Local

Cind le spun oamenilor ca sint voluntar imi spun ca sint nebun

Iulia Crețu
7 dec 2005 822 vizualizări
La intilnirea de ieri cu voluntarul american de la Corpul Pacii, Jonathan Hogstad, nu au participat decit citiva liceeni din Focsani.

Adolescentii focsaneni nu prea sint atrasi de ideea de voluntariat atit de intens promovata pe plan local de Jonathan Hogstad, voluntar american la Corpul Pacii si Ioan Florea, presedintele Asociatiei "Focul Viu" din Focsani. La team-building-ul organizat ieri, in cadrul Festivalului "Sanselor tale", nu au raspuns decit citiva liceeni, o parte voluntari la Crucea Rosie, acestia alergind de la cursuri pentru a afla mai multe despre ideea de voluntar, dar si despre bucuriile si devotamentul de care trebuie sa dai dovada in astfel de acte caritabile. Sedinta de instruire a inceput ca un joc, participantii trebuind sa se prinda de mina si sa stea prinsi unul de altul, tocmai pentru a evidentia ideea de unitate si implicare in actul altruist de a ajuta pe cineva fara a cere o recompensa. Apoi, Jonathan Hogstad a initiat jocul cu "cartoful fiert si fierbinte", un ghemotoc de hirtie trecind pe la fiecare. Participantii trebuiau sa spuna foarte repede primul cuvint care le trece prin minte referitor la voluntariat. Acestia l-au descris ca pe un act de umanitate, de altruism, generozitate, de echipa care sa implice iubire, ajutor si sa vina neconditionat si din inima. De asemenea, tinerii au trebuit sa raspunda si la intrebarea "ce ai vrea sa faci in viata", interogatie la care a raspuns si principalul initiator al proiectului, americanul Jonathan Hogstad. "Mi-ar placea sa fiu avocat pentru drepturile omului. Voluntar sint de ceva timp, am facut si o clinica in Thailanda cu o echipa de la "Ingineri fara frontiere". In astfel de acte nu esti platit, insa esti recompensat altfel. Cind le spun oamenilor ca sint voluntar imi spun ca sint nebun. Generatia tinara are alta impresie si ma intelege", le-a spus Jonathan celor prezenti la trainning. Tinerii care au ales sa vina la prezentare aveau citeva cunostinte despre ideea de voluntariat, acestia dind o mina de ajutor la refacerea caselor sinistratilor vrinceni in vara, dar si la impartirea ajutoarelor umanitare. Altii nu au facut decit munca voluntara pentru protectia mediului, curatind aleile si parcurile din municipiu sau curtea scolii. Dar toti participantii au dat dovada ca vor sa faca ceva pentru semenii lor aflati in dificultate. Putini, dar buni si cu dorinta de schimbare. Putini stiu ca Romania are de citiva ani si o lege a voluntariatului, care ii incurajeaza pe oameni sa se implice in actiuni sociale fara sa ceara in schimb nici un fel de beneficii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.