Local

Balamucul gripei aviare

Mihai Boicu
20 mai 2006 1059 vizualizări
Ieri a continuat lichidatea pasarilor in trei sate din Bolotesti si in Panciu. Primarul Stefan Sichin a fost amendat cu 30 de milioane de lei pentru ca s-ar fi opus masurilor luate de veterinari. Prefectul a recunoscut ca s-au facut greseli in gestionarea crizei. In Vrancea a fost nevoie de patru zile pentru a se trece la omorirea pasarilor, in timp ce la Buzau deciziile s-au luat in citeva ore. Ieri a aparut si prima suspiciune de gripa aviara la om si tot ieri focsaneanul care a vindut pasari bolnave de la Codlea a fost pus sub urmarire penala.

Criza gripei aviare din Vrancea a fost pina acum un sir incredibil de greseli, ezitari, lipsa de organizare si comunicare a autoritatilor locale. In timp ce la Valea Lupului, judetul Buzau, in numai o singura zi s-a instituit carantina de gradul I si s-a trecut la omorirea pasarilor, la Bolotesti carantina a inceput cu doua zile intirziere, iar operatiunea de eutanasiere a pasarilor a inceput abia joi, pe fondul protestelor oamenilor, neinformati la timp ca li se vor oferidespagubiri. Autoritatile locale si Marian Oprisan au fost acuzati ca i-au instigat pe localnici sa li se impotriveasca veterinarilor, in timp ce colaborarea intre Prefectura si Consiliul Judetean a fost ca si inexistenta. Prefectul Ion Oprea a recunoscut ieri ca au fost greseli in gestionarea crizei si ca vinovatii ar putea fi trasi la raspundere. Stefan Sichin, primarul Bolotestiului, a fost amendat deja cu 30 de milioane de lei. Prefectul a anuntat ieri ca numai el este abilitat sa dea informatii presei, insa a refuzat sa spuna care sint localitatile unde sint suspiciuni de gripa aviara sau cine a luat decizia ca sefii DSVSA sa nu mai dea declaratii.


pentru ca imaginea sa apara in articol. Prefectul Ion Oprea a recunoscut ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca au fost greseli in gestionarea crizei gripei aviare la Bolotesti. "La Bolotesti a fost o situatie speciala, datorata unor multiple cauze. Cred ca se vor stabili responsabiliti pe fiecare etapa si se va vedea unde s-a procedat corect sau nu", a declarat in stilul sau prefectul, fara sa puna punctul pe "i". Deocamdata, primul sanctionat a fost primarul Stefan Sichin, alaturi de alti patru consilieri din comuna, dintre care unul a fost prins in timp ce incerca sa treaca de "blocada" si sa treaca in Jaristea. Ion Purdel, Dumitrache Gavriloiu, Neculai Ciovirsta, consilieri locali PSD, Marian Tirlea, consilier PNL si primarul Stefan Sichin au fost amendati cu cite 30 de milioane de lei. "S-a pus in pericol sanatatea oamenilor la dezinfectia efectuata in teritoriu, s-a pus in pericol inclusiv sanatatea populatiei sau s-a refuzat implicarea in aceasta situatie", a mai declarat prefectul. Acesta a mai mentionat ca sint date ca "personalul DSV a ost impiedicat sa duca la indeplinire planul de masuri convenit cu Consiliul Local". Primarul Stefan Sichin a spus ca, impreuna cu consilierii, va contesta in instanta amenzile. Ca de obicei in situatii similare, prefectul a evitat sa raspunda clar daca Oprisan avea dreptul sa treaca de barajele puse la intrarea in Bolotesti, spunind ca si el era pregatit sa plece in comuna pentru a aplana conflictul cu localnicii. De asemenea, Oprea nu a comentat nici faptul ca Marian Oprisan le-a promis localnicilor ca pasarile nu le vor fi omorite si ca nu vor fi despagubiti. "Eu nu comentez declaratia altuia. Si apoi, cine e Marian Oprisan?", a rabufnit Oprea. In replica, Marian Oprisan acaracterizat drept "elucubratii" acuzatiile ca i-a indemnat pe locuitorii din Bolotesti sa se opuna actiunii veterinarilor. "Ceea ce nu se cunoaste de catre opinia publica si se omite intentionat a se preciza este faptul ca, prin lege, presedintele Consiliului Judetean are si calitatea de presedinte al Comandamentului judetean antiepizootic, statut ce il obliga sa se implice si sa monitorizeze situatia existenta la nivelul judetului. (...) Niciodata nu am instigat la nerespectarea legii si intotdeauna am considerat ca cea mai buna cale de urmat este aceea a respectarii normelor legale", se arata intr-un comunicat semnat de Oprisan.


Nu a stiut stinga ce face dreapta


Autoritatile vrincene si-au dat cu stingul in dreptul tocmai in momentele in care trebuiau sa actioneze cu cea mai mare rapiditate si hotarire. La Bolotesti abia in aceste zile se ajunge la finalul unei operatiuni care trebuia sa se incheie deja. Spre comparatie, in localitatea buzoiana Valea Lupului, unde virusul H5

a fost confirmat duminica trecuta, la fel ca la Bolotesti, in numai citeva ore s-au luat deciziile necesare. Luni, localitatea a intrat in carantina de gradul I si s-a trecut la eutanasiere. La Bolotesti, duminica, la 15.30 s-a confirmat existenta virusului H5, iar pasarile din gospodaria lui Alexandru Paun, cuscrul primarului, au fost omorite. Abia luni seara, la ora 21.00, Directia Sanitara Veterinara a trimis o adresa Consiliului Local in care cerea instituirea carantinei de gradul I. Adresa era destul de ambigua, astfel incit

primarul nu s-a grabit sa-i dea curs decit marti, la ora 14.00, cind s-a intrunit Consiliul Local. Carantina a intrat insa in vigoare abia de miercuri, de la ora 0.00. Desi in comuna au aparut si alte focare de gripa aviara, nimeni nu si-a asumat decizia eutanasierii pasarilor din cauza faptului ca ministrul Gheorghe Flutur, abia destituise conducerea ANSVSA. Omorirea pasarilor a inceput abia joi si, desi se stia ca oamenii s-ar putea sa se impotriveasca, nimeni nu s-a gindit mai inainte sa le spuna ca vor fi despagubiti.

De altfel, in comuna erau prezenti putini jandarmi si politisti, nici urma de "cagulati" sau militari, asa cum s-a spus. Aceasta in conditiile in care Marian Oprisan, presedintele Comandamentului Antiepizootic, s-a dus la Bolotesti si le-a promis localnicilor ca nu vor ramine fara pasari si a insinuat ca nu vor primi despagubiri. Cu chiu, cu vai, dupa ce veterinarii au fost amenintati ca ei vor cei eutanasiati si nu gainile, autoritatile au reusit sa-si faca treaba.



Oprea, purtatorul de cuvint al gripei aviare


Prefectul Ion Oprea a spus ca rezultatele analizelor din mai multe localitati unde s-au inregistrat mortalitati au fost negative. Este vorba de Focsani, Cimpuri, Valea Sarii, Vidra, Marasesti, Slobozia

Ciorasti, Jorasti si Ciulsea. De asemenea, s-au prelevat probe din alte localitati pentru analize. In aceea ce priveste situatia de la Straoane, unde testele rapide au confirmat existenta unei suspiciuni de virus H5, prefectul a refuzat sa ofere vreo informatie, spunind ca va date date numai cind va avea rezultatele definitive. Oprea a mai spus ca oficialii DSVSA nu mai au voie sa stea de vorba cu presa si ca el este singura persoana in masura sa dea informatii, dupa instituirea celulii de criza. Prefectul a refuzat insa sa spuna cine a luat aceasta decizie. "Eu am sa fac un briefing si o sa va ofer toate informatiile necesare", a fost raspunsul acestuia. In ceea ce priveste despagubile acordate, Oprea a spus ca a facut demersuri la ministerele Agriculturii si Finantelor pentru a primi banii necesari si ca in cele mult 6-7 zile acestia vor veni.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.