Local

Pseudopesta sau gripa aviara?

Liliana Nenciu
27 ian 2006 5505 vizualizări
Un localnic din Jaristea s-a intoxicat cu carnea unei pasari proaspat vaccinate contra pseudopestei. Initial, s-a crezut ca omul a contactat temutul virus al gripei aviare. Testele au infirmat virusul H5N1.

Specialistii din cadrul Directiei de Sanatate Publica Vrancea s-au confruntat saptamina trecuta cu un caz de intoxicatie alimentara mai rar intilnit. Medicii infectionisti spun ca o persoana din comuna Jaristea isi vaccinase de curind pasarile si ulterior a taiat o pasare pentru a o gati. La citeva ore dupa ce a consumat carnea de pasare, sateanul a inceput sa aiba febra, diaree, stari specifice gripei aviare, insa si pseudopestei (boala de Newcastle), deoarece manifestarile sint relativ asemanatoare. In urma nalizelor realizate in laborator de medicii infectionisti, a reiesit faptul ca acea persoana s-a intoxicat de la substanta cu care a fost vaccinata pasarea contra pseudopestei, excluzind astfel posibilitatea contactarii virusului H5N1 dar si pseudopestei aviare. Medicii spun ca pseudopesta aviara este o boala contagioasa cauzata de un virus din familia paramixo, are o evolutie rapida si se manifesta aproape la fel ca gripa aviara. "Majoritatea pasarilor de curte (gaini, curcani, giste, rate, bibilici, fazani), de crescatorie (prepelite, struti) pot fi afectate de aceasta boala alimentata in principal de conditii precare de igiena si nerespectarea masurilor de profilaxie generala. Aceasta boala difera de gripa aviara, dar sub aspect clinic cele doua boli se aseamana, fiind cauzata de un alt virus. Riscul cel mai mare de raspindire a bolii il reprezinta pasarile migratoare ce sint purtatoare ale virusului", a precizat medicul Carmen Turcan, specialist in cadrul DSP Vrancea. Din cauza ca modul de transmitere este unul foarte usor, iar virusul este prezent in aerul expirat, in secretiile si fecalele pasarilor infectate, apa, mincare, imbracaminte contaminata, specialistii in sanatate publica, alaturi de medicii veterinari din cadrul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, recomanda oamenilor sa-si vaccineze pasarile de curte contra pseudopestei, mai ales ca omul plateste numai manopera veterinarului, vaccinul fiind distribuit gratuit. In ceea ce priveste gripa aviara, virusul H5N1 este tinut sub control Vrancea prin filtre aviare, vaccinarea asarilor, consumul corespunzator al produselor animale si o igiena riguroasa. Pina acum nu a fost inregistrat nici un focar de gripa aviara in judet si nici mortalitati suspecte. Spre deosebire de gripa aviara pentru care nu exista vaccin si poate fi fatala, medicii spun ca transmiterea pseudopestei aviare la om nu constituie un pericol, insa in cazul in care interactionati cu pasari infectate cel mai probabil va veti "alege" pentru citeva zile cu febra, conjunctivita sau gripa usoara. Pseudopesta este responsabila si de declasanrea alertei din Bucuresti, in urma cu citeva saptamini.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.