Local

Comunismul a fost o viziune mesianica

Iulia Crețu
16 feb 2006 846 vizualizări
La intilnirea de la biblioteca au particupat elevi, studenti, dar si profesori sau simpli cetateni. Tinerii cred ca mai avem mult pina sa ajungem la exemplul de democratie si libertate oferit de americani.

Tinerii focsaneni care au participat ieri, la Sala de lectura a Bibliotecii Judetene "Duiliu Zamfirescu", la discutia care a pus fata in fata comunismul cu democratia cred despre comunism ca a fost cel mai mare rau intimplat Romaniei si spera ca tara noastra sa poata cunoaste democratia cu adevarat. In discutia moderata de voluntarul american Jonathan Hodstag, exponent al "visului american" despre liberate si democratie, tinerii si-au exprimat parerea, dar mai mult cunostintele de istorie referitoare la "ciuma rosie". Adolescentii spera ca macar generatiile viitoare sa poata descoperi cu adevarat libertatea de opinie si constiinta si spun ca nici acum nu ne-am debarasat cu adevarat de ramasitele si nostalgia comunismului. "Imi aduc aminte de comunism. Colegii mei veneau la scoala iarna in tenisi de pinza. Ne imbracam in gri, aveam ratii la mincare, portocale aveam numai de Sarbatori, nu aveam jucarii de plus, nu stiam ceea ce inseamna libertatea cuvintului, a opiniei. Cind am iesit afara din tara si am vazut o masina de spalat vase nu am stiut ce este", a povestit o domnisoara care a spus despre familia ei ca ar merita sa se scrie o carte despre toate cite a indurat in timpul regimului comunist. Pe de cealalta parte, profesorii de istorie de la liceele si colegiile focsanene au adus in discutie si originile ideologice ale comunismului. O filosofie gresit inteleasa si aplicata a dus la zeci de ani de "zabrele, colivii si tipare". "Comunismul s-a bazat pe principii. As aminti de Marx cu ideea socialismului stiintific. In conceptia lui istoria urmeaza cai bine stabilite, iar sfirsitul istoriei semnifica democratia. Un personaj actual al politicii romanesti, Ion Iliescu, spunea ca proprietatea este un moft, marxismul afirma despre proprietatea privata ca sta in calea fericirii. Un alt principiu al comunismului este absenta statului, o viziune mesianica. In aparenta comunismul era caldut, iti dadea un loc de munca", a spus si Adrian Tiglea, profesor la Colegiul National "Al. I. Cuza" Focsani. Participantii la discutii au amintit si despre situatia actuala a Romaniei, aceea de "pseudo-democratie". Tinerii cred ca mai avem mult de invatat pentru a ajunge la sistemul american, considerat ani in sir model ideal de democratie si libertate. In viziunea lor, perioada actuala este in continuare una de tranzitie, de post-comunism.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.