Local

Vrincenii sint maestri la botezat vinurile

Doina Ganea
15 iul 2006 1336 vizualizări
Nici amenzile de doua miliarde de lei, nici suspendarea licentei nu-i sperie pe falsificatorii de vin din podgoriile vrincene. Singura solutie pare a fi retragerea definitiva a licentei de exploatare.

Oficialii Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Vrancea spun ca nu tot vinul comercializat pe piata vrinceana corespunde legislatiei in vigoare. De la inceputul acestui an, nu mai putin de 28 de societati si persoane fizice au fost prinse in flagrant, cu vinuri falsificate sau neconforme sau cu nereguli in documentatia privind producerea si comercializarea de vin. Dintre acestea, amenzile cele mai mari, respectiv de peste 20.000 RON, le-au primit societatile care au pus in consum vinuri false sau necorespunzatoare in punct de vedere calitativ. Larvin SRL Fitionesti (20.000 RON), Depvin Haret SRL Panciu (20.000 RON), Vedagro SRL Cotesti (23.000 RON), Alcoprod Garoafa (26.600 RON), PF Nastasache Nicolae Jaristea (25.000), Teravin SRL Virtescoiu (20.000 RON) si Vinalcool SRL Panciu (216 milioane) sint cele sapte societati sanctionate pentru comercializarea de vinuri falsificate. Toate cele 7 societati au licentele suspendate. "In urma actiunilor intreprinse de la inceputul acestui an de catre DADR Vrancea si Ministerul Agriculturii, Padurii si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) au fost identificati mai multi agenti economici care comercializau vin suspect. Pe baza analizelor facute in laboratoare autorizate a reiesit ca acesta ori era falsificat ori neconform cu prevederile legii 244/2002, Legea Viei si Vinului. Cinci cazuri au fost sanctionate in Vrancea, de catre reprezentantii Inspectiei de Stat pentru Controlul Tehnic Vitivinicol, si alte doua de catre reprezentantii MAPDR, cu amenzi de peste 200 milioane lei vechi", a declarat Costica Neata, directorul DADR Vrancea.


Amenziile atacate in instanta


Conform datelor prezentate de DADR Vrancea, toate amenzile de peste 20.000 RON au fost contestate in instanta, mai putin cele aplicate persoanelor fizice Mihai Buhosu (Panciu) si Ovidiu Ragea

(Straoane), care au fost sanctionati cu cite 20.000 RON pentru transport de vin vrac. Valoarea totala a amenzilor aplicate a fost de1,8 miliarde de lei. De asemenea, majoritatea celor amendati

au reusit sa-si achite pina acum jumatate din valoarea amenzilor. Pentru majoritatea persoanele fizice, amenzile au fost cuprinse intre 8-20.000 RON pentru producerea, comercializarea sau transportul vinului neconform. Cazul societatii Alcoprod Garoafa, care a primit de altfel si cea mai consistenta amenda, este relevant pentru modul in care actioneaza falsificatorii. La descinderea autoritatilor la unitatea de productie a societatii din satul Faurei au fost gasite dovezi clare ale falsificarii de vin imbuteliat. Conform raportului intocmit de DADR Vrancea, cantitatea totala de vin falsificat s-a ridicat la peste 22 tone, din care 10.335 litri de vin de masa demidulce alb si 12.342 litri de vin rosu demidulce. Tot vinul era imbuteliat sub marca de "Fii Trotusului" si urma sa fie distribuit in mai multe locatii comerciale, imbuteliat la PET-uri de 1 si 2 litri. Amenda totala aplicata societatii ea fost de 26.600 lei RON, atit pentru falsificarea vinului cit si pentru lipsa documentelor. Licenta de fabricare a vinului a fost suspendata, iar dupa finalizarea cercetarilor ar putea fi chiar retrasa.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.