Local

Justitia din Vrancea isi cauta noi sefi

Mihai Boicu
6 sep 2005 751 vizualizări
Justitia se pregateste sa-si gaseasca noi sefi, incepind cu postul de vicepresedinte al Tribunalului Vrancea. La Tribunal mai sint vacante doua functii de presedinte de sectie, iar la Parchet trei. Mandatul judecatorul Ioan Constantin, presedintele Tribunalului, se termina in 2006.


In justitia vrinceana incepe goana dupa functii. Primul post vizat este cel de vicepresedinte al Tribunalului Vrancea, pentru care se va sustine concurs chiar in aceasta luna. Functia este rivnita de mai multi judecatori. La Tribunal mai sint libere conducerile a doua sectii, civila si comerciala. Presedintele Tribunalului, judecatorul Ioan Constantin, se "codeste" daca sa faca el numirile, avind in vedere ca se afla spre final de mandat, care se termina in februarie 2006. Viitorul presedinte ar putea lucrade anul viitor cu echipa numita de el. De asemenea, la Parchetul de pe linga Tribunalul Vrancea sint libere trei posturi de sefi.


La Tribunalul Judetean Vrancea sint vacante functiile de vicepresedinte, presedinte sectie civila si presedinte sectie comerciala si contencios administrativ. Judecatorul Ioan Constantin, presedintele Tribunalului, ne-a declarat ca inscrierile pentru functia de vicepresedinte se pot face pina pe data de 14 septembrie, iar dosarele se depun direct la Consiliul Superior al Magistraturii. Mandatul Doinei Jelea, fostul vicepresedinte al Tribunalului, s-a incheiat la 1 iunie, iar postul ei este cel mai rivnit. Printre cei care si-au exprimat intentia de a participa la concurs se numara judecatorii Adriana Copaci, sotia lui Mihai Copaci, presedintele PNL Focsani si consilier judetean, Mariela Dibus, sotia fostului comandant al IPJ Vrancea, actualul democrat Ioan Dibus, Costica Dita, Mihai Stoian si Mariana Croitoru. Cea din urma ar putea renunta la tentativa de a ajunge vicepresedinte, intrucit se afla in concediu de maternitate. Concursurile sau examenele pentru functiile de conducere in tribunale sau parchete vor avea loc in perioada 24 septembrie - 2 octombrie 2005 la Institutul National al Magistraturii. In zilele de 24 si 25 septembrie va avea lor testarea psihlogica si evaluarea capacitatii candidatilor de a lua decizii si de a-si asuma raspunderea, precum si verificarea rezistentei la stres. Urmatoarea proba va fi in zilele de 29 si 30 septembrie, atunci cind candidatii vor sustine proiectul privind exercitarea stributiilor specifice functiei de conducere pentru care candideaza. In fine, ultima proba, sustinuta pe data de 2 octombrie 2005, consta intr-o testare scrisa privind managementul, comunicarea si resursele umane.


Numirea sefilor de sectii, in suspans

Numirea presedintilor de sectie se face de catre presedintele Tribunalului. Functia de presedinte al sectiei comerciale si de contencios administrativ a devenit vacanta inca din luna decembrie anul trecut. Mandatul judecatorului Carmen Cotea a fost prelungit de conducerea instantei pina la gasirea unui succesor. La sectia civila, functia de presedinte, asigurata pina acum de judecatorul Maria Manole, a ramas vacanta din data de 1 iunie. Judecatorul Ioan Constantin ne-a spus ca nu s-a hotarit pe cine va numi in conducerile celor doua sectii. "Deocamdata sintem in termenul de 90 de zile prevazut de lege", ne-a spus presedintele Tribunalului Vrancea. In cazul in care Ioan Constantin i-ar numi in functie pe presedintii celor doua sectii, succesorul sau ar ramine fara posibilitatea de a-si alege echipa. Astfel se poate explica si ezitarea acestuia de a numi alte persoane la conducerea sectiilor civile si comerciale. La Parchetul de pe linga Tribunalul Judetean Vrancea sint libere trei functii, respectiv cea de procuror sef sectie urmarire penala, procuror sef sectie judiciara si procuror sef birou Directia de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism. Prim procurorul Ion Lefter a declarat in mai multe rinduri ca institutia pe care o conduce se afla in criza de personal, insa, recent, rindurile procurilor au fost ingrosate cu doi procurori financiare veniti de la Camera de Conturi Vrancea.


Un mandat complet pentru presedintele Tribunalului

Presedintele Tribunalului Vrancea, judecatorul Ioan Constantin se afla si el spre final de mandat. Din acest motiv, acesta ar putea scapa de o evaluare a activitatii care sa-l lase, eventual, fara functie inainte de terminarea celor patru ani de functie, in februarie anul viitor. Printre cei care i-ar putea rivni functia se afla judecatorii care nu vor reusi sa ocupe functia de vicepresedinte. Ioan Constantin a fost de multe ori perceput in perioada conducerii sale ca fiind in slujba fostei puteri, iar mandatul sau a fost marcat de mai multe "bile negre". Una dintre ele a fost schimbarea din functie anul trecut a fostului purtator de cuvint al Tribunalului, judecatorul Liviu Celmare, care a recunoscut ca judecatorii sint supusi presiunilor in dosarele pe care le judeca. Cel mai recent scandal a fost la inceputul verii, atunci cind i-a chemat "la ordine" pe judecatorii care au semnat memoriul prin care se sustinea necesitatea reformei in justitie, depus la Curtea Constitutionala. Faptul ca judecatorul Ioan Constantin a fost perceput ca un apropiat al fostei puteri s-a datorat si faptul ca a fost presedinte al Biroului Electoral Judetean la alegerile generale din 2000, cind puterea a fost cistigata de PSD, dar si pentru ca a lucrat la Consiliul Judetean Vrancea inainte de a intra in magistratura.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.