Local

Criminalul a jucat ruleta ruseasca pe taximetristi

Matei Bratu
8 apr 2006 1742 vizualizări
Criminalul taximetristului Ionel Ariton abia a inplinit 18 ani. Tinarul premeditase crima in urma cu trei saptamini pentru a face rost de bani sa fuga in Italia. Ciprian Banu le-a dezvaluit procurorilor ca a vrut sa omoare alti doi taximetristi, insa s-a razgindit in ultimul moment. Intr-unul din cazuri nu i-a placut cum suna motorul masinii, iar un alt taximetrist i s-a parut ca este prea bine facut pentru a-i fi victima.

Principalul suspect in cazul taximetristului omorit cu zece lovituri de cutit a fost retinut dupa o zi si o noapte de cautari. Ciprian Banu, 18 ani, din comuna Jaristea, avea in plan sa omoare un taximetrist si sa-i fure masina. In ziua crimei, tinarul s-a plimbat cu mai multi taximetristi pina si-a ales victima. Anchetatorii l-au retinut pe criminal la mai putin de 24 de ore de la comiterea crimei, in locuinta bunicilor sai dintr-un catun din comuna Reghiu. Tinarul a recunsocut cu lux de amanunte cum l-a omorit pe taximetrist si cum a abandonat masina intre rindurile de vita de vie cu gindul sa o recupereze. Daca va fi gasit vinovat Ciprian Banu ar putea sta in inchisoare pe viata. Tinarul a povestit ieri, fara urma de remuscari cum si-a ales victima si cum a comis crima.


Ciprian Banu, 18 ani, din comuna Jaristea, si-a planuit cu mult timp in urma sa omoare un taximetrist si sa-i fure masina pentru a face rost de banii necesari ca sa fuga in lume. Tinarului nu i-a placut scoala, insa a avut tot timpul aventura in singe. Inainte de majorat a spart citeva masini pentru a face rost de bani de distractii. Procurorii au descoperit ca, miercuri, tinarul a mers la un amic din Jaristea pe care l-a rugat sa-i faca rost de un client sigur pentru ca va avea de vinzare o Dacie Logan pe care are de gind sa o fure. "Stia inca de la inceput ce masina vrea sa fure. A ales o Dacie Logan pentru ca a considerat ca aceasta se va vinde mai usor", ne-au spus procurorii. Ciprian Banu a venit miercuri in Focsani inarmat cu un cutit si o sufa de frina de la o bicicleta. In eventualitatea in care nu ar fi reusit sa isi injunghie victima, ar fi sugrumat-o cu sufa. Ajuns in municipiu, acesta s-a urcat intr-un taxi Logan alb, si l-a rugat pe taximetrist sa-l plimbe prin oras. Pentru ca taximetristul era mai corpolent, criminalului, care are putin peste 50 de kilograme si 1,60 inaltime, i-a fost frica ca nu va reusi sa-i ia viata, asa ca l-a crutat. Ajuns la marginea orasului, i-a spus soferului ca incheie cursa, a platit corect si a coborit. Dupa ce s-a mai plimbat prin oras, a ochit un alt taxi, s-a urcat si in acesta, dar pentru ca nu i-a placut cum se aude motorul, nu si-a pus planul diabolic in aplicare.


Taxiul groazei


Intr-un final, tinarul s-a urcat in taxiul de la RAL, si l-a rugat pe taximetristul Ionel Ariton sa-l duca la un majorat care avea loc la periferia orasului. Criminalul s-a plimbat prin oras ca sa vada cum merge masina, dupa care, multumit, i-a spus taximetristului, cintarindu-l din ochi, ca s-a razgindit si vrea sa mearga sa-si ia si un prieten din Cimpineanca. Ajuns aici, la adapostul intunericului, Ciprian Banu, care se asezase in spatele banchetei din dreapta fata, a scos cutitul cu lama lata si l-a injunghiat de mai multe ori pe Ionel Ariton. Luat prin surprindere, omul nu a mai avut puterea sa se apere si nici sa ia legatura cu statia. Criminalul a impins cadavrul din masina, ca sa nu murdareasca bancheta, si l-a

aruncat in fata unei porti. "Recunosc, am vrut sa-l omor ca sa-i iau masina. Regret acum ceea ce am facut! Sint tinar si nu mi-am dat seama!", ne-a spus Ciprian Banu, foarte sigur pe el, la iesirea de la audieri. Criminalul si-a continuat mai apoi drumul spre casa la volanul taxiului. Ajuns in Jaristea, tinarul s-a speriat cind a vazut mai multi politisti in comuna si a incercat sa ascunda taxiul intr-o vie. Aici insa a pierdut controlul volanului si a rupt un spalier. Anchetatorii spun ca autorul crimei a incercat sa-si stearga amprentele lasate in masinacu o cirpa muiata in ulei de motor. Intrucit era noapte, nu a reusit si a mai lasat citeva amprente care i-au ajutat pe politisti. De asemenea, Ciroian Banu a recunoscut ca

a luat din masina si cei 800.000 de lei pe care taximetristul ii strinsese in ziua respectiva. Fara nici o remuscare, tinarul a plecat acasa unde a dormit tun, iar a doua zi dimineata s-a dus la bunicii sai din comuna Reghiu, in speranta ca aici nu va fi gasit.


"A pasit cu stingul in viata"


Anchetatorii au ajuns destul de repede pe urmele criminalului, dupa ce prietenul acestuia le-a spus ca Ciprian Banu, care a implinit 18 ani pe 1 martie, va incerca sa vinda o Dacie Logan furata. Din pacate, politia nu a reusit sa previna crima. Oamenii legii au vorbit cu parintii criminalului care le-a spus ca baiatul se intelege foarte bine cu bunicii sai din Reghiu si ca s-ar putea ascunde acolo. Ajunsi in sat, in jurul orei 2.00, criminalul a fost luat ca din oala. "Bunicii nu stiau nimic despre crima, insa tinarul i- a povestit unchiului sau de s-a intimplat. Barbatul l-a sfatuit sa se predea dimineata la politie, daca nu il va denunta el", ne-au mai relatat anchetatorii. Politistii spun ca in masina au fost gasite mai multe amprente digitale care se potriveau perfect cu ale lui Ciprian Banu, iar citiva metri de taxi a fost gasita si arma crimei, un cutit de bucatarie, cu lama lata, pe care mama tinarului l-a revendicat la ancheta. Procurorii au ramas uimiti de nonsalanta cu care criminalul a povestit felul in care l-a omorit pe taximetrist. "Sint impresionat de modul in care criminalul si-a premeditat fapta si de modul in care si-a pus in aplicare planul. Pot spune ca a pasit cu stingul in viata", a spus primprocurorul adjunct Vasile Castu, din cadrul Parchetului de pe linga Tribunalul Vrancea. Criminalul a mai fost cercetat de Politie pentru savirsirea unor furturi din masini. Pe numele lui Ciprian Banu a fost emis ieri un mandat de arestare preventiva pe o perioada de 29 de zile pentru savirsirea infractiunilor de omor deosebit de grav, tilharie si conducere fara permis. Daca va fi gasit vinovat criminalul risca detentie pe viata.




Ultima cursa


Sute de taximetristi din Focsani il vor conduce, duminica, pe ultimul drum, pe colegul lor Ionel Ariton, 53 ani, ucis cu cruzime de un pusti de 18 ani. Taximetristii au pus mina de la mina si au adunat o suma modica de bani pentru a ajuta familia colegului lor decedat in conditii tragice. "A dat fiecare cit a putut si nu a contat de la care firma sint soferii", ne-a spus un taximetrist. Solidari cu colegul lor si cu familia acestuia, taximetristii vor opri lucrul duminica in jurul prinzului. De ieri, majoritatea taxiurilor din

Focsani au legate la oglinzile retrovizoare panglici negre de doliu, in semn de respect purtat de soferi pentru Ionel Ariton. Soferii spun ca duminica vor fi alaturi de tovarasul lor pe ultima cursa a vietii sale.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.