Local

A patra zi a Săptămânii Prevenirii Criminalității este dedicată siguranţei în mediul online

Ziarul de Vrancea
27 mai 2022 635 vizualizări

Polițiștii specializați în prevenirea criminalității au purtat discuții libere cu elevi din cadrul Scolii Gimnaziale "Nicolae Iorga" și  Școlii Gimnaziale "Alexandru Vlahuță" din municipiul Focșani despre provocările mediului virtual.
 

Comunicat IPJ vrancea, 26 mai 2022, ora 19.07 În scopul diminuării riscului de a ne confrunta cu situaţii neplăcute în mediul online, este necesară cunoaşterea unor măsuri minime de protecţie a informaţiilor private şi de filtrare a informaţiilor postate. Analiza răspunsurilor pe care elevii le-au oferit la întrebările legate de cunoaşterea opţiunilor elementare de protecţie online ne arată că procente importante dintre cei care intră pe internet şi în special pe reţelele de socializare nu sunt la curent cu existenţa acestora sau nu ştiu cum să le folosească. O mare parte a elevilor cunosc regulile elementare de accesare a internetului în siguranţă. Cu toate acestea, procentul celor care nu le ştiu sau le neglijează nu este deloc neglijabil.

Recomandările generale privesc protejarea datelor personale, protejarea parolei,evitarea răspunderii la mesaje de tip phishimg, a întâlnirilor cu persoane cunoscute pe internet sau anunţarea părinţilor despre intenţia unor astfel de întâlniri, selectarea atentă a imaginilor pe care le postează pe internet, respingerea unor contacte „agresive” venite din partea altor persoane şi anunţarea acestor incidente.

Elevii celor două unități de învățământ au aflat și despre Programul  ”Eroii Internetului” program inițiat de Adfaber.org, Google.ro în cadrul căruia s-a alăturat în calitate de partener și Poliția Română prin structurile de prevenire a criminalității. Programul vizează pericolele din mediul online și ceea ce înseamnă să fii cetățean digital responsabil.

Poliţiştii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii vin în sprijinul elevilor şi tinerilor cu sfaturi menite să înlăture riscurile de victimizare.

Cea mai bună apărare împotriva riscurilor din mediul online constă în deschidere, conştientizare şi educaţie. În acest sens, recomandăm părinţilor să discute cu copilul lor despre mediul online, să fie la curent cu experiențele lui şi să-l ajute să le gestioneze în mod corect. Rolul părintelui este acela de a învăţa copilul să gestioneze tehnologia în mod pozitiv şi responsabil, să stabilească limite privind timpul petrecut online şi să-i ofere asistenţă atunci când nu găseşte răspunsuri la anumite situaţii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.