Local

De sarbatori, vrincenii trimit bani falsi acasa

Dan Chiriac
14 dec 2005 9037 vizualizări
Politistii spun ca cele mai multe bancnote false vin din Italia, tara unde se afla la munca foarte multi vrinceni.

Numarul bancnotelor false plasate pe piata vrincena in acest an este in scadere fata de 2004, dar politistii atrag atentia ca banii falsi incep sa apara in perioada sarbatorilor, cind cei aflati la munca in strainatate trimit bani acasa. Politistii vrinceni au fost sesizati despre prezenta mai multor sume de bani la ghiseele sucursalelor bancare si la casele de schimb valutar. Anul acesta, politistii au gasit pe piata valutara 72 de bancnote false, dintre care, majoritatea au fost de 50 de euro, trei de 100 de euro, doua de 100 de dolari si cite una de 200 si 500 de euro. "Este de remarcat ca numarul este in scadere fata de anii precedenti. Toate aceste bancnote provin de pe ruta externa, in special din Italia. Cei care s-au prezentat cu acesti bani au fost victime, pentru ca nu stiau ca sint falsi. Nu avem filiere in Vrancea, care sa se ocupe cu falsificare si imprimare de bani", ne-a declarat subcomisarul Marina Apostol, purtatorul de cuvint al IJP Vrancea. Politistii vrinceni atrag atentia insa cetatenilor sa-si ia masuri de precautie pentru a nu se trezi inselati, mai ales acum, in perioada sarbatorilor, cind in tara ar putea sosi "italienii si spaniolii". "Cind mergeti la cumparaturi, priviti cu atentie banii pe care ii primiti rest. Nu schimbati banii decit la unitatile specializate, banci si case de schimb valutar. Folositi caile legale de trimitere a valutei in strainatate (prin banci, Western Union, Money Gram) si evitati transportatori ocazionali in strainatate", sint citeva din sfaturile politistilor. In cazul in care ati fost inselat si ati intrat in posesia unei bancnote falsificate este obligatoriu sa se anunte Politia, la numarul de telefon 112, pentru ca plasarea mai departe a falsului constituie infractiune si se pedepseste conform legii. Bancnotele false pot fi recunoscute cu destula usurinta daca exista putina atentie. Acestea sint tiparite pe hirtie, la imprimanta, nu au sideful pe cifra care indica valoarea amplasata pe revers, timbrul este foarte sters, hirtia este sifonata, lipseste firul de siguranta si, in general, pe aceeasi hirtie apar doua serii diferite. Specialistii spun ca falsificarea perfecta a banilor este aproape imposibila. Valuta si noii lei romanesti au elemente de siguranta care fac imposibila falsificarea. "Polimerul, materialul din care este facuta aceasta, imprimarea in relief si suprapunerea culorilor in functie de unghiul de privire nu se pot falsifica", spun specialistii. Politistii mai spun ca, pentru perioada urmatoare, periodic, in functie de evolutia situatiei operative, politistii si specialistii bancari vor proceda la efectuarea de instructaje privind noile metode de contrafacere aparute pe piata.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.