Local

Se fura tot mai multe masini!

Dan Chiriac
12 mai 2006 1415 vizualizări
Aceasta este concluzia politistilor de la Furturi Auto. In ultima vreme s-a constatat ca multi vrinceni cumpara masini furate din tirgul auto.

O statistica realizata pe primele trei luni ale anului de politistii de la Compartimentul Furturi Auto din cadul IJP Vrancea releva ca numarul furturilor de autorturisme a crescut fata de aceeasi perioada a anului 2005. Rezultatul este valabil atit in judetul nostru, cit si la nivel national. Mai mult decit atit, politistii afirma ca de obicei autorii furturilor de masini si din masini sint tineri cu virste cuprinse intre 15-22 de ani, care comit faptele din teribilism. Cel mai adesea, acestia fac o plimbare cu masina dupa care o abandoneaza avariata. Politistii spun ca numarul furturilor ar fi mai redus, daca proprietari ar fi mai gijulii.


"Modus operandi"


Numarul furturilor de pe raza judetului Vrancea este in continua crestere, iar hotii au diverse moduri de operare, care mai de care mai ingenioase. "In primele trei luni ale anului, pe raza intregului judet au fost furate zece masini, ceea ce e destul de mult. Aceste furturi au fost comise pe timp de noapte, iar in ceea ce priveste modurile de operare, au fost folosite chei potrivite sau fortarea sistemelor de inchidere si a blocului contact", se arata intr-o informare a politiei. Dintre acestea, opt furturi au fost comise in

orase si doua in comune. Tot in aceasta perioada au fost depistate in judet trei masini Dacia, despre care s-a stabilit ca au fost furate din Brasov si Bucuresti.


Hoti tineri


Potrivit aceleiasi statisticii, s-a constatat ca de cele mai multe ori hotii de masini au virste fragede. "Participantii descoperiti si cercetati pentru furtul de autovehicule, in cea mai mare parte sint

tineri si minori lipsiti de supraveghere, cu virste cuprinse intre 15- 22 ani. Faptele cele mai multe au fost comise din teribilism si spirit de aventura lipsind intentia de a le vinde sau a le dezmembra. Masinile furate au fost gasite abandonate, la scurt timp de la sesizare", ne-au mai spus oficialii politiei vrincene. Nu numai furturile de masini sint in top ci si cele din masini. Ieri, spre exemplu, politistii vrinceni au reusit sa prinda patru tineri din Focsani care au comis un numar de sapte furturi din autoturisme. In perioada 5-8 mai, Andrei Vasiliuc, 19 ani, Florin Milea, 19 ani, Paul Patrascu, 21 ani si Anton Leonte, 17 ani, au spart masini in Focsani si au sustras bunuri in valoare de 4.000 RON. Bunurile au fost recuperate in totalitate si vor fi restituite partilor vatamate. Totodata, in ultima perioada tot mai multi focsaneni se pling ca sint inselati in tirguri si cumpara masini cu acte sau numere de inmatriculare false. "Ii sfatuim pe cei care intentioneaza sa cumpere un autoturism, sa il prezinte mai intii la Registrul Auto Roman, asigurindu-se atit de legalitatea autoturismului cit si a actelor acestuia", atentioneaza politistii de la Furturi Auto.



Sfaturi pentru a nu ramine fara volan!


Politistii vrinceni au ajuns la concluzia ca multe din furturile de autoturisme s-au produs din cauza neglijentei proprietarilor. Pentru ca autoturismul dumneavostra sa nu fie furat, politia va sfatuieste:

Parcati-va autoturismul in locuri special amenajate, illuminate si, eventual, supravegheate;

Montati-va un sistem de alarma, un antifurt sau un intrerupator electric general intr-un loc ascuns, care sa nu permita pornirea autoturismului; Nu fiti indiferent cind auziti o alarma auto, poate fi masina dv;

Nu lasati autoturismul nesupravegheat si deschis cind il parasiti chiar si pentru citeva momente (pentru a verifica o pana de cauciuc, pentru a plati la benzinarie, etc.) Nu uitati geamul, portbagajul sau ortiere deschise cind parasiti automobilul; Nu imprumutati masina persoanelor in care nu aveti deplina incredere; Daca v-a disparut busonul rezervorului de combustibil, schimbati toate incuietorile (poate fi folosit pentru confectionarea unei dubluri); Nu lasati in masina obiecte de valoare si nici actul de nmatriculare a automobilului; Nu lasati pe mina oricui cheile automobilului. In urma unui furt, politistii va recomanda sa anuntati imediat politia la 112. Pina la sosirea echipajului de politie, incearcati sa protejati urmele care sint lasate de infractor: geam spart, ornamente rupte, urme de pasi sau ustensile folosite pentru spargere.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.