Local

Un soldat focsanean s-a impuscat in cap in Irak

Dan Chiriac
15 mar 2006 4035 vizualizări
Caporalul Lili Dobre a fost gasit impuscat in cap, intr-un cort din teatrul de operatiuni din Irak. Militarul se afla in coma la un spital din Kuwait City. Deocamdata nu se stie daca e vorba despre o sinucidere sau un accident. Dupa plecarea in misiune, mai multi militari au ajuns la psihiatru, iar alti citiva au fost trimisi acasa. Rudele tinarului sint socate. Viitoarea sa sotie este in Republica Moldova.

Armata Romana are din nou probleme cu militarii din Focsani. Un militar din comuna Naruja, aflat in misiune in Irak, in cadrul operatiunii Antica Babilonia, la care participa 400 de militari ai Brigazii 282 Mecanizata Unirea Principatelor, s-a impuscat ieri in cap, in imprejurari misterioase. Coparalul Lili Dobre, 28 ani, este militar angajat pe baza de contract in cadrul Batalionului 280 Infanterie Focsani. Incidentul s-a produs in jurul orelor 14.30, dupa ce caporalul se intorsese dintr-o misiune de paza. In momentul in care s-a impuscat, tinarul se afla singur intr-un cort, la repaus in cadrul subunitatii. Acesta era pistolar infanterist si, dupa spusele col. Cristinel Ghiga, purtatorul de cuvint al Ministerului Apararii Nationale, trecuse cu brio testele psihologice la care fusese supus inainte de a pleca in Irak. Imediat cum a fost gasit, militarului i-a fost acordat primul ajutor, dupa care a fost transportat la Spitalul Brigazii italiene, in subordinea careia actioneaza romanii. Ulterior, Lili Dobre a fost transferat cu un elicopter italian la un spital specializat din Kuwait City. Conform personalului medical de acolo, citat intr-un comunicat al Ministerului Apararii Nationale, militarul se afla in stare de coma, cu functiile vitale stabilizate. O comisie numita de comandantul Batalionului, lt. col. Stefan Balan, cerceteaza imprejurarile in care s-a produs evenimentul.


In vara trebuia sa faca nunta


Caporalul Lili Dobre lucreaza in cadrul Batalionului 280 Infanterie din anul 2001. El s-a nascut in satul Podul Stoichii din comuna Naruja, intr-o familei cu cinci copii, insa locuia in Focsani impreuna cu sora lui si cu viitoarea sa sotie, o tinara din Republica Moldova. Colegii sai vorbesc numai la superlativ despre camaradul lor. "Era un baiat deosebit, un tip linistit, care nu a creat probleme niciodata. Era un coleg excelent care nu a deranjat pe nimeni niciodata. Nu stiu de ce a facut asta. Probabil ca nu a facut fata conditiilor grele din tabara sau a primit vreo veste rea. Razboiul nu este pentru oricine", ne-a spus unul dintre fostii colegii. Caporalul Lili Dobre a mai fost plecat in misiuni in teatrul de operatiuni din Afganistan si Kosovo, de unde s-a intors fara probleme, ca un invingator. Tinarul are trei surori si un frate si locuieste in cartierul Sud. Vestea cumplita ca tinarul a fost impuscat a fost adusa la cunostinta familiei de catre adjunctul Batalionului 280 Infanterie Focsani, maiorul Vasile Nedelcu. De altfel, numele ilitarului nu a fost dat publicitatii decit dupa ce familia a fost anuntata. "Nu am mai vorbit cu el de cind a plecat in Irak, dar atunci spunea ca se teme de aceasta noua misiune, dupa ce a vazut in Afganistan. Nu avea probleme cu nimeni, din cite stiu, ne intelegeam bine cu totii. Viitoarea sa sotie a plecat pentru 6 luni in Moldova, urmind a se intoarce la Focsani in vara, cind venea si el", ne-a declarat aseara Ioan Zaharia, socrul uneia dintre surorile tinarului. Din cite se pare, viitoarea sotie a caporalului Lili Dobre este insarcinata. Colonelul Cristinel Ghiga, purtatorul de cuvint al MAPN, ne-a declarat aseara, telefonic, ca cei care cerceteaza cazul au in vedere mai multe ipoteze, printre care tentativa de sinucidere sau accident. Deocamdata nu se cunosc imprejurarile exacte, dar acest accident are mai multe ecunoscute, una dintre acestea fiind o posibila nerespectare a regulamentelor militare care nu permit soldatilor sa poarte armamentul incarcat cu ei in corturile de odihna. Daca ipoteza sinuciderii se confirma, acesta ar fi rimul militar roman care isi ia viata intr-o baza militara NATO.



A aparut sindromul Irak!


Desi nu se recunoaste oficial, unii dintre militarii vrinceni plecati ca volunatari s-au acomodat greu in tabara din Irak. Dupa cum se stie, Batalionul 280 Infanterie a inlocuit in Irak, in luna ianuarie, in cadrul operatiunii Antica Babilonia, Batalionul 20 Infanterie Craiova si va reveni la Focsani dupa sase luni. Militarii vrinceni se ocpupa, printre altele, cu mentinerea ordinii in regiunea Dhi Qar, instruirea militarilor din armata irakiana si executarea de actiuni CIMIC - in sprijinul localnicilor. Batalionul 280 are in Irak 405

militari profesionisti. Peste 80 la suta dintre acestia au mai participat la misiuni externe de mentinere a pacii in Kosovo sau in Afganistan, dupa cum ne-au spus oficialii MApN, iar inainte de plecare au avut de trecut atit teste militare cit si medicale si psihologice. Inevitabil, asupra acestora si-au pus amprentele atit luptele permanente din regiuni, situatia grea a localnicilor, insa si clima mai aspra fata de cea a tarii noatre. In primele zile de la sosirea in Irak se pare ca toti militarii vrinceni au avut nevoie de ingrijiri medicale si psihologice. De asemenea, mai multi dintre ei au fost trimisi in tara datorita faptului ca nu ai mai facut fata situatiei si regimului dur din tabara. Deja multi cunoscatori ai fenomenului militar spus ca se poate vorbi de un asa zis "sindrom Irak", care i-a afectat si pe militarii americani. De altfel, si din Afganistan, in 2004 au fost trimisi acasa citiva militari pentru ca au incalcat legea si regulamentele militare. Este vorba despre un tinar acuzat ca a furat dintr-un magazin al unei unitati americane, dar si e doi caporali care au parasit posturile de paza. In Afganisan a fost si unul dintre militarii acuzati in dosarul scurgerii de informatii clasificate. (Dan CHIRIAC)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.