Local

Adolescentii focsaneni vor sa fie lideri

Iulia Crețu
12 dec 2005 823 vizualizări
Tinerii ii considera lideri adevarati pe Traian Basescu, pe circotasi, Napoleon Bonaparte sau Mihail Kogalniceanu. Pe lista calitatilor unui conducator se numara seriozitatea, verticalitatea, spiritul inovator si revolutionar, dar si devotamentul si responsabilitatea.

Asociatia Pro Democratia Clubul Focsani a organizat ieri o intilnire si cu juniorii urbei de pe Milcov, punctul de interes fiind gasirea unei retete de succes pentru a deveni adevarati lideri. La discutii au participat profesori si elevi de la mai toate liceele din oras, adolescentii dovedind ca isi doresc sa descopere in ei calitatile unui conducator. Acestia chiar au facut o lista cu cei mai influenti oameni din istorie, care au schimbat mentalitati si au ramas in istoria omenirii ca adevarati formatori de idei. Printre preferatii copiilor se numara: Robert Turcescu, jurnalist, Napoleon Bonaparte, imparatul Frantei, Mihail Kogalniceanu, ministrul din perioada domniei lui Al. I. Cuza, Ludovic al XIV-lea, "Regele Soare", Ecaterina Teodoroiu, eroina primului razboi mondial, Traian Basescu, presedintele Romaniei, Mona Musca, parlamentar, sau Decebal Bacinschi, primarul Focsaniului, caracteristicile liderului ideal fiind seriozitatea, curajul, notorietatea, inteligenta, diplomatia, devotamentul, increderea, charisma sau responsabilitatea. De asemenea, profesorii coordonatori ai discutiei, Gabriela Obodariu, Adrian Tiglea si

Gabriel Chelaru, au facut si o diferenta intre notiunea de lider si cea de sef, specificind definitia lui Marin Sorescu "un sef nu este sef pina nu te calca in picioare" si precizind faptul ca nu toti sefii sint lideri. Tinind cont de aceste specificatii, cele trei grupuri de tineri participanti la discutii si-au ales cite un lider si l-au caracterizat. Alegerile liceenilor au provenit din sfera politicului, prin Traian Basescu si Mihail Kogalniceanu, si din cea a televiziunii, prin cei doi cricotasi, Serban Huidu si Mihai Gainusa. Despre seful statului, viceprimarul adolescentilor, Razvan "Bibi" Neacsu, a precizat ca "este un personaj interesant. A pornit de la functia de capitan de vas, unde organizarea era de tip piramidal si a ajuns la Cotroceni unde functioneaza dupa o structura de tip retea". Pe de cealalta parte "Circotasii" ar putea fi lideri, ei dind dovada de ironie, umor, creativitate, inteligenta, curaj, indrazneala si fiind si buni formatori de opinie. Despre Mihail Kogalniceanu, tinerii au spus ca a influentat istoria, mai mult insa din spate.

Organizatorii acestei intilniri le-au prezentat adolescentilor si cele trei categorii de conducatori, dar si o lista a calitatilor de care un bun lider trebuie sa dispuna. "Calitatea principala a unui lider este aceea de a se implica in ceea ce face. De asemenea, trebuie sa aiba si capacitatea enorma de a comunica, o doza mare de entuziasm, trebuie sa fie deschis la nou, la progres si trebuie sa aiba si o capacitate de manipulare. Acest lucru pentru ca, in general, masele nu au idei proprii, acestea le sint inoculate. Exista

trei categorii de lideri: cei alesi, cei numiti, cum sint managerii unor companii, si cei autopropusi, precum Gregorian Bivolaru, de la MISA", a spus Gabriel Chelaru, profesor la Scoala Gagesti. In cadrul intilnirii elevii au vorbit si despre problemele scolii, dar si posibile cai de remediere a acestora. Pe lista nemultumirilor copiilor se afla in primul rind slaba comunicare profesor-elev, dotarea deficitara cu materiale didactice, dezinteresul si ignoranta tinerilor fata de problemele care-i preocupa.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.