Local

Proprietarii de paduri, obligati sa reimpadureasca ce-au defrisat

Gabriel Sava
13 aug 2005 671 vizualizări
Desi legea exista si inainte, ea a fost total ignorata de cei mai multi proprietari

Desi legea exista si inainte, ea a fost total ignorata de cei mai multi proprietari


Situatia pe alocuri jalnica a padurilor care au fost deja retrocedate a pus pe ginduri autoritatile din domeniul silviculturii. Guvernul si-a anuntat deja intentiile clare de a obliga detinatorii de paduri private in face impaduririle necesare unui patrimoniu silvic sanatos. Responsabilitatea de a veghea la indeplinirea dispozitiilor Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale revine inspectoratelor teritoriale de regim silvic si vinatoare (ITRSV). Astfel, pina la 15 septembrie 2005, ITRSV Vrancea urmeaza sa faca o evaluare a tuturor padurilor aflate in responsabilitate pentru identificarea suprafetelor despadurite si neregenerate. Dupa acest prim pas, proprietarii acestor suprafete vor fi somati sa execute lucrarile de impadurire, in caz contrar acestea urmind sa fie executate de RNP Romsilva prin Directia Silvica Focsani. Devizele de lucrari astfel executate vor deveni titluri executorii pentru proprietarii care vor continua sa refuze plata impaduririi. Chiar daca masurile dispuse de ministrul Gheorghe Flutur nu se incadreaza in sfera populista, acestea vor trebui aplicate pentru a evita repetarea si favorizarea unor dezastre naturale, cum sint inundatiile si alunecarile de teren care afecteaza judetul. "Nu s-a facut pina acum o evaluare a acestor suprafete, insa situatia controlului executat pina in prezent cu privire la taierile efectuate in padurile private, existenta studiilor de amenajament s.a ne vor ajuta la intocmirea acesteia in termenul comunicat de Ministerul Agriculturii", a declarat Nicu Lupu, inspector sef al ITRSV Vrancea. Reprezentantul ITRSV a apreciat ca exista si anumite dificultati in sensul ca reimpadurirea trebuie facuta in suprafetele din care s-a taiat arboretul in urma cu maxim doi ani si care nu au mai fost regenerate. "Daca taierea arboretului s-a facut dupa jumatatea anului 2003, trebuie sa asteptam trecerea celor doi ani ca sa putem interveni", a apreciat inspectorul Nicu Lupu. Cel mai grav lucru este insa ca, desi legea care prevede obligatia proprietarilor de a reimpaduri suprafetele neregenerate exista de ani buni, pina in anul 2005 ea a fost aproape complet ignorata de autoritati.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.