Local

Se primesc bani buni atit pe animalele livrate la abatorizare cit si pentru cele de lapte. Satenii de la munte vor primi bani pentru pajisti

Gabriel Sava
2 oct 2006 1026 vizualizări
In cursul acestei luni, Executivul a reglementat regimul subventiilor pentru sectorul animalier si cel piscicol, prin HG 1266/2006, care completeaza si modifica HG 1853/2005 privind sprijinul direct al statului prin acordarea de subventii, in anul 2006, producatorilor agricoli din sectorul animalier si din sectorul piscicol.

Conform noului act normativ, crescatorii de bovine vor beneficia de o subventie de 700 lei/cap de animal, pentru tineretul bovin mascul, in greutate minima de 450kg/cap. Pentru a putea primi insa aceasta suma, producatorii agricoli trebuie sa livreze respectivul animal la un abator, respectiv la o unitate de procesare a carnii care este autorizata sanitar. Producatorii agricoli, crescatori de vaci de lapte si/sau bivolite, industrializate in sistemul national conform legislatiei in vigoare, beneficiaza de o prima anuala pe cap de vaca furajata in functie de productia de lapte. Astfel, pentru o vaca care produce cel putin 500 litri de lapte intr-un an, proprietarul primeste 75 lei. La o vaca care produce minim 4500 litri pe an, proprietarul va primi o subventie de 400 lei. Deasemenea, pentru laptele livrat pentru industrializare, se pot primi subventii de la 15 bani la 30 bani, in functie de cerintele din "Programul de actiuni pentru imbunatatirea calitatii si salubritatii laptelui materie prima". Medicul veterinar Iulian Cucoli, purtatorul de cuvint al Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, a precizat ca, in judet, majoritatea producatorilor se incadreaza la subventia de 15 bani/litru. Conditia de baza pentru primirea acestor subventii este ca laptele sa fie livrat la centrele de colectare autorizate, care, din pacate in Vrancea, nu prea exista. Noua ordonanta de Guvern a introdus posibilitatea ca aceste subventii sa poata fi primite si de grupurile de producatori, legal constituite si care comercializeaza productia obtinuta. Conform directorului Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Costica Neata, in acest an, in zona de munte se vor primi subventii de 100 lei/ha pentru ingrasarea si intretinerea pajistilor si finetelor. "Vrancea a primit sume suplimentare pentru aplicarea in continuare a Hotaririi nr. 785 din 2005 pentru aprobarea Programului privind sprijinirea asociatiilor crescatorilor de animale pentru lapte precum si a producatorilor agricoli care detin in exploatatie animale pentru lapte, pentru achizitionarea de dotari si instalatii de muls si de racire a laptelui noi, cu finantare de la bugetul de stat. E vorba de 1.000 000 lei RON care vor merge la achizitionarea de instalatii de muls, tancuri de racire, motocositori si tocatori de furaje precum si grupuri electrogene", a declarat directorul Costica Neata. Pentru culturile care se vor infiinta in toamna acestui an, producatorii agricoli vor primi in bonuri valorice, suma de 150 lei/ha. Tot pentru lucrarile agricole, taranii vor primi si subventia de 1 leu/ litru motorina.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.