


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.