Local

S-a lansat Haita lui Florinel Agafitei

Iulia Crețu
11 iul 2005 1034 vizualizări
Scriitorul a surprins prin simbolistica ascunsa, unde cunoscatorii au recunoscut un nou atac impotriva baronilor PSD

La acest sfirsit de saptamina, pe linga paharele de bere si concertele de la Complexul Sportiv din cartierul Sud, vrincenii au putut participa si la diferite evenimente cultural-artistice. Unul dintre acestea a fost si Festivalul de Proza "Duiliu Zamfirescu", in cadrul caruia au fost lansate o serie de carti si s-au purtat discutii pe teme literare. Scriitorul focsanean Florin Agafitei a ales sa-si lanseze cea de-a sasea carte in cadrul acestui festival, beneficiind de prezentari ale unor nume mari din literatura romana contemporana, precum Liviu Ioan Stoiciu, Ioan Suciu si Florin Paraschiv. Lansarea oficiala a volumului "Haita", aparut in conditii grafice deosebite la Editura T din Iasi, a avut loc la Ateneul Popular "Mr. Gh. Pastia", in compania a numerosi oameni de litere, dar si consilieri locali. Romanul a stirnit controverse inca de la inceput prin titlul incitant, "Haita", pentru cunoscatori acesta venind in continuarea cartii "Baronul", volum care facea referire si la baronul vrincean si la abuzurile acestuia impotriva libertatii de exprimare. Cei prezenti la lansare au apreciat dorinta de schimbare a lui Florin Agafitei, insa au tras si un semnal de alarma. Scriitorii aleg sa transforme politica intr-o tema literara, dar, din pacate, aceasta este una minora si aleg ca personaje principale "baroni" si "haite", innebunite dupa putere si dominare. "Acest baron local a devenit un tiran al locului, un fel de Ceausescu, caruia s-a ajuns sa i se dedice carti. Se pierde vremea dedicind o carte unui nimeni. Titlul suna foarte bine, inteleg ca haita este tot PSD-ul, insa mi se pare o tema minora. Este o mare eroare sa transformi corectitudinea politica in tema literara, profunzimea scrierilor ar trebui sa vina din lumea metafizica. Literatura alege sa trateze teme minore, precum cea a corectitudinii politice, care reprezinta o miza mica. Trebuie depasita aceasta plafonare, trebuie sa crestem miza", a spus scriitorul Liviu Ioan Stoiciu, originar din Vrancea, unul din oamenii care au jucat un rol cheie in Revolutia din decembrie \'89. Florin Agafitei a precizat ca haita reprezinta o particularitate a speciei umane, o caracteristica animalica pur ancestrala cu care ne-am nascut cu totii, conform teoriei darwin-iste, si nu surprinde in mod deosebit spiritul de haita PSD-ista. "Cartea prezinta un intelectual din Romania post-decembrista, care se lupta cu baroni si cu haite si care ajunge la mal, adica la editarea acestei carti. Volumul nu surprinde spiritul de haita PSD-ista, este o trimitere la natura profunda umana, conform conceptiei lui Darwin. Animalitatea pur ancestrala a ramas in om", a spus Florin Agafitei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.