Local

Povestile mortilor

Dana Lepadat
13 iul 2006 1448 vizualizări
Inundatiile din 2005 au omorit 16 oameni in judetul nostru. Ironia sortii, multi dintre ei au murit incercind sa-si salveze animalele din batatura.

In urma nenorocirilor abatute asupra judetului nostru anul trecut, 16 oameni si-au pierdut viata, din care sapte sint numai in Vadu Rosca, localitate devastata in intregime de puhoaie. Tragi-comic sau nu, foarte multi au pierit incercind sa isi salveze animalele sau legumele din gradina. Victimele apelor au lasat in urma familii indurerate iar unele dintre ele nu au fost gasite nici acum. Sinistratii ramasi in viata incearca din rasputeri sa-si continue viata, insa nimic nu mai este la fel. Ei isi amintesc cu durere momentele cind si-au pierdut parintii sau fratii care nu au reusit sa scape in lupta cu apele involburate.


Calugarul Neculai Dimofte, 75 ani, Vadu Rosca


Parintele nu s-a putut salva pentru ca era paralizat de citiva ani. Fratele sau era plecat sa salveze vitele pe islaz, iar nepoata sa nu a avut putere sa-l ridice in podul casei. Femeia a incercat din rasputeri, insa l-a scapat inapoi in apa. Calugarul Nichifor a plecat pentru prima data la manastire la 16 ani, la manastirea Tarnita. Pentru ca aici era persecutat, a vrut sa fuga in Iugoslavia, insa afost prins de militie. S-a alaturat celor care protestau impotriva desfiintarii manastirii Tudor, fapt pentru care a fost arestat si anchetat de Securitate, la Galati. La citva timp a fost transferat la inchisoarea de la Periprava, unde era pus sa taie stuf pe balta pe timp de iarna. Nu avea drept la corespondenta fiind detinut politic, dupa cum ne-a spus preotul satului, Daniel Teodorescu, pe baza marturiilor strinse de la rude. La Periprava a stat aproape trei ani dupa care a fost incarcerat la Gherla. A fost eliberat in anul 1963, dupa care a facut seminarul de teologie de la Cluj unde a fost hirotonit. Neculai Dimofte a slujit in mai multe manastiri, ultima data la Ciolanu. Batrin si bolnav, parintele s-a retras acasa in 1996

pentru a nu-i mai chinui pe calugari cu boala sa.


Saftica Badiu, 76 ani, Vadu Rosca


Rudele ne-au povestit ca femeia a murit incercind sa-si salveze vaca. "Ea o tot intreba pe vecina sa cum salveaza vaca. Vecina ei are sot si caruta cu cai. Sotul ei a ajutat-o sa scoata vaca din sat, dar Safta s-a chinuit singura. A cuprins-o apa si nu a mai putut iesi. Copiii ei nu erau acasa si au gasit-o moarta in vie abia dupa doua zile. Numai ea stie cum a murit, saraca! Nu aveai cum sa te duci sa dai ajutor la cineva ca nu puteai, nu aveai cu ce sa te deplasezi prin apa", ne-a spus Tudosia Dumitru, o vecina din sat. Saftica Badiu era vaduva si are doua fete in Vulturu si Calieni.


Sotii Marin si Zanfira Dobre, 70 si 80 de ani, Vadu Rosca


Au murit impreuna, in gospodaria proprie. Nu au parasit satul la timp crezind ca inundatiile vor fi ca in anii trecuti, cind apa nu trecea de jumatate de metru. Desi stia ca vin inundatiile, in 13 iulie 2005, Zanfira Dobre si-a petrecut ziua adunind ceapa din gradina pentru a o feri de apa. Sotul ei a salvat animalele, dupa care s-au adapostit impreuna intr-o bucatarie de vara. Cind au vazut ca apa creste si trece de geamul incaperii, batrinii au dat sa iasa, dar valul de apa a napustit peste ei si au murit sub ochii vecinilor. "A trebuit sa plec din sat, sa salvez doi nepotei de 9 si 12 ani. Parintii mei locuiau chiar linga vila in care s-au adapostit oamenii din sat si au fost auziti urlind o noapte intreaga. Spuneau oamenii ca i-au auzit tipind pe amindoi toata noaptea, pina dimineata cind nu s-a mai auzit nimic, asa dintr-odata. Atunci si-au dat ei seama ca au murit. Eu nu am stiut nimic de ei pina nu s-au retras apele", ne-a spus indurerata Lenuta Turlea, una dintre fiicele celor doi.


Stanica Stanciu, 70 ani, Vadu Rosca


A murit inecat in propria casa. Nu se putea deplasa pentru ca suferea de arterita iar fratele sau, care il avea in grija, era plecat sa isi salveze porcii. "Cind au venit apele, am incercat sa-mi salvez porcii. Aveam trei. Nu am reusit sa ii salvez si m-am dus in podul scolii, unde am stat doua zile, pina m-au luat jandarmii cu elicopterul. Am crezut ca pe fratele meu l-a salvat verisoara noastra care sta mai aproape de el", ne-a spus Pavel Stanciu, fratele decedatului. Stanica Stanciu a fost gasit de un alt frate de-

al sau, insa mult prea tirziu. Stanica Stanciu avea doi copii, ambii plecati in Italia.


Ionascu Mihalcea, 68 ani, Vadu Rosca


A murit incercind sa deschida portile de la curte pentru a nu fi rupte de valul de apa. A incercat sa se salveze in podul unei magazii, dar cind a vrut sa urce a fost lovit la cap de un butoi adus de apa. Sotia sa, Neguta, a vazut cum l-a inghitit apa. "M-am urcat aici, sus, si cind m-am intors i-am mai vazut miinile in apa", ne-a spsu vaduva. Femeia a stat doua zile in pod. Zilele trecute, ajutata de neamuri, Neguta i-a pus lui Ionascu pomana de un an.


Ionel Craciun, 67 ani, Vadu Rosca


A murit inecat petru ca era orb. "Ionel nu credea ca vin apele asa mari. El era orb si nu a vazut cit e apa de mare. Au venit fiii lui la el sa-l ia cu caruta, dar nu a vrut sa plece. A murit in bucatarie. Sotia lui s-a salvat, ca s-a urcat in pod, dar el nu a vrut sa urce. Apa a crescut cit casa in doua ore. Crestea apa ca piinea in covata! Noaptea satul era ras tot! A incercat sotia lui sa il ridice dar nu a avut putere", ne-a spus Tudosia Dumitru, o batrinica din Vadu Rosca ce locuieste acum in casele construite de Guvern la

Botirlau.


Vasile Negrea, 37 de ani, Suraia


A fost luat de ape de pe dig cind venea de la balastiera la care lucra, lasind in urma doi copii minori si o sotie indurerata. Barbatul si-a dat seama ca nu mai poate ajunge la locul de munca si a decis

sa se intoarca acasa, dar a fost luat de ape pe un dig.


Anica Gindea, 61 ani, Vizantea Livezi


Femeia a fost luata de ape pe 13 iulie 2005 si nu a fost gasita nici acum. Figureaza ca disparuta. "Ne gindim sa facem toate formalitatile pentru ca instanta judecatoreasca sa declare decesul. Oricum familia i-a facut toate rinduielile religioase", a declarat primarul din comuna Vizantea Livezi, Fanica Ciubotaru. Anica avea sase copii, toti la casele lor, care au cautat-o luni in sir pe urma apelor.


Ion Cherciu, 62 ani, Vizantea Livezi


Barbatul a murit la Lepsa, unde lucra ca zilier. A murit sub darimaturi, dupa ce casa in care statea s-a dus la vale, in riu dupa ce malul a fost luat de ape. Barbatul facea parte dintr-o familie modesta si nu era casatorit.


Neculai Pertenie, 49 ani, Pufesti


Acelasi lucru se spune si despre Neculai Partenie despre care ar fi fost gasit la un moment dat in Siret, pe raza judetului Galati sau la in comuna Garoafa, in lacul format in satul Doaga, insa familia nu l-a recunoscut. Desi nu a fost gasit pina acum, rudele i-au facut toate rinduielile religioase. Neculai lucra la o stina in timpul inundatiile. In urma sa a ramas o vaduva si patru copii.


Calin Martac, 74 ani, Tataranu


A murit inecat intr-un canal de irigatii, in timp ce se afla in drum spre sora sa, care locuieste in Rimniceni. Calul de la caruta s-a speriat de apa mare de pe sosea si a intrat in canal. Primarul comunei spune despre Calin Martac era un om cinstit. Era casatorit si avea doi copii. Vaduva sa locuieste in Bordeasca.


Gheorghe Inaulea, 43 ani, Tulcea


Acesta a murit impreuna cu Ion Gropnicu, 71 ani, din Soveja, dupa ce masina in care se aflau a cazut de la o inaltime de opt metri de pe podul de peste piriul Susita, din satul Dragosloveni. Podul se surpase la un capat din din cauza inundatiilor, insa cei doi nu au vazut gaura formata. Gheorghe Inaulea se ducea la casa sa din Dragosloveni, pentru a-si salva animalele din curte de la inec.


Vasile Enache, 71 ani, Adjud


Este victima colaterala la inundatii. S-a taiat intr-un geam dupa ce s-a intors de la spital. Incidentul s-a produs in locuinta sa cind victima incerca sa isi deretice casa dupa ce a fost devastata de

inundatii.


Toader Vasile, 56 ani, Maicanesti


A murit aproape in acelasi mod. A fost traznit de fulger, pe cimpul din satul Rimniceni, comuna Maicanesti, in timp ce incerca sa isi adune vitele. Toader Vasile era divortat, iar fosta familie a ramas

in judetul Braila.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.