Local

Cutremurele, semnalizate cu viteza luminii

Dana Lepadat
3 apr 2006 938 vizualizări
Sistemul de avertizare in timp real de la Plostina semnaleaza seismele in timp record.

Daca Vrancea este considerara bomba seismica a Romaniei si solutia salvatoare porneste tot de aici. Institutul National de Cercetare- Dezvoltare pentru Fizica Pamintului a implementat anul trecut in satul Plostina, din Vrincioaia, un sistem de avertizare seismica in timp real unic in Europa, dar similar cu cele din California sau Mexic. Sistemul de detectie semnaleaza cutremurele de peste 7 grade pe scara Richter in mai putin de o secunda si, in timpul ramas, de aproximativ 20 de secunde, pina la propagarea undei seismice, poate bloca retelele de gaz metan, trenurile de mare viteza, grupurile electrogene din salile de operatii, conductele petroliere, centralele nucleare, dar poate salva si datele din computere si baze de date. Pina in 2007, senzori de avertizare vor fi instalati si in largul Marii Negre pentru a emite avertizari si pentru valurile tsunami care ar putea lovi Magalia si Vama Veche in cazul unui cutremur submarin. O adevarata inovatie in domeniul seismologic, sistemul de avertizare in timp real a fost premiat in urma cu citeva zile la Competitia Europeana pentru Tehnologia Informatiei de la Viena, echivalentul Oscarului in materie de IT. Premiul obtinut de seismologii romani a constat in 7.500 de euro, in conditiile in care intreaga valoare a proiectului este de un milion de euro. Aparatura necesara a fost donata de Universitatea Karlsruhe din Germania, cu care INCDFP a incheiat un protocol de colaborare, iar restul cheltuielilor au fost suportate de institut, acesta functionind ca o anexa extrabugetara a Ministerului Educatiei si Cercetarii. Din pacate, potrivit seismologului Gheorghe Marmureanu, directorul INCDFP, institutiile publice nu s-au aratat inca interesate de noul sistem, populatia fiind mai interesata de noua inovatie in materie de seisme. Directorul spune insa ca cele 25 de secunde de dinaintea cutremurelor foarte mari pot fi folosite pentru blocarea instalatiilor periculoase, care pot genera pagube uriase si victime omenesti.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.