Local

Bachus isi dezvaluie in Vrancea secretele licorii din struguri

Iulia Crețu
23 oct 2006 3464 vizualizări
Pe harta licorii bahice figureaza principalele centre vini-viticole din judet, de la Cotesti si pina la Panciu. Turistii care vor sa afle cum se face vinul pot sta in perioada culesului la pensiuni agro- turistice. Pe "Drumul vinului" au fost incluse centre cu vechime si renume pe piata, dar si crame ale particularilor. Un minus pentru acest proiect il reprezinta drumurile

Turistii care doresc sa afle cum se face mustul si cum se obtin vinurile de cea mai buna calitate au la dispozitie din acest an "Drumul Vinului in Vrancea", un itinerariu special, de aproximativ 100 de km, care prezinta celor interesati o paralela intre modernism si traditional in privinta realizarii licorii bahice. Marcarea acestui traseu s-a facut cu placute asemanatoare celor rutiere, care iti indica cele mai importante localitati in industria vini- viticola, pe harta lui Bachus fiind cuprinse centre cu remune precum Odobesti si Panciu, dar si crame ale particularilor pasionati de vinuri, care au reusit sa patrunda cu produse de calitatea pe piata de profil din Romania. Cei care vor un concediu deosebit,

petrecut printre dealuri cu vita-de-vie se pot odihni dupa anevoiosul drum al vinului la cramele si pensiunile agroturistice din zona. Ospitalitatea localnicilor nu are margini, iar tu ca vizitator iti asiguri in mod cert o vacanta relaxanta si plina de savoarea bucatariei traditionale romanesti. Toate asezonate cu vinuri speciale.

Organizatorii de la editia cu numarul XV a Festivalului Viei si Vinului Bachus 2006 au ales sa marcheze avintul pe care industria vinului l-a luat in Vrancea prin initierea unui Drum al bauturii zeului mediteranean al distractiei. Inca de la intrarea in judet, placute verzi asemanatoare celor rutiere iti indica cele mai importante localitati unde curiosii pot degusta din rodul imenselor plantatii cu

vita-de-vie din judet. Calatoria printre dealurile ruginii porneste de la Cotesti, locul unde un simplu hobby al unui cunoscator al licorii obtinute din struguri s-a transformat intr-o adevarata industrie.

Societatea Vitisim este creatia omului de afaceri local Ion Simiz, cunoscut pina acum datorita confectiilor, prin SC Pandora SA, care a ales sa-si transforme pasiunea si visul intr-o investitie de viitor. Casa de vinuri Vitisim produce anual 50 de vagoane de sortimente precum Feteasca Alba, Merlot si Muscat Ottonel. In urma cu sase ani, printr-un program Sapard, Ion Simiz a investit in crama sa 700 de mii de euro, iar acum are la dispozitie sali de imbuteliere moderne care transforma in vin strugurii recoltati de pe 30 de hectare de vie. "Vitisim este o casa de vinuri medie, care produce anual 50 de vagoane de vin de sortimente diferite. Capacitatea noastra de imbuteliere este de 1.200 de sticle pe ora. Noi venim pe piata si cu un produs inovativ, se numeste «bag in box», in care vinul este ambalat in vid si se poate bea prin scoaterea unui robinet. Vinul se pastreaza la temperatura camerei. In momentul actual avem 30 de hectare de vie, insa dorim sa ne mai extindem. Incercam sa infiintam si plantatii tinere cu Feteasca

Neagra si Cabernet, pentru ca soiurile de vin rosu sint cele mai cautate pe piata internationala", a declarat Sergiu Leontin, oenolog la Casa de vinuri Vitisim Cotesti. Urmatoarea locatie pe drumul vinului in Vrancea este Centrul de Vinificatie Vincon de la Cirligele, loc unde se imbina tehnologia moderna de pastrare a vinului in inox cu cea traditionala a butoaielor din lemn. Pentru realizarea unei licori de inalta tinuta, specialistii de la Vincon folosesc fermentatia la 18 grade si doagele de tip "baricuri" pentru a extrage tarinul de la vinurile rosii. Acest tip de butoi poate fi folosit numai de trei ori pentru obtinerea unei licori de culoarea singelui. Si pentru ca adevaratii cunoscatori sa nu aiba motive sa refuze un vin de la Vincon, acestea sint pastrate la invechit cel putin sase luni. Centrul de la Cirligele produce anual 300 de vagoane a cite 10.000 de litri de vin fiecare. Dupa o vizita la adevarate centre de vinificatie turistul indragostit de vinuri poatepetrece citeva zile in preajma culesului viilor si la Domeniile si

Pensiunea Stanescu de la Virtescoiu, loc unde pot vedea ca performanta se realizeaza si daca esti un simplu producator care apeleaza pentru a obtine vinuri de inalta tinuta la tehnologii semitraditionale si multa dragoste pentru licoarea bahica. Aici puteti admira si vinuri premiate si de colectie, pazite cu grija de Constantin Stanescu.


Galeriile subterane de la Odobesti, pe lista Unesco


Caracterul aparte al unui vin depinde nu numai soiul de struguri din care este produs, dar si de respectul pe care cei care il produc il arata licorii lui Bachus. La Odobesti, vinul este pastrat in beciuri domnesti, construite inca din vremea lui Stefan cel Mare si renovate in timpul domniei familiei Sturza. La Depozitul VinconOdobesti, Beciul Domnesc, vinul cunoaste adevarata valoare si ii este recunoscuta puterea. Mii de sticle de valoare din vinoteca profesionala sint pastrate in galerii subterane monumente istorice trecute si in Charta Unesco, iar recordul il detine o sticla de Merlot

din 1949. "Galeriile sint create in timpul lui Stefan si renovate in timpul domniei familiei Sturza, intre anii 1834-1839 de pietrarul Atanasie Pamfil. Acesta este singurul edificiu creat in piatra ponce, are o lungime de 62 de metri si o adincime de 13,4 metri. Galeriile ascund 100.000 de sticle care formeaza o vinoteca profesionala. Vinurile sint pastrate 3-4 ani in budane de stejar si apoi imbuteliate", a precizat Vasilica Munteanu, sef unitate Vincon Odobesti. Pentru cei care apreciaza viata simpla la tara, Crama si

Pensiunea Bolovan din Jaristea propun un sejur special, cu degustari de vinuri, in special Feteasca, Aligote si Sarba, dar si mincaruri traditionale romanesti. Turistii pot incerca soriciul si placintele cu brinza pregatite impecabil de sotia proprietarului pasionat de vinuri, Lucian Bolovan. O poveste frumoasa a

drumului pe care il strabate vinul pentru a ajunge pe masa romanilor il spune si Crama de sub tei de la Odobesti, locatie care va asteapta sa degustati din inconfundabila "Babeasca".


Apus de soare la Panciu


Periplul prin podgoriile si cramele vrincene, cele care acopera 20%

din productia de vinuri din Romania, se incheie intr-un mod special la Veritas Panciu, la Hrubele lui Stefan cel Mare, galeriile care ascund sute de mii de sticle pline cu licoarea preferata a familiei regale daneze, sampania. Vinul spumant produs la Panciu este de doua tipuri, alb si roze, si exprima perfect natura si imprejurimile. Licoarea este precum un apus de soare blind in miez de toamna, cind discul solar se ascunde printre dealurilepline cu vita-de-vie si arunca scintei de un rosu molcom. Sampania

de Panciu, cu toate ca se adreseaza mai mult exportului, este apreciata la mesele speciale ale romanilor pentru delicatete, prestanta si... povestea misterioasa a locului de unde provine. Iar istoria ei te determina sa revii la Panciu si sa o asculti iarasi povestita de freamatul viilor la caderea serii. "Vinul spumant produs de noi cunoaste patru etape: tirajarea, fermentarea si macerarea, remuajul, cind fiecare sticla trebuie miscata in jurul axei sale de trei ori. Acestea au loc in cele 12 galeri noi construite

in 1982. Apoi sticlele cu spumant sint mutate in hrubele vechi, care dateaza de pe vremea lui Stefan, de la 1494, si se intind pe 5 hectare. Aici are loc cea de-a patra etapa, cea a degorjarii. Galeria principala are 523 metri cu alte 40 de galerii care masoara fiecare cite 30-40 de metri. Despre acest loc se spune ca ar face parte dintr-un lant de hrube. Adincimea lor este de 16 metri. La Veritas Panciu se imbuteliaza 10.000 de sticle in 8 ore de lucru", aprecizat un reprezentant al societatii. Daca v-am convins de

ineditul acestui drum al vinului, un drum initiatic si in parte mistic, care te poarta spre cunoasterea secretelor ascunse in crame si galerii subterane, nu ezitati sa-l parcurgeti. Vorba antica, "in vino

veritas", se aplica si podgoriilor vrincene. Singurul inconvenient este infrastructura, drumurile spre zonele vini-viticole fiindadevarate incercari pentru soferi. Soselele spre Cotesti, Cirligele si chiar Odobesti sint bombardate la propriu. Drumul vinului din Vrancea in loc sa te adoarma si sa-si sopteasca vorbe dulci, te trezeste la crunta realitate. Romania are ce arata numai ca pina a ajunge la esente trebuie sa strabati iadul.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.