Local

Ambulanta Vrancea - un copil infometat cu mina intinsa

Gabriel Sava
26 ian 2006 775 vizualizări
Daca nu va primi bani suficienti, Serviciul Judetean de Ambulanta risca sa intre in colaps. In contul serviciilor prestate anului trecut, Ambulanta mai are de primit peste 15 miliarde de lei vechi.

Conducerea Serviciului Judetean de Ambulanta (SAJ) Vrancea este decisa sa forteze mina oficialilor din sanatate pentru a primi bani la un nivel care sa permita supravietuirea unitatii. In caz contrar, institutia nu va mai semna contractul cu Casa Judeteana de Asigurari si risca sa-si restringa si mai mult ctivitatea. "Anul trecut, noi am solicitat un buget de 50 miliarde lei vechi, din care am primit, cu tot cu suplimentari, aproape 45 miliarde de lei. Fara un minim de 55 miliarde lei, pentru 2006, nici nu am ce discuta cu reprezentantii Casei de Asigurari de Sanatate. Ma simt ca un copil infometat cu mina intinsa si caruia parintii refuza sa ii dea demincare", s-a exprimat plastic medicul Nicolae Varasciuc, directorul SAJ Vrancea. Acesta nu exclude din calcul nici varianta de a parasi sefia serviciului pe care il conduce, in cazul in care Casa Nationala de Asigurari de Sanatate va impune un buget sub nevoile reale ale institutiei. "Nu vreau sa conduc o institutie care nu va mai putea practic sa asigure serviciul de urgenta. Exista servicii medicale efectuate si nedecontate pentru anul 2005, de 15 miliarde de lei, respectiv o treime din totalul bugetului anual. Nimeni nu a luat in calcul aceste sume si nici nu da semne ca ar

face-o. Ce ar fi trebuit sa facem? Sa nu mai plecam la urgente, cind am finalizat banii dati de CAS?", sustine seful SAJ. Reprezentantii CAS Vrancea au fost de acord cu argumentatia directorului Nicolae Varasciuc, insa sustin ca nu au avut nici o posibilitate de interventie la sumele acordate pentru mbulanta. "Am discutat chiar in cursul zilei de azi (n.r.- de ieri) cu reprezentantii SAJ si le-am solicitat sa intocmeasca un raport de fundamentare, privind bugetul pe care il solicita pe anul in curs. Acesta urmeaza sa precizeze clar care sint cheltuielile reale, dar si cresterile salariale care nu au fost cuprinse in bugetul pe 2005", a declarat Daniela Stoica, medic sef al CAS Vrancea.


Drepturile salariale au fost reduse la maxim


Liderul sindical al Ambulantei considera ca plata salariilor restante pentru luna in curs nu face decit sa suspende miscarile de protest. "Am decis sa asteptam pina cind CNAS va da un raspuns solicitarilor noastre privind bugetul. Faptul ca acum am reusit sa primim bani pentru a plati salariile nu inseamna ca am rezolvat problema. Pina cind vom primi un raspuns clar, am decis sa suspendam orice protest", a declarat Stan Irimia, liderul Sindicatului Liber Ambulanta. Acesta mai afirma ca, din cauza bugetului subdimensionat, multe din drepturile personalului angajat sint frecvent neglijate. Si directorul SAJ confirma afirmatiile sindicalistilor. "Am taiat la maxim din sporuri, din ore suplimentare, din concedii. Nu a mai ramas decit sa facem munca de voluntariat, la modul in care retribuim personalul. Ne mai intrebam apoi din ce motiv nu avem cu cine face urgente?", sustine si directorul Nicolae Varasciuc. Conducerea SAJ sustine ca problemele financiare pe care le are institutia duc inevitabil si la o criza de personal. Toate acestea ar putea fi rezolvate in cazul in care CNAS va aloca suficienti bani pentru ca SAJ sa nu mai traiasca de pe o zi pe alta.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.