Local

Astăzi este Ziua Protecției Civile

Ziarul de Vrancea
28 feb 2021 1124 vizualizări

În România, Protecția Civilă a luat ființă în 28 februarie 1933, când Regele Carol al II-lea semna Înaltul Decret Regal nr. 468, prin care se aproba "Regulamentul de Funcționare a Apărării Pasive contra atacurilor aeriene". Scopul acestuia era acela de a „limita efectele bombardamentelor aeriene asupra populației și resursele teritoriului, fie asigurându-le protecția directă, fie micșorând eficacitatea atacurilor”. Acest moment este considerat a fi data de naștere a Protecției Civile în România, Apărarea Pasivă devenind o armă de sine stătătoare. Ca urmare a evenimentelor care au fost , an de an voluntarii și pompierii sărbătoresc pe 28 Februarie Ziua Protecției Civile din România.

Conceptul de protecție civilă în accepțiunea actuală se referă la ansamblul sistemelor, structurilor și resurselor gestionate de guverne și care sunt orientate spre protejarea populației non-combatante, în principal în caz de dezastre naturale și tehnologice. Această definiție este valabilă în special în arealul geografic al Uniunii Europene. În alte zone conceptul acoperă un areal variabil de măsuri aparținând activităților de apărare ale populației (în general necombatante) împotriva atacurilor militare, acelor necesare în caz de dezastre rezultate din atacuri teroriste sau din hazarde de altă natură, catastrofe naturale sau din riscuri de vulnerabilitate diverse conectate conceptului de securitate națională.

Conceptul poate fi descris de un număr mai larg de termeni, fiecare dintre aceștia având propria semnificație cum ar fi managementul crizelor, managementul situațiilor de urgență, pregătirea situațiilor de urgență, planurile de contingență, serviciile de urgență, precum și apărarea civilă.

Semnul distinctiv international al protecției civile este reprezentat de un triunghi echilateral albastru pe fond portocaliu, conform Convenției de la Geneva din 1949.

Investițiile relativ mici în pregătire, pot accelera recuperarea cu luni sau ani, prevenind astfel milioane de decese, cauzate de foame, de frig și de boli. Conform teoriei capitalului uman în economie, populația unei țări este mai valoroasă decât toate terenurile, fabricile și alte bunuri pe care le posedă. Oamenii reconstruiesc o țară după distrugerea ei și, prin urmare, acesta este un lucru important pentru securitatea economică a unei țări care îi protejează poporul. Potrivit psihologiei, este important ca oamenii să se simtă ca și cum ar controla propriul lor destin, iar pregătirea pentru incertitudine prin apărarea civilă poate ajuta la realizarea acestui lucru.

Particularități geografice

În România

Protecția civilă este o componentă a sistemului securității naționale și reprezintă un ansamblu integrat de activități specifice, măsuri și sarcini organizatorice, tehnice, operative, cu caracter umanitar și de informare publică, planificate, organizate și realizate în România potrivit legii nr. 481/2004, în scopul prevenirii și reducerii riscurilor de producere a dezastrelor, protejării populației, bunurilor și mediului împotriva efectelor negative ale situațiilor de urgență, conflictelor armate și înlăturarii operative a urmărilor acestora și asigurării condițiilor necesare supraviețuirii persoanelor afectate.

În România, Protecția Civilă a luat ființă în 28 februarie 1933, când Regele Carol al II-lea semna Înaltul Decret Regal nr. 468, prin care se aproba "Regulamentul de Funcționare a Apărării Pasive contra atacurilor aeriene". Scopul acestuia era acela de a „limita efectele bombardamentelor aeriene asupra populației și resursele teritoriului, fie asigurându-le protecția directă, fie micșorând eficacitatea atacurilor”. Acest moment este considerat a fi data de naștere a Protecției Civile în România, Apărarea Pasivă devenind o armă de sine stătătoare. Ca urmare a evenimentelor care au fost , an de an voluntarii și pompierii sărbătoresc pe 28 Februarie Ziua Protecției Civile din România.

În anul 2001, ca urmare a reorganizării Comandamentului Protecției Civile și a Inspectoratului General al Corpului Pompierilor Militari, se înființează Inspectoratul General pentru Situații de Urgență prin preluarea de la Ministerul de Interne formând o structură unificată.

 De la Wikipedia, enciclopedia liberă

28 februarie – Ziua Protecției Civile din România

Protecţia Civilă din România sărbătoreşte astăzi, 28 februarie a.c., 88 de ani de existenţă de la momentul istoric înfăptuit de Regele României Carol al II-lea, care, prin „Înaltul Decret Regal nr.468/1933”, a aprobat „Regulamentul Apărării Contra Atacurilor Aeriene”, consfinţind astfel conturarea primelor structuri menite să întreprindă măsuri eficiente de protejare a populaţiei.

Momentul este considerat drept actul de naştere al Protecţiei Civile, instituţie care, iniţial, purta denumirea de “Apărare Pasivă”.

Din anul 2004 activitatea de protecţie civilă se desfăşoară la nivel naţional, în cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, iar la nivelul judeţului nostru în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Anghel Saligny” al Judeţului Vrancea.

În țara noastră, protecția civilă este definită în Legea nr. 481, din 8 noiembrie 2004, ca “o componentă a sistemului securităţii naţionale şi reprezintă un ansamblu integrat de activităţi specifice, măsuri şi sarcini organizatorice, tehnice, operative, cu caracer umanitar şi de informare publică, planificate, organizate şi realizate, în scopul prevenirii şi reducerii riscurilor de producere a dezastrelor, protejării populaţiei, bunurilor şi mediului împotriva efectelor negative ale situaţiilor de urgenţă, conflictelor armate şi înlăturării operative a urmărilor acestora şi asigurării condiţiilor necesare supravieţuirii persoanelor afectate.”

De-a lungul timpului, specialiştii „Armei Vieţii” au participat, cu profesionalism şi devotament, la numeroase misiuni de salvare în zone de risc, pentru combaterea efectelor inundaţiilor, a fenomenelor meteorologice severe, a alunecărilor de teren sau pentru asanarea teritoriului de muniţia rămasă neexplodată din timpul conflictelor militare. În cooperare cu celelalte componente ale Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, eforturile structurilor de protecţie civilă, depuse în toate situaţiile limită, şi-au dovedit rolul primordial în sprijinul populaţiei civile, precum și în apărarea obiectivelor economice, sociale sau administrative.

Activitatea protecţiei civile impune un înalt standard de solidaritate umană, sub semnul spiritului de sacrificiu şi o reală responsabilitate civică.        

La acest moment aniversar, gândurile tuturor se îndreaptă spre cei care, acţionând sub deviza “Cu viaţa mea, apăr viaţa”, se găsesc permanent în slujba cetăţenilor pentru a-i ocroti, salva şi ajuta. Fie ca această deviză să constituie şi în viitor motto-ul catalizator al tuturor misiunilor încredinţate.

La mulţi ani!

Buletinul informativ nr 28 din 28.02.2021 transmis de Compartimentul de Informare şi Relaţii Publice al ISU Vrancea  


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.