Local

Episcopia are interdictie in biserica de la Ruginesti

Dana Lepadat
8 sep 2006 1040 vizualizări
Enoriasii vor sa mearga pina la CEDO pentru preotul lor

La Biserica "Sfintii Imparati Constantin si Elena" din comuna Ruginesti slujba de Sf. Maria a avut loc in curte, usile lacasului de cult fiind inchise. Satenii au luat aceasta decizie pentru a impiedica reprezentantii Episcopiei Buzaului si Vrancei sa intre in biserica cu noul preot pe care incearca sa il impuna in parohie, in ciuda opozitiei manifestate de enoriasi. Ierarhii superiori isi anuntasera prezenta la slujba religioasa de la Ruginesti, cu citeva zile inainte, insa nu au mai venit de teama unor reactii ostile. Se pare ca acestia au fost sfatuiti de primarul Adrian Alexe sa nu se prezinte la slujba pentru a evita eventuale revolte de genul celor de acum citeva saptamini, cind trimisii Episcopiei au fost scosi din multime la interventia fortelor de ordine. Localnicii din Ruginesti protesteaza vehement, de mai bine de un an de zile, impotriva noului preot Catalin Andreiu impus de Episcopie. Singurul pe care il sustin localnicii este preotul Dumitru Poiana, ctitorul noii biserici si slujitor in zona de 30 de ani. Oamenii spun ca nu doresc un al doilea preot deoarece nu pot suporta cheltuielile pentru un al doilea salariu. "Sintem revoltati deoarece Episcopia a incalcat regulamentul Bisericii Ortodoxe Romane incercind sa ne impuna un preot cu care nu sintem de acord. Fiecare dintre noi platim 20 RON anual pentru ca preotul sa isi ia salariul si nu sintem de acord sa mai platim pentru inca unul, ca ne ajunge acesta. Mai ales ca parintele Poiana si-a vindut bunurile sa finanteze biserica asta de care ne folosim toti si acum aproape ca sta intr-un grajd. El nu ne ia niciodata bani, da cine vrea si cine are indiferent de slujba sau de activitatea depusa de el", ne-a spus Gheorghe Vieru, unul dintre localnici. Satenii din Ruginesti au actionat in instanta Episcopia pentru a scapa de noul preot. Pentru ca nu au avut cistig de cauza, oamenii au decis sa depuna o plingere la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.