Local

Consilierii locali se dueleaza cu boala fumatului

Iulia Crețu
2 mar 2006 766 vizualizări
Sloganul campaniei: "Esti bun fara tutun". Consilierul local Doina Fodoreanu promite sa lase fumatul in 2008, cind va candida la primarie.

Societatea Nationala de Cruce Rosie, filiala Vrancea, mobilizeaza consilierii locali sa lupte impotriva fumatului, viciu care a luat amploare in ultimii ani in special in rindul tinerilor. In parteneriat cu Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Focsani, Crucea Rosie va initia si implementa proiectul. Valoarea totala a programului este de 138 de milioane de lei, din care Crucea Rosie solicita Primariei Focsani o cofinantare de 48 de milioane de lei vechi. Planul National de Actiune 2005-2008 pentru implementarea Strategiei Nationale Antidrog 2005-2012 prevede "stimularea si sprijinirea de catre autoritatile publice locale, inclusiv financiar, a initiativelor organizatiilor nonguvernamentale care desfasoara activitati de prevenire a consumului de droguri in comunitatile locale". "Fumatul si consumul altor droguri, deoarece si nicotina este considerata un drog, este un fenomen, pentru ca 35% din populatia tarii se afla in categoria consumatorilor. Din aceasta cauza consideram ca o campanie sustinuta impotriva fumatului, mai ales in rindul tinerilor, este absolut necesara. Pentru ca impactul informatiei sa fie cit mai mare este nevoie de materiale promotionale si de pregatirea voluntarilor care sa actioneze in comunitatile de tineri", a declarat Rodica Davidean, director Crucea Rosie Vrancea. Scopul campaniei "Esti bun fara tutun" este si acela de a face un sondaj in rindul adolescentilor cu virste cuprinse intre 11 si 19 ani prin care sa se estimeze procentul real de fumatori. Reprezentantii Centrului Antidrog Focsani au mai incercat sa efectueze un astfel de sondaj in rindul liceenilor, dar acesta s-a dovedit ineficient datorita lipsei de sinceritate a subiectilor chestionati, majoritatea fumatorilor declarindu-se pe nedrept "anti-tigari". Doar 5% din cei care au completat chestionarul au recunoscut ca fumeaza mai mult de cinci tigari pe zi, in conditiile in care statisticile oficiale arata ca numarul real de fumatori depaseste cu mult 20 de procente. Paradoxal, consilierii locali, cei care au fost de acord cu acest proiect de hotarire, sint in majoritate fumatori, insa vor sa dea un exemplu tinerilor macar cu aceasta generozitate bugetara. Initiatoarea acestui proiect, conservatoarea si vicepresedinta Crucii Rosii Vrancea, Doina Fodoreanu, promite ca va renunta la viciu in anul 2008, cind va candida la functia de primar a municipiului Focsani.


Fumatul in statistici


- in Romania, 48 % din barbati, 37 % din femei si 22 % dintre

adolescenti fumeaza;

- 47,5 % dintre fumatori au inceput sa fumeze intre 15-19 ani, in

timp ce 33,8 % dintre fumatori au inceput sa fumeze intre 20-24

ani;

- 43,2 % dintre medici sint fumatori;

- romanii cheltuie lunar pentru tigari mai multi bani decit pentru

mobila, covoare, frigidere, masini de spalat, aspiratoare, aragaze,

aparatura audio-video si autoturisme la un loc;

- fumatul ucide de 4 ori mai mult decit accidentele de circulatie

- datorita intoxicatiei si uzurii prin fumat s-a ajuns anual la 300.000

decese in SUA, 70.000 in Germania, 50.000 in Anglia si 35.000 in

Franta;

- in fiecare zi, aproximativ 30 de persoane mor in Marea Britanie

din cauza fumatului pasiv;

- in Romania mor anual de cancer peste 40.000 de persoane;

- 16 la suta din incendii au avut drept cauza fumatul;

- 80% din fumatorii activi ar vrea sa se lase;


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.