Local

Sute de gatere ilegale descoperite in Vrancea

Matei Bratu
9 aug 2005 2653 vizualizări
La controlul efectuat de echipe mixte, in Vrancea au fost depistate sute de instalatii de debitat lemnul fara autorizatie. Practic, afacerile de miliarde cu cherestea aveau acordul tacit al autoritatilor. Nu se stie ce masuri vor lua noii guvernantii. Pina ieri au fost inchise 38 de gatere pentru ca poluau mediul si au fost deschise 13 dosare penale

La controlul efectuat de echipe mixte, in Vrancea au fost depistate sute de instalatii de debitat lemnul fara autorizatie. Practic, afacerile de miliarde cu cherestea aveau acordul tacit al autoritatilor. Nu se stie ce masuri vor lua noii guvernantii. Pina ieri au fost inchise 38 de gatere pentru ca poluau mediul si au fost deschise 13 dosare penale


Abia dupa ce Romania a fost lovita de fenomene meteo iesite din comun, guvernantii au resimtit nevoia de a cauta adevaratele cauze. Taierile masive de paduri din judetele cele mai afectate au pus pe ginduri autoritatile, care au decis sa ia masuri inainte de a fi foarte tirziu. Pentru ca taierile fara mila au fost asociate cu prelucrarea materialului lemnos "recoltat", Guvernul a dispus verificarea tuturor instalatiilor de debitat material lemnos amplasate pe vaile Milcovului, Putnei, Susitei si Trotusului, unde viitura a atins cote istorice. La trei saptamini de la debutul actiunii, in Vrancea, majoritatea instalatiilor verificate au fost depistate ca functionau ilegal. Chiar daca o mica parte a acestor instalatii nu aveau nici un fel de autorizatie, de functionarea celorlalte cel putin, autoritatile locale au avut cunostinta, fara a se implica in verificarea documentelor. Acestea sint banuite ca inchideau ochii la ilegalitati. In plus, odata cu declansarea actiunii de control, multi patroni si-au inchis afacerile pe care le faceau cu lemn.


Mai bine de jumatate din gaterele din Vrancea au fost verificate de echipele mixte de specialisti apartinind Inspectoratului Judetean de Politie, Directiei Silvice, Garzii Financiare, Garzii de Mediu si SC Electrica SA, ca urmare a declansarii actiunii "Gaterul", care urmareste verificarea instalatiilor de debitat lemn din zonele in care s-au produs inundatii. Mai ales in ultimii ani, activitatea intensa a joagarelor a determinat accentuarea efectelor precipitatiilor abundente din cursul lunii iulie. Practic, torentii de pe versantii despaduriti au devenit si mai violenti, iar viitura a luat mii si mii de busteni depozitati ilegal in albia riurilor, care au distrus totul in cale. Conform ofiterilor din cadrul IJP Vrancea, au fost si vor fi in continuare verificate autorizatiile de functionare si de construire ale gaterelor si instalatiilor de debitare aflate in proprietatea societatilor comerciale si persoanelor fizice, modul in care au fost eliberate aceste autorizatii si in ce masura sint respectate de catre proprietari conditiile care au fost puse de autoritati la eliberarea acestor autorizatii, precum si provenienta si destinatia materialului lemnos prelucrat, respectiv a cherestelei. Din cele 309 gatere inregisttrate oficial in judetul nostru, au fost verificate 218 si au fost aplicate 209 sanctiuni in valoare de 398 lei RON. Pentru ca nu au avut acte de provenienta, in ultimele zile au fost confiscate 103 metri cubi cherestea, 55 metri cubi lemn de lucru si 48 metri steri lemn de foc. Totodata, a fost oprita activitatea a 38 de gatere deoarece nu respectau normele de mediu si nu aveau depozite pentru deseuri. "Au fost intocmite 13 dosare penale, insa nici unul nu este legat de functionarea gaterului. Noi am urmarit legalitatea functionarii acestor instalatii de debitat, dar am verificat si actele de provenineta a materialului lemnos. Sintem inca la inceput cu aceasta actiune", ne-a declarat comisarul Ionel Popescu, adjunctul sefului IPJ Vrancea.


Lucratorii silvici se dau "legati" de miini si picioare


Reprezentantii Directiei Silvice Focsani considera ca legea le ofera prea putine posibilitati privind verificarea instalatiilor de debitat material lemnos amplasate linga paduri. "Directia Silvica nu are nici o modalitate de control asupra instalatiilor de debitat material lemnos. Legea nu ne permite sa facem nici macar propuneri privind autorizarea acestor instalatii, noi nu le dam nici un fel de viza sau de autorizatii. Singura noastra posibilitate este de control in momentul in care vedem ca a aparut o astfel de instalatie. De foarte multe ori, chiar daca aflam de vreo astfel de instalatie, nu putem intra pentru ca am incalca proprietatea privata. Multi au aceste instalatii improvizate in anexele gospodaresti, de unde si dificultatea de a patrunde acolo. Daca s-a aflat ca este control, pina dimineata nu mai ramine nici urma de rumegus", ne-a declarat Ion Ionita, purtator de cuvint al Directiei Silvice Focsani, care a facut parte din echipele de control pe actiunea "Gaterul". Din aceasta cauza, reprezentantii Directii Silvice considera ca actiunea de control a acestor instalatii este necesara mai ales pentru a avea o evidenta a acestora. Si asta pentru ca multe functioneaza ilegal, dar cu acordul tacit al unor responsabili din domeniu.


Actiunea "Gaterul" continua


Specialistii silvici sint nemultumiti si de faptul ca functionarea unei astfel de instalatii de debitat lemn nu presupune si avizul Directiei Silvice. "Inainte, cind documentele cu regim special se dadeau prin intermediul Directiei Silvice, aveam posibilitatea de control. Acum, aceste documente se pot cumpara de la librarie. De aceea aceste instalatii apar ca ciupercile dupa ploaie", a mai spus Ion Ionita. Printre persoanele carora le-a fost intocmite dosare penale se numara si Pavel Staruiala, din comuna Nereju, cercetat sub aspectul savirsirii infractiunii de taiere ilegala de arbori si furt de arbori din padurea apartinind Ocolului Silvic Nereju, cu un prejudiciu estimat la 15 milioane lei vechi. Totodata, administratorul SC Badiu Company SRL Nereju a fost "ars" la buzunar dupa ce s-a constatat ca firma pe care o conduce functiona fara autorizatie de mediu si depozita deseuri pe malul riului Zabala. Valoarea sanctiunii s-a ridicat la 225 milioane lei vechi, iar societatea nerejeanului a fost inchisa. Cu toate acestea, se pare ca multi grei ai afacerilor cu lemn din muntii Vrancei au fost trecuti cu vederea, dat fiind ca se bucura in continuare de proptele politice. De altfel, controlii au aflat cine se afla in spatele acestora dupa cum le sunau telefoanele. Totusi, institutiile implicate au promis ca actiunea "Gaterul" va continua pina la verificarea tuturor instalatiilor de debitat, moment in care va fi prezentat si un raport final, precum si masurile care se vor lua pe termen mediu si lung. Cu toate succesele reportate, este obligatoriu ca anchetatorii sa stabileasca si modul in care autoritatile locale si judetene au "inchis ochii" la comiterea acestor ilegalitati ale "agentilor forestieri".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.