Local

Artileristii vrinceni sint gata de razboi

Dan Chiriac
21 dec 2005 885 vizualizări
Dupa un adevarat salt tehnologic, Brigada 8 Artilerie Mixta si-a trimis militarii din Irak, Afganistan si Bosnia pina in Coasta de Fildes.

Colonelul Ignat Radu, seful Brigazii 8 Artilerie Mixta Focsani, mare unitate de artilerie din cadrul Fortelor Terestre Romane, se declara pregatit, din punct de vedere al dotarii si al pregatirii militarilor din subordine, pentru o interventie in caz de razboi, desi, dupa spusele sale, nu si-ar dori niciodata sa ajunga in aceasta situatie. Ieri, colonelul Ignat Radu, care a fost numit in functie la jumatatea acestui an in locul generalului de brigada Gheorghe Dascalu, a dorit sa faca pentru vrinceni un scurt istoric al Brigazii 8 Artilerie Mixta si sa prezinte dotarea unitatii, care se ridica deja la standarde NATO. Lansatorul LAROM este unul din produsele de ultima generatie, cu care se poate trage pina la o distanta de 45 de kilometri. Munitia folosita pentru acesta este foarte eficienta, calibrul sau ajungind pina la 160 de milimetri. Sistemul ACCS ajuta militarii pentru deschiderea focului intr-un timp foarte scurt. De asemenea, artileristii au fost dotati cu o statie meteo VAISALA, de productie finlandeza, si cu tunul obuzier imbunatatit, care poate lansa munitia pina la o distanta de 24 de kilometri. Cu o munitie

performanta, distanta de tragere poate ajunge pina la 30 de kilometri. In plus, totul este computerizat, cercetasii fiind dotati cu GPS-uri, fapt care reduce timpii de lucru. Cu ajutorul acestor salturi tehnologice, s-a ajuns ca pregatirea unii misiuni sa dureze doar doua minute, fata de jumatate de ora inainte. Cu aceste reusite, artileristii cred ca vor fi capabili ca in 2007 sa fie complet operationalizati si compatibili cu orice alta structura similara a Aliantei Nord Atlantice.


Cadouri pentru sinsitrati


Ofiterii si subofiterii din cadrul brigazii de artilerie au participat in cursul acestui an la diferite misiuni externe considerate dificile, in Irak, Afganistan, Bosnia si Hertegovina si Coasta de Fildes. In aceasta ultima tara a fost prezent, timp de un an, un militar al brigazii, care a fost observator ONU. Colonelul Radu Ignat a vorbit si despre cele mai grele interventii de care au avut parte militarii in acest an si a amintit de inundatiile din vara acestui an, unde "tunarii" au intervenit. "A fost un an dificil nu numai pentru armata, ci si pentru populatie, din cauza inundatiilor din iulie. Noi, militarii, a trebuit sa ne pregatim pentru mentinerea unui nivel ridicat, pentru a face fata tuturor problemelor care ni s-au pus in fata", a declarat colonelul Ignat Radu. Acesta a tinut sa aminteasca faptul ca si in prezent exista multe corturi, paturi, saltele si paturi care sint impartite sinistratilor din judet, dar a mentionat ca in cursul

acestei saptamini militarii vor incerca sa le recupereze, in condittiile in care oamenii nu vor mai avea nevoie de ele. Colonelul Ignat Radu a prezentat si programul de sarbatori pregatit de militari. Astfel, pe 22 decembrie, la Casa Armatei, va avea loc un spectacol sustinut de copii cadrelor unitatii, urmind ca, in cursul aceleasi zile, militarii sa imparta cadouri de Mos Craciun pentru prichindeii de la gradinita din comuna Nanesti.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.