Local

Din ce in ce, ne indepartam de obieciurile noastre din batrini si este pacat

Dana Chiorescu
10 mar 2005 789 vizualizări
Conform traditiei, pe 9 martie, se prepara si se impart mucenici. Desi se gasesc in magazine, gospodinele care respecta traditia prepara astfel de mucenici mult mai ieftin si mai delicosi in propriile case. Mai nou, unele magazine ii vind gata unsi cu miere si nuca. Ce solutii au gasit interlocutoarele si ce prefera: sa-i cumpere sau sa ii pregateasca singure, puteti afla din sondajul urmator.


Rodica Ilie, 25 de ani, lucrator comercial, Focsani

"Am cumparat. De fapt nu eu, mama a cumparat. Lumea nu prea mai face in casa din lipsa de timp. Nu au aceeasi calitate, mai buni sint cei de casa. In privinta celorlalte preparate speciale cum ar fi cozonacul, cirnatii, turtele de Craciun, nu s-a renuntat la prepararea lor in casa. Intr-un fel ne indepartam de traditii, de obiceiurile noastre daca nu le mai facem in casa, cu drag. E altfel, cind faci in casa, simti ca vin sarbatorile. Acum au aparut multe in oras si este mai comod sa cumperi decit sa faci."



Stanica Nelu, 56 de ani, pensionara, Focsani

"Nu am cumparat, i-am facut. I-am si impartit. I-am dus la biserica si preotul nostru i-a dus la pompieri. Nu prea se mai fac in casa. Costa prea mult. Acum daca au fost zile de dulce, s-a pus si un out si lapte, si oleaca de unt,... ca-i faina, ca-i ulei, se aduna si sint scumpe. E drept ca sint mult mai gustosi. Si cozonacul tot eu il fac pentru ca am faina mea si din cauza asta. Si cirnatii si turtele, toate le fac eu in casa. Batrinii mai fac in casa dar tineretul nu mai face. Nu ca nu se pricep dar sint obosite si nu mai au nici un chef. Si, asa cum se schimba clima, asa se schimba si omul. Acum cauta sa manince numai la microunde, sa nu faca abur in casa... Cam asa stau treburile."



Mina Saghin, 33 de ani, lucrator comercial, Focsani

"I-am facut. Nu mi-a fost greu. Sint usor de facut. Daca avem produsele de baza in casa, le facem pe toate, adica faina, carne, oua... ce ne trebuie. Nu sintem tentati sa le cumparam daca avem din ce sa le facem acasa. Chiar daca nu am timp, imi fac pentru a le pregati. Le fac cu placere, dar depinde si de timp. Daca esti presat de timp, parca dispare placerea. Nu cred ca ne indepartam de traditii daca le cumparam si nu le facem in casa. Conteaza sa le ai pe masa. Daca nu s-ar mai cumpara, atunci ar fi o problema. Se mai tin obiceiurile."



Maria Becheru, 48 de ani, pensionara, Focsani

"Am facut in casa. Imi face mare placere. Nu ii cumpar pentru ca asa este datina, sa ii faci nu sa ii cumperi. E placerea mai mare sa ii maninci, sint mai gustosi, cu aluat de cozonac. Nu stiu cum e mai ieftin, cred ca sa ii cumperi. Nu am facut un calcul sa vad cit ma costa ingredientele ca sa ii fac in casa. Majoritatea gospodinelor care ii cumpara, o fac din comoditate. Poate si lipsa de timp, de bani, dar cred ca in primul rind este comoditatea. Eu sint pensionara si am timp sa fac in casa. Si nici nu prea se mai pune pret pe priceperea in bucatarie. Majoritatea sint preocupate de altele. Lipsa de timp, stres... Eu consider ca din ce in ce ne indepartam de obieciurile noastre din batrini si este pacat. Cind eram mai tinara, veneau multe rude cu impartitul, pe cind astazi, spre exemplu, nu mi-a venit nimeni pina la ora asta."



Titi Ciubotaru, 72 de ani, pensionar, Urechesti

"Da, a pregatit sotia mea impreuna cu mine. Chiar am fost la baieti cu impartitul. Aceasta tradite o tinem toata viata. Cum sa nu o tinem? Noi facem intotdeauna de casa, cu aluat de cozonac, cu lapte, cu oua, si ies mai buni decit cei cumparati. Si ala cumparat este 6 mii , iar asta facut in casa 3 mii bucata. Am facut un calcul. Noua ne-au trebuit 80 de bucati. Va dati seama citi bani trebuia sa dau ca sa ii cumpar? Asa cu 5 kile de faina am facut macinici citi mi-au trebuit. Si cozonacii, si cirnatii si porcul si vitelul, toate le fac in casa. La tara toti respecta traditiile, dar la oras mai putin. Nu se tine ca la tara. La tara sint apucaturi mai vechi..."


Anonima

"Nu mai am timp si nici nu prea ma pricep sa fac. Ii cumpar si asta este. Bine si cu cumparatul o las mai moale. De fapt eu nu impart si daca primesc, maninc ca sa imi fac pofta si gata."


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.