Local

Postul Craciunului pune vrincenii la cheltuiala

Iulia Crețu
1 dec 2005 820 vizualizări
Magazinele abunda in oferte pentru cei care nu maninca de dulce. O salata de legume costa mai mult decit o friptura.

Canoanele bisericesti care prevad renuntarea la mincaruri pe baza de carne, oua sau lapte in aceasta perioada in vederea purificarii fizice si spirituale inaintea Craciunului i-a determinat pe multi dintre vrinceni sa se abtina de la "delicatese". Fie ca este vorba de sarmalute, chiftele, placinte sau budinci, toate acestea au fost inlocuite de produse vegetale, unele pe baza de soia. Cu toate ca gustul nu este acelasi, focsanenii tin cu tot dinadinsul sa duca la bun sfirsit postul de aproape sase saptamini, chiar daca tentatiile sint mari. Galantarele magazinelor prezinta o oferta diversificata si apetisanta atit de produse vegetale, pateuri, cremwursti, parizer, brinza, ciocolata sau cornulete, dar si din cele obisnuite. In ultima perioada vinzarea produselor de post a intrecut-o pe cea la produse de origine animala. Vinzatorii spun ca majoritatea clientilor cumpara preparate vegetale si incearca sa tina postul chiar daca o friptura le mai face din cind in cind cu ochiul. "A crescut vinzarea la produsele de post in aceasta perioada. Focsanenii au luat mai mult pate vegetal, dar si parizer sau cremwursti. Cei de la tara prefera pateul, cei de la oras au cumparat si alte produse vegetale. Vinzarea lor a cam depasit-o pe cea la produse de origine animala. Totusi, nu toti s-au putut abtine", ne-au spus Liliana Mocanu si Mioara Gheorghita, lucratori comerciali la un supermarket din Focsani. Si restaurantele si-au adaptat meniurile la post, astfel incit ofera tot felul de salate, supe si pizza vegetale. Postul Craciunului este cel de-al doilea mare post de peste an, perioada ce reprezinta o pregatire sufleteasca si trupeasca pentru sarbatoarea Nasterii Domnului, simbolizind asteptarea "celui promis", numit Mesia in vechiul Testament. Desi dureaza 40 de zile, acest post este mai usor de tinut din punct de vedere alimentar, avind multe dezlegari la peste, ulei si vin. Astfel, se pot minca peste si preparate din peste in toate zilele de simbata si duminica, pina pe 20 decembrie inclusiv. Postul Craciunului se va incheia pe 24 decembrie, zi in care se recomanda post negru. Multi vrinceni ar vrea sa tina post dar, dupa cum spun ei, "mincarea de post este prea scumpa", uneori salatele de fructe sau de legume costind mai mult decit o ciorba de vacuta sau o tocanita. Medicii nutritionisti recomanda postul, dar ii avertizeaza pe cei care sint diagnosticati cu anemii, cu boli de nutritie, boli cronice sau pe copii ca trecerea de la regim alimentar bogat in protenie la unul mai sarac in vitamine poate determina avitaminoze, aparitia lipsei de calciu sau anemii. Medicii spun ca vrincenii ar trebui sa faca diferenta intre dieta si post si sa fie atenti la modul cum combina alimentele in perioada de post si sa nu faca abuz de mincaruri grase de Craciun.


Cit te costa sa respecti canoanele bisericesti?


pate vegetal 15.000 lei bucata

salam vegetal 50.500 lei batonul

parizer vegetal cu ciuperci 31.500 lei batonul

cirnati cabanos 58.500 lei

cascaval 46.500 lei rotita

cremwursti 29.500 lei

chiftele de soia 34.900 lei

brinza de soia 39.900 lei

halva cu cacao 20.900 lei bucata

pizza vegetala - 100.000 lei bucata

rosii 50.000 lei per kilogram

ardei gras 100.000 lei per kilogram

castraveti 35.000 lei kilogram

mere 30.000 lei per kilogram

banane 35.000 lei per kilogram

portocale 33.900 lei per kilogram

grepfruit 32.900 lei per kilogram


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.