Local

Grindina a distrus 1775 ha de terenuri agricole

Gabriel Sava
21 iun 2006 984 vizualizări
Cele mai afectate sint viile din zona Panciu

Autoritatile locale si judetene au facut o prima evaluare a pagubelor produse de caderile de grindina de luni, in zonele Panciu, Movilita- Fitionesti si Tifesti. Conform datelor centralizate de Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Vrancea, vita de vie a fost afectata pe o suprafata totala de 1763 ha, din care 504 ha cu un procent de peste 50%. Valoarea estimata a pagubelor este, la o prima vedere, de peste 3 milioane lei RON, respectiv 30 miliarde lei vechi. "Cele mai afectate podgorii sint in zona Panciu, unde exista vii cu procent de afectare chiar si de 80%, urmate de cele din zona Tifesti, cu o medie de 25%", a declarat Viorica Gheonea, directorul adjunct al DADR. O importanta suprafata de vie care a avut de suferit in urma caderilor de grindina apartine societatii Veritas Panciu, respectiv 690 de ha. Jumatate din suprafata este, conform situatiei prezentate de Primaria Panciu, afectata in proportie de peste 50%. "Noi avem aceste suprafete asiguarate, asa ca vom primi despagubiri", ne-a declarat Adrian Toma, directorul Veritas Panciu. In localitatile afectate mai exista inca trei societati care au avut de suferit ca urmare a caderilor de grindina, cu suprafete insa mai mici. Este vorba despre Viticom SA Panciu, cu 20 ha, Senator Prod Impex SRL Focsani cu 74 ha si Vinomat Prod SRL cu 40,5 ha. La Movilita, pe linga vita de vie, au fost afectate si 12 ha de porumb in procent de peste 50%. Legat de despagubirile pe care urmeaza sa le primeasca agricultorii, directorul adjunct Viorica Gheonea a spus ca societatile de asigurari au facut prima inspectie de risc. "Acum s-a facut estimarea productiei, asa ca cei asigurati isi vor primi despagubirile fara probleme", a precizat Viorica Gheonea. Directorul adjunct al DADR a recomandat celor afectati de caderile de grindina sa faca in perioada imediat urmatoare tratamentul cu sulfat de cupru pentru ca via sa se cicatrizeze. Tot in perioada urmatoare, societatile de asigurari urmeaza sa faca evaluarea in teren pentru a stabili cuantumul despagubirilor.


CASETA (in tabel)


Situatia localitatilor afectate:

Panciu 918 ha vita de vie 20-80%

Movilita 137 ha vita de vie 20%

Movilita 12 ha porumb

Fitionesti 120 ha vita de vie 15%

Tifesti 600 ha vita de vie 10- 25%


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.