Local

Clement Mocanu sare la gitul prefectului

Dana Lepadat
7 apr 2006 1886 vizualizări
Doar 23 de muncitori mai lucreaza la cele 146 de case din Botirlau. Constructorii nu au ce sa manince si nu si-au primit banii de foarte mult timp. Pus sa rezolve problema, patronul Clement Mocanu l-a atacat pe prefectul Ion Oprea. Sinistratii care s-au mutat in noul sat au inceput sa-si amenajeze curtile si sa-si faca gradini de zarzavat.

Muncitorii de la Botirlau ameninta din nou cu greva pentru ca nu au primit decit un sfert din banii promisi. Oamenii s-au vaitat ieri prefectului ca nu beneficiaza de hrana corespunzatoare muncii lor. Prefectul a cerut ca lucrarile sa fie terminate mai devreme decit termenul prevazut. De cealalta parte, dupa ce a incasat aproape 18 miliarde de lei vechi de la Guvern, patronul firmei de constructii, Clement Mocanu, spune despre sinistrati ca sint "putori ordinare" si ca prefectul n-ar trebui sa se bage in afacerile lui. Intre timp, o parte dintre sinistratii s-au mutat in case si s-au apucat de gradinarit.


Ieri s-a stirnit o adevarata revolta printre muncitorii de pe santierul de la Botirlau! Oamenii se pling ca au primit doar cinci milioane de lei vechi in trei luni de zile, in conditiile in care salariile in domeniul constructiilor depasesc suma de 10 milioane de lei. Restul de bani ar trebui sa il primeasca abia peste o luna, adica in data de 30 aprilie, cind se implineste ultimul termen stabilit de comisia de evaluare pentru finalizarea lucrarilor. Insa pina una alta, cei 23 de muncitori care au ramas pe santier se pling de faptul ca nu primesc alimente, iar atunci cind "capata" cite ceva, mincarea este stricata. Zidarii ameninta cu incetarea lucrarilor la cele 146 de case finantate de Guvern pentru sinistratii din Vadu Rosca. "Ne pling copiii acasa pentru ca nu avem bani sa le trimitem. Nu avem cu ce sa ii intretinem, pentru ca stam de trei luni de zile aici si nu am primit decit cinci milioane de lei. Ce sa trimiti la copii daca nici bani de mincare nu ai? Avem ratia pe zi de 50.000 de lei pentru mincare, or astia nu sint suficienti pentru un om care trebuie sa aiba forta de munca sa lucreze pe santier. Am mai primit ceva pateuri dar erau expirate. Au zis sa dea la fraieri ca maninca oricum! Nu mai lucram deloc ...", spuneau muncitorii ieri.


Banii lui Clement se vor duce pe drumuri


Prefectul a fost ieri din nou pe santier la solicitarea primarului, intrucit situatia era exploziva. Ion Oprea le-a cerut celor doi ingineri de la A.R.C. SA Tg. Carbunesti sa solicite sefului lor sa trimita bani muncitorilor chiar astazi, insa acestia au spus ca nu se ocupa decit de partea tehnica nu si de cea financiara. Clement Mocanu a incasat de la Guvern aproape 18 miliarde de lei vechi si mai are de luat doua miliarde de lei, suma ce reprezinta garantia lucrarilor. Ion Oprea a spus insa ca patronul nu va primi acesti bani daca lucrarile nu vor fi terminate la timp si daca nu-si va plati muncitorii. "Daca nu-si plateste muncitorii in asa fel incit lucrarile sa fie terminate la termenul stabilit, constructorul nu va mai primi banii pentru garantie. Acesti bani vor fi folositi pentru refacerea drumurilor in comuna Vulturu", a spus Ion Oprea in fata muncitorilor. Prefectul a solicitat primarului Alexandru Mihalcea sa

convoace comisia de evaluare inca o data pentru ca lucrarile sa fie terminate mai repede decit termenul stabilit, iar muncitorii sa fie de sarbatorile de Paste la casele lor. Inspectorul in constructii angajat

de Consiliul Local, Ioan Trifas, se va deplasa azi pe santier pentru o pre-receptie a lucrarilor. Primarul a promis ca le va da de mincare timp de citeva zile muncitorilor pina cind vor mai primi de la constructor. "Speram sa vina si Clement Mocanu pe aici sa le mai dea niste bani, ca au primit prea putini", a spus primarul din comuna.


"Sinistratii, putori ordinare!"


De cealalta parte, antreprenorul Clement Mocanu nu ii raspunde prefectului la telefon, desi nu a mai trecut prin Vrancea de mai bine de o luna. "Prefectul sa isi vada de treaba lui, ca nu este avocatul poporului. El este platit din bani publici si nu are treaba cu firma mea. Nu este buisness-ul lui asa ca nu are cum sa se amestece! Plata se va face la finalizarea lucrarilor. Pe prefect il priveste doar daca sint casele gata si daca sint calitative. Nu s-au dat toate materialele de constructii necesare de la Guvern iar Ion Oprea ar trebui sa dea un ordin sa putem intra in case, sa lucram ca sint casele inchise, deoarece sinistratii sint plecati in Italia ... Sinistratii sint niste putori ordinare! Am rupt usile la citeva case sa putem intra sa lucram si ne-au dat pe mina Politiei", a spus iritat Clement Mocanu reporterilor nostri. Acesta a mai spus ca nu are de ce sa vina la Botirlau ca are oamenii lui acolo, dar acestia spun

la rindul lor ca nu sint responsabili de plata muncitorilor. Referitor la situatia angajatilor, patronul din g. Carbunesti a spus ca "acestia sint in regula. Daca sint mai slabiti nu este nimic. Se poarta sa fii mai suplu!".


Sinistratii s-au apucat de gradinarit


La Botirlau peste 20 de familii din Vadu Rosca. Oamenii s-au apucat de insamintarea terenului din jurul casei pentru ca in toamna sa isi incropeasca o recolta. "Am pus arpagic, usturoi, marole dar si citiva butuci de vie. Este bine aici! Nu stau inca in casa asta, dar ma voi muta in curind. Am adus un pat din Vadu Rosca. Este inmilit de atunci, de la ape, dar voi sta cu el pina reusesc sa iau altul", ne-a spus Cristina Mihai. Sinistratii au totusi o nemultumire: faptul ca nu au apa potabila. A fost instalata aductiunea dar ajunge doar pina la intrarea in noul sat, iar apa nu este buna de baut. Pentru a putea fi consumata in uz alimentar sint necesare investitii destul de mari care nu sint prevazute in proiectul de finantare intocmit de Guvern. Prefectul Ion Oprea a spus ca va incerca sa intervina la Guvern pentru a continua lucrarile la aductiunea cu apa. Sinistratii asteapta nerabdatori si sobele promise de Guvern deoarece nu toti au avut posibilitatea sa si le refaca pe cele vechi sau sa-si cumpere unele noi.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.