Local

Bani girla pentru gestionarea deseurilor

Gabriel Sava
1 feb 2006 1025 vizualizări
Vrancea are in faza de proiect un depozit regional pentru deseuri si sapte puncte de sortare. La licitatia in cadrul programului pot participa localitatile sub 50.000 locuitori.

Majoritatea localitatilor vrincene ar putea beneficia de bani buni pentru a rezolva problema deseurilor, dat fiind ca aceasta este o conditie esentiala pentru aderarea la Uniunea Europeana. In special in mediul rural, autoritatile vrincene de mediu au aplicat in ultimii doi mai multe sanctiuni determinate de faptul primariile nu au gasit o solutie pentru gestionarea corespunzatoare a gunoiului menajer. Autoritatile locale vor putea rezolva definitiv aceasta problema daca vor depune proiecte eligibile pentru a primi bani nerambursabili de la Uniunea Europeana. In acest sens, Agentia de Dezvoltare Regionala 2 Sud Est Braila a deschis, incepind de ieri licitatia in cadrul Programului PHARE 2004- Coeziune Economica si Sociala ,"Schema de Investitii pentru Proiecte Mici de Gestionare a Deseurilor" (faza extinsa). "Licitatia deschisa intentioneaza sa pregateasca propuneri de proiecte pentru aceasta schema, obiectivul principal find asigurarea, atit de asistenta tehnica, cit si financiara, pentru autoritatile publice locale responsabile de gestionarea deseurilor din toate regiunile de dezvoltare", se arata intr-un material semnat de ministrul Integrarii Europene, Anca Boagiu. Conform aceluiasi material, suma minima a finantarii neramburabile pentru un proiect este de 300.000 euro iar cea maxima de 1.000.000 euro. Beneficiarul va trebui sa contribuie financiar cu un minim de 10% din suma. Conform planului regional de gestiune a deseurilor din regiunea 2 Sud Est, fiecare judet din cele cele sase aflate in aria de cooperare beneficiaza de cel putin un proiect.


Depozit regional si statii de sortare pentru Vrancea


In cadrul planului regional de dezvoltare, judetul Vrancea pregateste un proiect de gestionare a deseurilor la nivelul intregului judet, in cadrul unei masuri ISPA 2003. Proiectul este finantat de Uniunea Europeana si Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor si vizeaza construirea unui depozit regional in

zona Haret, in apropierea localitatii Marasesti. Avind in vedere distanta redusa fata de municipiul Tecuci, oficialii au analizat posibilitatea unei colaborari la nivel regional. In afara depozitului regional, proiectul prevede si realizarea a 7 statii de transfer. Acestea ar urma sa fie amplasate pe locatiile vechilor depozite urbane. Tot in faza de proiect s-a studiat si posibilitatea realizarii unei statii de sortare a deseurilor reciclabile si a unei statii de compostare a deseurilor biodegradabile, cu utilizarea apei si

namolurilor de la epurarea apelor uzate municipale. Trebuie amintit ca atit orasul Marasesti cit si Panciu, aflate in apropierea viitorului depozit regional, au avut avarii majore ale rampelor de gunoi, in urma inundatiilor din vara anului trecut. La licitatia deschisa vor putea participa insa si localitatile din mediul rural, unde in prezent nu exista nici un plan de gestionare a deseurilor. Cei interesati de aceste proiecte pot obtine documentatia necesara precum si ghidul solicitantului de la Agentia Regionala de Dezvoltare 2 Sud-Est Braila.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.