Local

Hotilor, dati-ne banii de salarii si tichetele de masa!

Liliana Nenciu
22 iun 2006 874 vizualizări
Asa au strigat ieri cadrele medicale din sindicatul "Sanitas" in fata Casei de Asigurari de Sanatate. Conducerea CAS a spus ca a primit fonduri suplimentare, stingind momentan conflictul. Luni va avea loc o intilnire intre protestatari si sefii sanatatii vrincene

Peste 100 de asistenti medicali din cele sapte spitale vrincene au pichetat ieri sediul Casei Judetene de Asigurari. Timp de doua ore, cadrele medicale, "inarmate" cu pancarde si stegulete, au scandat "Hotilor, dati-ne banii de salarii si tichetele de masa!", "Noi de-aicea nu plecam, pina salariile nu le luam!" si alte lozinci similare, acuzind directorii CAS de "incompetenta si nepasare". Revendicarile sindicalistilor se refera la plata la timp a salariilor, a tichetelor de masa, a orelor suplimentare si a celui de-al 13-lea salariu. "Ambulatoriile sint subfinantate si am ajuns in situatia in care bugetul acordat acestei unitati acopera doar 37% din cheltuieli. Ne dorim in afara de salarii sa avem bani de servicii medicale, pentru ca asta e menirea noastra, sa alinam dureri. Avem spitale care nu platesc la timp salariile, intirzie cite doua-trei saptamini sau dau doar jumatate din bani. Nu putem vorbi de cel de-al 13-lea salariu, iar tichetele de masa nu au mai fost acordate de trei luni de zile in unele unitati sanitare si la Serviciul de Ambulanta", a declarat Claudiu Grosu, liderul Sindicatului "Sanitas". Directorii CAS si DSP au reusit cu greu sa-i potoleasca pe protestatari, spunindu-le ca s-a obtinut o suplimentare de fonduri in valoare de 3.904.000 RON, adica 39,04 miliarde de lei vechi, inca din 8 iunie, pentru cheltuieli de personal. Cu toate acestea, cadrele medicale i-au acuzat pe sefii sanatatii ca nu le pasa de problemele lor si ale sistemului. "Unitatile sanitare vor decide asupra modului de utilizare a sumelor decontate de CAS si a veniturilor proprii. Consideram ca este foarte important ca angajatii din sistem sa-si primeasca salariile la timp", s-a spalat pe miini Daniela Stoica, directorul interimar al CAS, care a fost ieri tinta mai multor reprosuri. Potrivit DSP, pentru a plati salariile restante, bonurile de masa si cel de-al 13-lea salariu ar fi nevoie de circa 8 miliarde de lei.


"Parca cerem luna de pe cer, asa se uita la noi!"


Cadrele medicale care au iesit ieri in strada s-au aratat circumspecte fata de raspunsurile primite de la autoritatile sanitare si au amenintat ca vor da in judecata Casa Nationala de Asigurari si Ministerul Sanatatii daca nu li se va da curs revendicarilor. Asistentii medicali au primit ieri o invoire de doua ore de la serviciu pentru a-si spune ofurile. "Asiguram linia de garda de aproape doi ani de zile si nimeni nu ne-a dat nici un ban. Al 13-lea salariu nu l-am primit, nimeni nu ne ajuta cu nimic. Parca cerem luna de pe cer, asa se uita la noi! Noi nu cerem decit drepturile noastre", ne-a spus asistenta Valtina Filip, de la Spitalul Marasesti. Revolutionarii din sanatate s-au declarat bucurosi ca macar au avut ocazia sa le spuna tot ce au pe suflet celor care ii conduc si i-au rugat sa le reprezinte mai bine interesele. Luni, conducerea "Sanitas" Vrancea se va intilni cu directorii CAS, DSP si ai spitalelor din judet pentru o noua runda de discutii. In cazul in care situatia nu se va debloca, sindicalistii ameninta cu greva generala.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.