Local

De azi, 112 este singurul apel de urgenta gratuit

Matei Bratu
1 aug 2005 638 vizualizări
Politia, Salvarea si Pompierii raspund gratis la un singur numar. Persoanele care suna la 112 trebuie sa raspunda la cinci intrebari.

De astazi, in Vrancea, va mai functiona gratuit doar apelul de urgenta 112. Acesta este numarul unic de apel de urgenta, gratuit si la orice ora pentru toate tarile din Uniunea Europeana. Daca aproximativ sase luni 112 a functionat in paralel cu 955, 961 si 981, de acum Politia, Salvarea si Pompierii vor putea fi chemati gratuit doar de pe noul numar unic de urgenta 112. Celelalte apeluri vor fi de acum taxabile, pentru a incuraja folosirea numarului 112, care este operational in Vrancea din luna martie. Potrivit regulamentului Serviciului de Telecomunicatii Speciale, persoanele care suna la 112 trebuie sa raspunda la cinci intrebari respectiv: Ce urgenta aveti?; Unde este urgenta?; Unde va aflati?; De la ce numar de telefon sunati? si Cum va numiti?. De asemenea, cei care au nevoie de ajutor trebuie sa mai ramina la telefon pentru a furniza detalii suplimentare despre urgenta si pentru a primi recomandarile agentilor de urgenta. In momentul in care operatorul central 112 identifica apelul ca fiind de natura medicala se face transferul automat catre dispeceratul 112 al Serviciului de Ambulanta. Apelul 112 se poate face gratuit de la orice post telefonic public sau privat si din toate retele de telefonie fixa sau mobila. Toate apelurile la 112 sint inregistrate iar in cazul unor apeluri false apelantul va fi identificat rapid si va fi dat pe mina politiei. Asa ca nu apelati fara temei numarul de telefon 112! Potrivit legii, constituie contraventii apelarea abuziva sau alertarea falsa a centrelor pentru preluarea apelurilor de urgenta. In acest caz, amenda poate ajunge pina la 5 milioane de lei. Sistemul National Unic pentru Apeluri de Urgenta este pus la dispozitia tuturor cetatenilor de pe teritoriul Romaniei, care se afla in situatie de urgenta. Acest sistem integrat are ca scop protectia cetateanului, a vieti si bunurilor acestuia.


Nu se mai vorbeste gratis cu Politia


Pentru agentii de politie, introducerea apelului gratuit doar la 911 nu este un lucru foarte bun, pentru ca de acum vor trebuie sa plateasca atunci cind suna la politie pentru diferite verificari. "Pina acum, sunam gratuit pe numarul de telefon 955 si ceream verificarea documentelor contravenientului. Acum, aceasta verificare va fi facuta pe banii nostri, pentru ca si apelul pe 955 va fi taxabil. Nu stiu exact cum ne vom descurca", au spus politistii de la Serviciul Politiei Rutiere. O data cu aparitia numarului unic de urgenta au fost angajate la IPJ Vrancea sase persoane care vor raspunde la telefon. "Avem personal special angajat numai pentru acest lucru. Deocamdata, sint sase persoane, insa numarul lor se va mari. Acestia isi desfasoara activitatea in sediul dispeceratului si au toata dotarea necesara. O data cu aparitia acestui numar de urgenta si apelurile false s-au mai rarit. Noi credem ca este un lucru foarte bun si care va ne va mai usura munca", ne-a declarat comisarul sef Gavril Iacob, adjunctul sefului IPJ Vrancea. Si medicii de la Ambulanta cred ca 112 le va mai usura munca. "Preluarea apelurilor prin numarul unic 112 va insemna o mai buna colaborare interinstitutionala, pentru ca nu putem face treaba altfel. Cred ca operatoarele noastre nu vor mai fi injurate, iar acesta este un lucru bun. Cred insa ca vor fi in continuare apeluri false si urgente false, pentru ca acestea nu pot fi evitate la noi. Chiar daca inceputul va fi un pic mai dificil, pina cind operatoarele de la 112 se vor obisnui cu acest sistem, nu cred ca operativitatea Ambulantei va avea de suferit", considera doctorul Nicolae Varasciuc, referitor la intrarea in uz a serviciului de urgenta cu numar unic 112


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.